Znanje in podpora

Digitalizacija in upravljanje energetskih sistemov, ali ko postane svet ‘online’

Digitalizacija je po epidemiji novega koronavirusa (COVID-19) neobhodno postala del našega vsakdana. Spletni sestanki, vodenje ljudi in raznovrstnih sistemov na daljavo so vstopili v naše domove. Nedavno še nepoznani termini in tehnologije, kot so umetna inteligenca (AI), strojno učenje (ML) in internet stvari (IoT), pa nezamenljivi del nove resničnosti. Pametne digitalne rešitve pa so obenem tudi ključno gibalo za zeleno okrevanje gospodarstva.

Navsezadnje so prav poslovni uporabniki in javne službe najštevilčnejši uporabniki IoT naprav, ki omogočajo nadzorovanje in vodenje sistemov na daljavo. V Petrolu želimo mestom, regijam in poslovnim uporabnikom pomagati na to trajnostno pot s pomočjo lastno razvite tehnično-informacijske platforme Tango, s katero digitalno upravljamo in vodimo naše energetske in okoljske rešitve.

Poleg razvoja omrežja 5G, napredka na področju tehnologije ‘blockchain’ ali veriženja podatkovnih blokov, je revija Forbes za leto 2020 med ključnimi trendi na področju digitalizacije izpostavila tudi pomembnost zbiranja podatkov (BigData), napredek na področju umetne inteligence  in strojnega učenja. Povezana vozila, brezpilotna letala, pametne tovarne in pametna mesta pa že spreminjajo utečene poslovne modele. S povečano stopnjo digitalizacije tako tudi narašča pomen kibernetske varnosti in t.i. digitalne zasebnosti.


Bodite vedno na tekočem

Izbor najpomembnejših vsebin iz naše zakladnice znanja vam enkrat na mesec brezplačno pošljemo v vaš elektronski nabiralnik.

Prijavite se na e-novice

“Uspešni smo takrat, ko podatke pretvorimo v informacije”

Digitalizacija in vodenje na daljavo sta nepogrešljiva elementa tudi pri številnih infrastrukturnih sistemih, ki jih upravljamo v Petrolu. Ena od nalog tehnično-informacijskega sistema IIoT Tango (Industrial Internet of Things), ki smo ga razvili v Petrolu in predstavlja sodobno platformo, je zbiranje, preverjanje in obdelava podatkov ter njihovo shranjevanje v enotno bazo, t. i. podatkovno jezero (BigData). 

Glavno vprašanje, ki se ob tem postavlja pa je, kaj početi z vsemi podatki. “Uspešni smo takrat, ko podatke pretvorimo v informacije, na podlagi katerih lahko upravljamo procese, z namenom zniževanja stroškov in okoljskih vplivov, hkrati pa maksimiramo poslovne rezultate z namenom izboljšanja življenja posameznika,” izpostavlja vodja produktne skupine Tango, Marjan Brelih.

“Urejeni in standardizirani podatki nam v nadaljevanju služijo pri gradnji napovednih in optimizacijskih modelov po industrijskih standardih. Zagotavljanje kakovosti je ključno, saj za svoje storitve strankam ponujamo tudi garancijo kakovosti.” pove Julijo Josip Franz, vodja ekipe za implementacijo naprednih rešitev na področju energetskih in okoljskih rešitev. 

Algoritmi za obdelavo podatkov so zasnovani tako, da pokrivajo različna področja uporabe na različnih ravneh, vse od daljinskega ogrevanja, javne razsvetljave, energetskega upravljanja objektov, delovanja proizvodnih virov električne energije, električne polnilne infrastrukture, do plinskega omrežja, prometa, vodnega kroga in spremljanja okoljskih parametrov. Na primer v energetskih rešitvah za javni in komercialni sektor in industrijo veliko poudarka dajemo na robustnost sistema, torej da Tango nemoteno deluje tudi v situacijah, ki odstopaj