Znanje in podpora

Tolmačenje računa za električno energijo

Ponudba novih akcij in popustov na elektriko je trenutno omejena. To pomeni, da svojih Zlatih točk do nadaljnega ne morete zamenjati za popust na električno energijo. Izredne razmere na trgu in regulirane cene elektrike so dobavitelje postavile pred težke odločitve, saj so cene, po katerih kupujemo energente, še vedno izredno visoke. Ker kljub temu ostajamo stabilen in zaupanja vreden partner pri oskrbi z energijo, smo primorani v času reguliranih cen omejiti ponudbo popustov. Ponovno jih bomo omogočili, ko nam bodo to dovoljevale razmere na trgu.

Do takrat pa smo za vas pripravili ponudbo drugih popustov za Zlate točke, ki vam bodo pomagali do varčne in udobne jeseni. Preverite jih na naši spletni strani.

Veste, kje na prejetem računu električne energije poiskati obračunsko obdobje, dnevno porabo ali znesek trošarin? Pa to, kolikšen znesek računa predstavlja energija, ki ste jo porabili? Preverite podrobno razlago računa elektrike pri Petrolu.

Račun za električno energijo iz Petrola, ki ga prejemate v vaše nabiralnike je morda drugačen od računov, ki ste jih prejemali s strani prejšnjega dobavitelja. Brez skrbi, za vas smo pripravili razlago vseh postavk, ki se na vašem računu pojavljajo:

  • A je obračunsko obdobje
  • B je povprečna dnevna poraba elektrike za malo in veliko tarifo skupaj, v kWh (ne veste, kaj pomeni mala in kaj velika tarifa elektrike? Preverite razlago obeh pojmov.)
  • C je skupni znesek porabe električne energije v €, brez DDV
  • D je skupni znesek uporabe omrežja v €, brez prispevkov in brez DDV
  • E je skupni znesek prispevkov za SODO (sistemski operater distribucijskega omrežja) in druge dajatve v €, brez DDV
  • je skupni obračunani znesek elektrike v €, brez DDV
  • je skupna poraba elektrike v celotnem obračunskem obdobju, razčlenjena na malo in veliko tarifo, v kWh
Kaj pomenijo postavke?

Ne veste, kaj pomenijo zgoraj naštete postavke in zakaj jih morate plačevati? V tem članku preverite, katere so tarife, ki jih na vašo položnico doda država - in to ne glede na to, katerega ponudnika elektrike ste izbrali.

Kolikšen del mojega računa predstavlja porabljena elektrika?

Pomembno je vedeti tudi, da elektrika, ki ste jo porabili doma, predstavlja manjši del zneska na vaši položnici, samo okoli 40 %. Ostalo, okoli 60 %, so fiksni stroški, ki jih določa država. Enaki so za vse dobavitelje elektrike. 

Kje najdem svoj popust?

Ste na Petrol Elektriko preklopili v akcijski ponudbi, pa niste prepričani kje na položnici je razvidna ugodnejša cena energenta, ki vam pripada? Preverite, kje na računu najti svoj popust. 

Preverite, ali imate daljinsko odčitavanje

Na vašem računu za elektriko je pomemben še en podatek, pa čeprav pri njem ni navedenih številk.

Gre za polje "Izvor odčitka". Če se tu pojavlja zapis "Daljinsko odčitavanje" to pomeni, da digitalni števec svoje števčno stanje oddaja avtomatično, vam pa ga ni potrebno oddajati.  

Poiščite številko distributerja

In če vaše odčitavanje ni daljinsko? Potem nam morate, če želite elektriko plačevati po dejanski porabi, redno javljati svoje števčno stanje. Za to pa boste potrebovali številko merilnega mesta distributerja. Preverite, kje na računu jo najdete: </