Znanje in podpora

Katere vrste toplotnih črpalk poznamo?

Preberite, kako ogrevanje s toplotno črpalko spremeni vaše bivanje, da to postane bolj varčno in udobno – pa naj gre za toplotne črpalke za ogrevanje ali toplotne črpalke za sanitarno vodo.

Toplotna črpalka je že dolgo priljubljen način za ogrevanje hiše, saj sodi med alternativne vire, s katerimi zadostimo učinkovitosti in varčnosti. Gre za okolju prijazen vir toplote za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, ki deluje po principu termodinamičnega kroga. Če  deluje v obratni smeri, lahko prostore tudi ohlaja. Moderna tehnologija omogoča, da pridobivamo toploto iz zraka tudi v ekstremno mrzlih pogojih, kljub temu pa veliko prihranimo v primerjavi z zastarelimi kotli na fosilna goriva.

Vrste toplotnih črpalk za ogrevanje

Toplotne črpalke za ogrevanje prostorov ločimo glede na vir, iz katerega te zajemajo toplotno energijo. Tako poznamo:

  • Toplotne črpalke zrak-voda
  • Toplotne črpalke zemlja-voda
  • Toplotne črpalke voda-voda 
Toplotna črpalka zrak-voda

Toplotna črpalka zrak voda je naprava, ki za ogrevanje izkorišča toploto v zraku. Zrak, ta je seveda brezplačen, je tako glavni vir energije za ogrevanje s toplotno črpalko zrak voda, zato bo ta za svoje delovanje potrebovala zelo malo električne energije. Takšna toplotna črpalka bo dobra izbira za vse, ki vas zanima cenovno ugodna opcija za ogrevanje v hladnih zimskih dneh.

Toplotna črpalka zrak voda predstavlja najcenejšo investicijo, vendar ima tudi nekoliko manjšo zmogljivost. Čeprav zveni neverjetno, je tudi hladen zrak poln energije. Toplotne črpalke zrak-voda imajo zagotovljeno delovanje do zunanje temperature – 25 °C, nominalno moč pa zagotavljajo do zunanje temperature – 7 °C (pri toplotni črpalki zrak voda Mitsubishi Electric Zubadan PUD-SWM).

Tovrstne toplotne črpalke so primerne tako za ogrevanje z radiatorji kot tudi za talno ogrevanje. Možne so izvedbe z integriranim ali ločenim bojlerjem za sanitarno vodo. Določeni tipi toplotnih črpalk zrak voda lahko delujejo tudi v obratni smeri, kar pomeni, da vaše prostore tudi hladijo. Vendar pa je tak način obratovanja priporočen samo za konvektorski sistem.

Toplotna črpalka zemlja-voda

Toplotna črpalka zemlja voda deluje tako, da izkorišča toploto, ki je skladiščena v zemlji.  Toplota se v zemlji zbira od zgodnje pomladi do pozne jeseni, toplotna črpalka zemlja voda pa deluje tako, da nakopičeo toploto izkorišča tudi takrat, ko zunaj pritisne mraz.

Odvzem toplote preko toplotne črpalke zemlja voda se dogaja s pomočjo tekočine, ki kroži v zaprtem sistemu cevi, položenimi na globini od 120 – 130 cm (horizontalni kolektor) ali s pomočjo cevnih sond, ki so vstavljene v vrtine od 60 – 140 m (vertikalna geo sonda). Investicija v toplotno črpalko zemlja voda bo morda malce višja, a si velja zapomniti, da je njena prednost predvsem v tem, da so tla stabilnejši vir energije kot zrak. Vzdrževanje toplotne črpalke zemlja voda je preprosto, njena življenjska doba pa je dolga.