Znanje in podpora

Katere vrste toplotnih črpalk poznamo?

Preberite, kako ogrevanje s toplotno črpalko spremeni vaše bivanje, da to postane bolj varčno in udobno – pa naj gre za toplotne črpalke za ogrevanje ali toplotne črpalke za sanitarno vodo.

Toplotna črpalka je že dolgo priljubljen način za ogrevanje hiše, saj sodi med alternativne vire, s katerimi zadostimo učinkovitosti in varčnosti. Gre za okolju prijazen vir toplote za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, ki deluje po principu termodinamičnega kroga. Če  deluje v obratni smeri, lahko prostore tudi ohlaja. Moderna tehnologija omogoča, da pridobivamo toploto iz zraka tudi v ekstremno mrzlih pogojih, kljub temu pa veliko prihranimo v primerjavi z zastarelimi kotli na fosilna goriva.

Vrste toplotnih črpalk za ogrevanje

Toplotne črpalke za ogrevanje prostorov ločimo glede na vir, iz katerega te zajemajo toplotno energijo. Tako poznamo:

  • Toplotne črpalke zrak-voda
  • Toplotne črpalke zemlja-voda
  • Toplotne črpalke voda-voda
Toplotna črpalka zrak-voda

Je naprava, ki za ogrevanje izkorišča toploto v zraku. Predstavlja najcenejšo investicijo, vendar ima tudi nekoliko manjšo zmogljivost. Čeprav zveni neverjetno, je tudi hladen zrak poln energije. Toplotne črpalke zrak-voda imajo zagotovljeno delovanje do zunanje temperature – 25 °C*, nominalno moč pa zagotavljajo do zunanje temperature – 7 °C*. Primerne so tako za ogrevanje z radiatorji kot tudi za talno ogrevanje. Možne so izvedbe z integriranim ali ločenim bojlerjem za sanitarno vodo. Določeni tipi toplotnih črpalk lahko delujejo tudi v obratni smeri, kar pomeni, da vaše prostore tudi hladijo. Vendar pa je tak način obratovanja priporočen samo za konvektorski sistem.

*Mitsubishi Electric Zubadan PUD-SWM model.

Toplotna črpalka zemlja-voda

Ta naprava izkorišča toploto, ki je skladiščena v zemlji.  Toplota se v zemlji  zbira od zgodnje pomladi do pozne jeseni, toplotna črpalka pa jo lahko izkorišča tudi pozimi. Odvzem toplote se dogaja s pomočjo tekočine, ki kroži v zaprtem sistemu cevi, položenimi na globini od 120 – 130 cm (horizontalni kolektor) ali pa so cevne sonde vstavljene v vrtine od 60 – 140 m (vertikalna geo sonda). Kot pri tipu toplotne črpalke zrak-voda, je tudi pri tej napravi možen reverzibilni način delovanja in z njo bo vaš dom v poletnih mesecih prijetno ohlajen. 

Toplotna črpalka voda-voda

Tak tip toplotne črpalke izkorišča temperaturo podtalne vode. Gre za zelo učinkovit način ogrevanja, ki deluje povsem samostojno. Izkoristek ogrevanja je v primerjavi z ostalimi tipi toplotnih črpalk največji, saj je temperatura podtalne vode običajno konstantna in v povprečju znaša okoli 10 stopinj. Investicija za njeno postavitev je večja, saj potrebujemo vrtine za črpalke in dostop do same podtalne vode. V prvo vrtino vstavimo cev s potopno črpalko. Med delovanjem črpalka potiska vodo skozi toplotno črpalko, ki ji odvzame toplotno energijo in jo ohlajeno za nekaj stopinj vrača po drugi, nekaj metrov oddaljeni vrtini nazaj v podtalnico. Za tak projekt je potrebno dobiti tudi dovoljenje Agencije Republike Slovenije za okolje

Sanitarne toplotne črpalke

Kaj pa toplotne črpalke za sanitarno vodo s katerimi ogrevamo vodo, ki jo porabimo v gospodinjstvu ali v podjetju?

Toplotna črpalka za sanitarno vodo za svoje delovanje izkorišča toploto iz notranjosti objekta, ki ga posledično ohlaja. Ker gospodinjstvo s tremi osebami dnevno porabi vsaj 200 litrov tople sanitarne vode, je nujno, da hitro in učinkovito pokrijemo potrebe po njej. Sanitarna toplotna črpalka ima mnogo prednosti pred ostalimi načini ogrevanja vode. Stroški investicije se hitro povrnejo, saj so obratovalni stroški izjemno nizki. Sanitarno toplotno črpalko lahko namestimo v klet, garažo ali shrambo. Možna je tudi izvedba z vodenim zrakom, kar nam omogoča zajem ali pa oddajo zraka v sosednji prostor.

Taka naprava je okolju prijazna, ker zmanjša emisije ogljikovega dioksida do 60 %. Zasede malo prostora in je popolna za uporabo tudi v počitniških hišicah ali manjših stanovanjih. Toplotne črpalke za sanitarno vodo so za uporabo nadvse enostavne in prijazne, prav tako pa ne potrebujejo veliko vzdrževanja.

Preverite ponudbo toplotnih črpalk pri Petrolu

Poleg ponudbe vrhunskih toplotnih črpalk vam pri Petrolu nudimo še dostavo in montažo vaše nove toplotne črpalke ter svetovanje in garancijo. Še več: pomagamo vam tudi z ugodnim financiranjem (brez pologa in obresti, do 5 let) ter z akcijsko ceno Petrol Elektrike za 1 leto. Preverite našo ponudbo! 

* * *