Znanje in podpora

Vodič: Kako izbrati najboljšega dobavitelja elektrike?

Električna energija se uvršča med najbolj uporabne oblike energije nasploh. Zaradi široke splošne uporabnosti električne energije imamo tudi v Sloveniji zelo razvejano električno omrežje.  Elektrika je torej potrošna dobrina, brez katere si danes pravzaprav sploh ne moremo več predstavljati življenja. Pa veste, kako izbrati najboljšo ponudbo električne energije na trgu? 

Električno energijo potrebujemo vsak dan in praktično na vsakem koraku: potrebujemo jo za ogrevanje, pa za razsvetljavo in vsekakor tudi za delovanje vseh drugih nepogrešljivih električnih naprav v vsakdanjem življenju, kot so hladilniki, štedilniki, sesalniki, likalniki, računalniki in telefoni, TV in radijski sprejemniki, ne nazadnje pa, vse pogosteje, tudi električna vozila.  

V  Sloveniji imamo potrošniki na izbiro več različnih ponudnikov oziroma dobaviteljev električne energije in, ker je pri nas trg električne energije liberaliziran, lahko med njimi prosto izbiramo

Kot pri vsaki drugi možnosti proste izbire ponudnika, pa nam to prinaša tudi celo vrsto vprašanj, pomislekov, dilem in strahov. Pred odločitvijo za izbiro ali zamenjavo obstoječega ponudnika se moramo torej dodobra seznaniti z lastnostmi in specifikami trga električne energije na splošno ter seveda tudi s posameznimi konkurenčnimi ponudbami, da bomo znali pametno izbrati zase najbolj ugodnega dobavitelja.  

Kateri so najugodnejši ponudniki električne energije?

Pregled trga električne energije je javno dostopen, zato si lahko tudi na spletnih straneh dobaviteljev električne energije natančno ogledate, kaj konkretno zagotavljajo v posameznih paketnih ponudbah in seveda, kar je najbolj pomembno, po kakšnih cenah. 

Tudi Zveza potrošnikov Slovenije redno in temeljito preverja tako aktualne cenike kakor tudi splošne pogoje posameznih ponudnikov električne energije. Zato lahko vsak posameznik, kot obstoječi ali potencialni uporabnik, redno spremlja vse aktualne podatke, s pomočjo katerih hitro prepozna tudi najcenejše dobavitelje pri nas. 

Vsak posameznik sme prosto izbrati svojega dobavitelja elektrike, povsem neodvisno od lokacije bivališča ali upravnika stavbe.

Ali si lahko izberem katerega koli ponudnika električne energije, tudi če živim v večstanovanjski stavbi?

Kaj pravzaprav v praksi pomeni liberalizacija trga električne energije? 

Preprosto povedano: pomeni, da si vsak posameznik lahko in sme prosto izbrati svojega dobavitelja elektrike, povsem neodvisno od lokacije bivališča, neodvisno od volje sosedov ali morebitnega upravnika večstanovanjske stavbe, skratka popolnoma neodvisno od česarkoli drugega razen od svoje lastne odločitve. To dejstvo je v splošnem prepričanju ljudi še vedno pogosto narobe razumljeno.

Življenjski stroški sodobnega časa so vsak dan višji in posledično je vse bolj smiselno poiskati tiste prihranke, ki ne bistveno ali pa sploh nič ne vplivajo na kakovost posameznikovega življenjskega sloga. Ena od takšnih možnosti je zagotovo izbira bolj ugodnega ponudnika električne energije, saj lahko brez kakršnega koli odrekanja dolgoročno zagotavlja občutne prihranke v družinskem proračunu. 

Izberite želenega ponudnika kjerkoli po Sloveniji!

Ljudje prosto izbiro ponudnika elektrike velikokrat aplicirajo na izbiro ponudnika telekomunikacijskih storitev, kjer ta izbira ni popolnoma prosta in je odvisna vsaj od pokritosti območja s signalom, če že ne tudi od drugih dejavnikov. To pa nikakor ne velja za trg električne energije. Pri izbiri dobavitelja elektrike ni popolnoma nobenih omejitev!

Vsi obstoječi ponudniki električne energije lahko zagotavljajo dobavo povsod po Sloveniji na podlagi vaše odločitve in sklenjene pogodbe o dobavi elektrike.

Neodvisnost pri popolnoma prosti, individualni izbiri najugodnejšega ponudnika botruje spodbujanju konkurenčnosti med dobavitelji, posledično pa zagotavlja vsakemu posamezniku možnost, da lahko na podlagi lastne presoje s pametno, premišljeno izbiro dobavitelja tudi prihrani pri mesečnih stroških, povezanih s porabo električne energije.  Dolgoročno prihranki  niso zanemarljivi,  toliko bolj v tistih gospodinjstvih, kjer se na elektriko tudi ogrevajo ali pa elektriko uporabljajo kot pogonsko moč za svoje jeklene konjičke.

Odprti trg električne energije spodbuja številne ugodne, akcijske ponudbe    

Dandanes se  ponudniki električne energije na svojo konkurenco na prostem trgu zelo dobro pripravijo. Lahko rečemo, da so v situaciji, kjer morajo svojim odjemalcem ponuditi več in bolje, nekako prisiljeni ustvarjati nove, privlačne, prepričljive ugodnosti za obstoječe in tudi nove, potencialne odjemalce.

Zavedajo se namreč, da odločitev za zamenjavo trenutno izbranega dobavitelja ni impulziven nakup, pač pa skrbno premišljena izbira, ki mora uporabniku zagotavljati opazen finančni prihranek.

Ali razumete delovanje svojega števca za električno energijo?

Števci delovne energije merijo porabo električne energije. V gospodinjstvu se poraba elektrike meri v kW na uro, cena pa se obračunava glede na porabljeno količino