Znanje in podpora

Veste, kako do nižjega stroška elektrike? Vaš števec in glavna varovalka vam lahko prihranita tudi do 40 %!

Nasvete in priporočila kako prihraniti pri strošku električne energije zagotovo že poznate – od vzpostavitve primerne temperature v prostoru in izklapljanja naprav, ko te niso v uporabi, vse do nakupa novih gospodinjskih aparatov. Pa ste vedeli, da se prihranek pri elektriki ne skriva zgolj v nakupu energetsko učinkovitejših izdelkov ali v spremembi vaših bivalnih navad? Razkrivamo 3 tehnične nasvete, s katerimi boste zmanjšali znesek na položnici. 

Svoj mesečni račun lahko bistveno znižate tudi brez posegov v denarnico ali spreminjanja navad, zgolj z upoštevanjem treh pomembnih tehničnih vidikov odjema električne energije. Tako boste uporabo elektrike brez spreminjanja dnevne rutine prilagodili svojemu življenjskemu stilu, hkrati pa poskrbeli za dobro voljo tudi petnajstega v mesecu, ko bo prispela položnica.  

1. Ste izbrali pravi števec? 

Je vaš števec električne energije prilagojen temu, kako poteka vaš dan?  Porabo električne energije namreč plačujete na podlagi odčitka števca na vašem merilnem mestu. Števce delimo na analogne in digitalne, še pomembneje pa na enotarifne in dvotarifne. Električna energija ima v različnih tarifah različno ceno, s čimer se uporabnike spodbuja k čim nižji porabi energije takrat, ko je elektroenergetski sistem najbolj obremenjen.  

Enotarifni števec bo tako porabo električne energije štel samo po eni, enotni tarifi (ET). To pomeni, da boste za svojo porabo elektrike vse ure v dnevu plačevali enako.  

Po drugi strani bo dvotarifni števec porabo elektrike obračunaval v dveh tarifah, višji (dražji) in manjši (cenejši), odvisno od ure v dnevu:  

  • višja tarifa (VT) velja vsak delavnik med šesto zjutraj in deseto zvečer, 
  • manjša tarifa (MT) velja vsak delavnik med deseto zvečer in šesto zjutraj ter ves dan ob sobotah, nedeljah in dela prostih dneh.  

Če vas med tednom čez dan povečini ni doma, kuhate in perete pa ob večerih in med vikendi, velja torej razmisliti o menjavi vašega enotarifnega števca za dvotarifnega – cena manjše tarife je lahko namreč tudi do 40 % ugodnejša od višje. Zveza potrošnikov Slovenije tako priporoča dvotarifno merjenje že, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 % vse električne energije. 

Če želite preiti z enotarifnega načina merjenja na dvotarifno, morate o tem najprej obvestiti pristojno elektrodistribucijsko podjetje. To bo storitev izvedlo in jo zaračunalo po veljavnem ceniku storitev sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo (Sodo).  

2. Ste izbrali pravo moč glavne varovalke? 

Poleg števca je za višino zneska na računu elektrike pomembna še moč vaše glavne varovalke, ki se nahaja v električni omarici. Pri tem je ključno razumevanje koncepta priključne in obračunske moči. 

Priključna moč merilnega mesta je najvišja dovoljena moč električne energije, ki jo lahko prejmete iz omrežja. Določi jo sistemski operater distribucijskega omrežja za električno energijo (SODO).  

Obračunska moč po drugi strani pomeni najvišjo moč električne energije, ki jo iz sistema dejansko prejmete. Preverite jo lahko na svojem računu za elektriko. Obračunsko moč določa zmogljivost vašega omejevalnika toka – torej vaša glavna varovalka. Medtem ko prešibke varovalke povzročajo izpade elektrike, pa lahko premočne kaj hitro pomenijo višji mesečni račun.  

Premočna glavna varovalka in z njo previsoka obračunska moč bo pomenila, da plačujete za električno energijo, ki je v resnici ne potrebujete, bremenili