Znanje in podpora

Katera toplotna črpalka je najboljša?

Pri odločanju za nakup toplotne črpalke se kaj hitro postavi vprašanje, katera toplotna črpalka je za vas najboljša. Preberite, kako se lotiti razmisleka.

Toplotna črpalka omogoča še marsikaj drugega kot le vklop in izklop ogrevanja ter nastavitev temperature sanitarne vode. Pametno je poznati njeno delovanje in zakonitosti, saj lahko tako še nekoliko prihranimo, udobje v stanovanju pa bo neprimerno večje.

Kako torej izbrati najboljšo toplotno črpalko?

Daikin in Gree toplotne črpalke ali Panasonic? Morda Mitsubishi Electric?

V naši ponudbi najdete vse znamke.

A ker je izbira modelov različnih proizvajalcev izjemno široka, se je pomembno zavedati, da blagovna znamka ni vse: najboljša je namreč tista toplotna črpalka, ki je za vas najbolj primerna.

V Petrolovem Energetskem centru vam bodo naši strokovnjaki glede na vaše potrebe in okoliščine z veseljem pomagali izbrati pravo  - tudi na podlagi ogleda vašega objekta, kjer bomo v poštev vzeli tudi površino ogrevanih prostorov ter kvaliteto izolacije in oken.

Tako vam bomo lahko priskočili na pomoč z učinkovitim energetskim svetovanjem, ki bo prilagojeno vašemu načinu bivanja. Izdelali bomo ponudbo po vaši meri, pridobili in uredili vsa potrebna soglasja za namestitev in delovanje, ter vam nudili pomoč pri pridobivanju nepovratnih sredstev Eko sklada.

Najboljša je tista toplotna črpalka, ki je za vas najbolj primerna.

Vseeno pa ste lahko pri izboru toplotne črpalke tudi sami pozorni predvsem na naslednje parametre:

  • Nominalna moč: pove koliko kW moči ima toplotna črpalka pri dani zunanji temperaturi in temperaturi dvižnega voda.
  • Področje delovanja za ogrevanje ter temperatura izhodne vode: pove, ali je toplotna črpalka bolj primerna za radiatorsko ali talno ogrevanje.
  • Grelno število: višje kot je, večji izkoristek ima toplotna črpalka.
  • Glasnost zunanje enote: vam da orientacijo, kam je enoto najbolje postaviti, da bo čim manj moteča.

Pomembno je vedeti kako deluje toplotna črpalka

Pametno je tudi, da veste, kako toplotna črpalka deluje. Tako boste lažje razumeli priporočila in znali izbrati med toplotnimi črpalkami na voljo.

Toplotna črpalka za svoje delovanje črpa toploto iz okolice in jo uporabi za ogrevanje prostora, ki ima nižjo temperaturo. Za svoje delovanje ne potrebuje energenta, ki bi ga morali skladiščiti, kot na primer pelete ali kurilno olje, zato zanjo potrebujemo le malo prostora.

V toplotni črpalki se pretaka tekoče hladilno sredstvo, ki ima zelo nizko temperaturo uparjanja. To sredstvo v uparjalniku sprejema toploto iz okolice in se spreminja v paro. Ta potuje do kompresorja, ki ji zviša tlak, zaradi česar se pari dvigne temperatura. Ekstremno vroča para potuje do kondenzatorja, v katerem je grelna voda. Para hladilnega sredstva vodi odda svojo toploto, zato se ohladi in preide nazaj v tekoče stanje. V dušilniku se tlak in temperatura hladilnega sredstva znižata, zato gre lahko znova v uparjalnik, kjer se celoten cikel ponovi. Voda, ki se pri tem procesu v toplotni črpalki segreje, pa steče po sistemu talnega ogrevanja ali radiatorjev in ogreva objekt.

Glede na temperaturo vode, ki jo pri ogrevanju toplotne črpalke dosežejo, jih delimo v dve skupini. Nizkotemperaturne toplotne črpalke ogrejejo vodo do 55 °C in so primerne za hiše z dobro izolacijo in talnim ogrevanjem. Zmogljivejše visokotemperaturne toplotne črpalke pa po drugi strani segrejejo vodo na temperaturo med 60 in 80 °C, kar zadostuje ogrevanju z radiatorji.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.