Znanje in podpora

Katere vrste toplotnih črpalk poznamo?

Preberite, kako ogrevanje s toplotno črpalko spremeni vaše bivanje, da to postane bolj varčno in udobno – pa naj gre za toplotne črpalke za ogrevanje ali toplotne črpalke za sanitarno vodo.

Toplotna črpalka je že dolgo priljubljen način za ogrevanje hiše, saj sodi med alternativne vire, s katerimi zadostimo učinkovitosti in varčnosti. Gre za okolju prijazen vir toplote za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, ki deluje po principu termodinamičnega kroga. Če  deluje v obratni smeri, lahko prostore tudi ohlaja. Moderna tehnologija omogoča, da pridobivamo toploto iz zraka tudi v ekstremno mrzlih pogojih, kljub temu pa veliko prihranimo v primerjavi z zastarelimi kotli na fosilna goriva.

Vrste toplotnih črpalk za ogrevanje

Toplotne črpalke za ogrevanje prostorov ločimo glede na vir, iz katerega te zajemajo toplotno energijo. Tako poznamo:

  • Toplotne črpalke zrak-voda
  • Toplotne črpalke zemlja-voda
  • Toplotne črpalke voda-voda 
Toplotna črpalka zrak-voda

Toplotna črpalka zrak voda je naprava, ki za ogrevanje izkorišča toploto v zraku. Zrak, ta je seveda brezplačen, je tako glavni vir energije za ogrevanje s toplotno črpalko zrak voda, zato bo ta za svoje delovanje potrebovala zelo malo električne energije. Takšna toplotna črpalka bo dobra izbira za vse, ki vas zanima cenovno ugodna opcija za ogrevanje v hladnih zimskih dneh.

Toplotna črpalka zrak voda predstavlja najcenejšo investicijo, vendar ima tudi nekoliko manjšo zmogljivost. Čeprav zveni neverjetno, je tudi hladen zrak poln energije. Toplotne črpalke zrak-voda imajo zagotovljeno delovanje do zunanje temperature – 25 °C, nominalno moč pa zagotavljajo do zunanje temperature – 7 °C (pri toplotni črpalki zrak voda Mitsubishi Electric Zubadan PUD-SWM).

Tovrstne toplotne črpalke so primerne tako za ogrevanje z radiatorji kot tudi za talno ogrevanje. Možne so izvedbe z integriranim ali ločenim bojlerjem za sanitarno vodo. Določeni tipi toplotnih črpalk zrak voda lahko delujejo tudi v obratni smeri, kar pomeni, da vaše prostore tudi hladijo. Vendar pa je tak način obratovanja priporočen samo za konvektorski sistem.

Toplotna črpalka zemlja-voda

Toplotna črpalka zemlja voda deluje tako, da izkorišča toploto, ki je skladiščena v zemlji.  Toplota se v zemlji zbira od zgodnje pomladi do pozne jeseni, toplotna črpalka zemlja voda pa deluje tako, da nakopičeo toploto izkorišča tudi takrat, ko zunaj pritisne mraz.

Odvzem toplote preko toplotne črpalke zemlja voda se dogaja s pomočjo tekočine, ki kroži v zaprtem sistemu cevi, položenimi na globini od 120 – 130 cm (horizontalni kolektor) ali s pomočjo cevnih sond, ki so vstavljene v vrtine od 60 – 140 m (vertikalna geo sonda). Investicija v toplotno črpalko zemlja voda bo morda malce višja, a si velja zapomniti, da je njena prednost predvsem v tem, da so tla stabilnejši vir energije kot zrak. Vzdrževanje toplotne črpalke zemlja voda je preprosto, njena življenjska doba pa je dolga.

Kot pri tipu toplotne črpalke zrak voda, je tudi pri toplotni črpalki zemlja voda možen reverzibilni način delovanja. Tako je z njo lahko vaš dom v poletnih mesecih tudi prijetno ohlajen. 

Toplotna črpalka voda-voda

Tip toplotne črpalke voda voda bo za svoje delovanje izkoriščal temperaturo podtalne vode. Gre za zelo učinkovit način ogrevanja, ki deluje povsem samostojno.

Izkoristek ogrevanja s toplotno črpalko voda voda je tako v primerjavi z ostalimi tipi toplotnih črpalk največji, saj je temperatura podtalne vode običajno konstantna in v povprečju znaša okoli 10 stopinj. Praviloma bomo zato s toplotno črpalko voda voda dosegali večja grelna števila, torej v svojem domu omogočali boljše izkoristke skozi celo leto. To pa seveda pomeni tudi nižje zneske, ki jih bomo tokom leta namenili za električno energijo. 

A ne pozabite: kljub prihrankom in zanesljivosti delovanja ne gre spregledati, da je investicija za postavitev toplotne črpalke voda voda je večja. Za njeno namestiev namreč potrebujemo vrtine za črpalke in dostop do same podtalne vode. V prvo vrtino vstavimo cev s potopno črpalko. Med delovanjem črpalka potiska vodo skozi toplotno črpalko, ki ji odvzame toplotno energijo in jo ohlajeno za nekaj stopinj vrača po drugi, nekaj metrov oddaljeni vrtini nazaj v podtalnico.

Za tak projekt je zato potrebno dobiti tudi dovoljenje Agencije Republike Slovenije za okolje

Sanitarne toplotne črpalke

Kaj pa toplotne črpalke za sanitarno vodo s katerimi ogrevamo vodo, ki jo porabimo v gospodinjstvu ali v podjetju?

Toplotna črpalka za sanitarno vodo za svoje delovanje izkorišča toploto iz notranjosti objekta, ki ga posledično ohlaja. Ker gospodinjstvo s tremi osebami dnevno porabi vsaj 200 litrov tople sanitarne vode, je nujno, da hitro in učinkovito pokrijemo potrebe po njej. Sanitarna toplotna črpalka ima mnogo prednosti pred ostalimi načini ogrevanja vode. Stroški investicije se hitro povrnejo, saj so obratovalni stroški izjemno nizki. Sanitarno toplotno črpalko lahko namestimo v klet, garažo ali shrambo. Možna je tudi izvedba z vodenim zrakom, kar nam omogoča zajem ali pa oddajo zraka v sosednji prostor.

Taka naprava je okolju prijazna, ker zmanjša emisije ogljikovega dioksida do 60 %. Zasede malo prostora in je popolna za uporabo tudi v počitniških hišicah ali manjših stanovanjih. Toplotne črpalke za sanitarno vodo so za uporabo nadvse enostavne in prijazne, prav tako pa ne potrebujejo veliko vzdrževanja.

Preverite ponudbo toplotnih črpalk pri Petrolu

Poleg ponudbe vrhunskih toplotnih črpalk vam pri Petrolu nudimo še dostavo in montažo vaše nove toplotne črpalke ter svetovanje in garancijo. Še več: pomagamo vam tudi z ugodnim financiranjem (brez pologa in obresti, do 5 let) ter z akcijsko ceno Petrol Elektrike za 1 leto. Preverite našo ponudbo! 

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.