Znanje in podpora

Kako deluje toplotna črpalka?

Eden najbolj ekoloških in najsodobnejših sistemov za ogrevanje stavb in sanitarne vode je toplotna črpalka. Njeno delovanje je zasnovano na zelo preprostem principu, a je izjemno učinkovito in okolju prijazno.

Toplotna črpalka ima poleg enostavnega delovanja še eno, izredno praktično prednost: ne zahteva energenta, ki bi ga bilo treba skladiščiti, zato prihranite tudi veliko prostora. Ker spada med tehnologije, ki uporabljajo obnovljive vire energije, lahko pri investiranju zaprosite tudi za nepovratna sredstva, ki vsako leto razpisuje Eko sklad.

Toplotne črpalke zagotavljajo tudi do 70 % manjše stroške ogrevanja.

Preprosto in učinkovito delovanje

Talne črpalke lahko kot energetski vir izkoriščajo površinsko ali talno vodo, zemeljsko toploto, energijo sonca ali zunanjega zraka, odvisno od danih razmer in želja lastnika. Pri tem vašemu družinskemu proračunu zagotavljajo kar največjo stroškovno učinkovitost in tudi do 70 % manjše stroške ogrevanja.

Delovanje toplotne črpalke je, preprosto povedano, ravno nasprotno delovanju hladilnika. Sestavljena je z treh elementov:

  • Uparjalnik jemlje toploto iz okolice. V njem se nato delno uplini freonski plin, ki mu kasneje kompresor doda razliko, ki je ni bilo možno doseči z zunanjim faktorjem.
  • V kondenzatorju pride do izmenjave na ogrevalni medij.
  • V dušilniku se tlak zniža, hladilno sredstvo pa razširi in usmeri nazaj v uparjalnik.

Okolico toplote črpalke, iz katere črpalka jemlje toploto, lahko predstavlja voda, zrak ali zemlja. Za maksimalno učinkovitost sistema je bistve