Znanje in podpora

11 nasvetov za varčevanje z električno energijo

Varčevanje z električno energijo je vse pogostejša tema med mladimi in starimi. Računi se ne plačajo sami, zato je koristen vsak način prihranka električne energije, ki ga lahko vključite v vašo dnevno rutino. Pri varčevanju z denarjem in energijo velja popolnoma enako, zato smo se odločili, da vam razkrijemo 11 nasvetov za varčevanje z elektriko v gospodinjstvu.

1. Redno ugašajte naprave, ki trenutno niso v uporabi

Se vam pogosto dogaja, da zaključite delo na računalniku, nato pa se zamotite z drugimi opravili, brez da bi ga pred tem ugasnili? Niste edini. Vendar pa se v tem času troši dragocena električna energija. S tem ne samo, da gre v nič, tudi življenjska doba naprave se zaradi dodatne obremenitve krajša.

2. Spremenite svoje pralne navade

Mnogo ljudi se odloča za pranje perila na 90 °C, misleč, da je tak način pranja perila bolj učinkovit. Izkazalo se je, da temu ni tako, zato lahko brez skrbi perete tudi na 40 °C. Dodaten namig: za varčevanje z energijo perite več kosov oblačil hkrati in ne posamično.

3. Zamenjajte zastarele električne naprave

Tehnologija venomer napreduje, kar se pozna pri "požrešnosti" električnih naprav. Praviloma velja, da so starejše naprave bolj potratne kot novejše (npr. katodni televizorji, sesalniki prejšnje generacije, itd.). V začetku je to sicer strošek, vendar se vam bo investicija čez čas povrnila. 

Nimate časa za nakup nove pečice, kuhalnika ali elektronskih naprav? Ponje se odpravite v Petrolovo spletno trgovino eShop!

4. Izklapljajte bojler, ko ga ne potrebujete

Vključite ga le takrat, ko nameravate iti pod prho. Za še bolj učinkovito varčevanje z električno energijo lahko poskrbite z rednim servisiranjem bojlerja. Ni treba posebej izpostavljati, da krajše prhe pomenijo večje prihranke (pa tudi vaša koža ne bo tako na udaru).

5. Pozimi se toplo oblecite

In znižajte stopnjo ogrevanja! To ne pomeni, da morate iti v skrajnost in drgetati v mrazu, a tropske vročine pa tudi ne potrebujete. Oblecite pulover in nekoliko bolj sveža sobna temperatura vas ne bo več motila.

6. Preprečite uhajanje toplote iz stanovanja

Zmanjšana potreba po ogrevanju stanovanja je en najučinkovitejših načinov za varčevanje z energijo. Manj toplote kot vam uhaja iz stanovanja, manj ga bo potrebno ogrevati. Zato preverite, da vaša okna dobro tesnijo in jih po potrebi zamenjajte z novimi.

7. Namestite varčne sijalke

Obstajajo varčne sijalke, ki vam omogočajo znatne prihranke pri varčevanju z elektriko. Pomaga tudi, če jih redno ugašate, ko jih ne potrebujete.

8. Kuhajte z manjšo količino vode

V kolikor to ni nujno potrebno, se izogibajte kuhanju z zvrhano posodo vode. Na tak način se bo voda hitreje segrela, kosilo bo prej gotovo, vi pa boste privarčevali z dragoceno energijo.

9. Uporabljajte moderni kuhalnik

Starejši kuhalniki so znani po tem, da niso nič kaj energetsko varčni. K sreči se jim lahko elegantno izognete in začnete uporabljati moderne kuhalnike, ki delo opravijo hitreje, pri tem pa porabijo občutno manj energije.

10. Naprave za hlajenje in zamrzovanje postavite stran od virov toplote

Z drugimi besedami, poskrbite, da se hladilnik, zamrzovalna skrinja in ostale tovrstne naprave ne bodo nahajale v bližini: 

  • štedilnika,
  • radiatorja,
  • sončne svetlobe,
  • drugih naprav.

Zagotoviti morate kroženje zraka, kar pomeni, da - v kolikor je to možno - naprave za hlajenje ne potisnete čisto do stene.

11. Izkoristite nočni cikel elektrike

Če imate dvotarifni števec električne energije, so nočne ure kot nalašč za varčevanje z električno energijo, saj je le-ta v tem času cenejša. Nočni cikel elektrike vam omogoča poceni pomivanje posode in pranje ter sušenje perila; sesanje zaradi hrupa najbrž ni najboljša ideja.

* * *