Znanje in podpora

Omrežnina 2024: prihaja nova metodologija in nove tarife za uporabo omrežja

Naslednje leto bomo v Sloveniji vpeljali nov način obračunavanja omrežnine za električno energijo. Berite dalje, da izveste, zakaj se poslavljamo od pojmov, kot sta velika in mala tarifa elektrike in kako lahko tudi po novem poskrbite za cenejši tok elektrike.

V članku preberite:  

Kaj je omrežnina pri elektriki?

Velikokrat smo že pisali o tem, da račun električne energije vključuje več kot samo elektriko, ki ste jo dejansko porabili.

Približno tretjino zneska na vaši položnici namreč predstavlja omrežnina, znesek, ki ga plačate za distribucijo električne energije po električnem omrežju. Povedano drugače: znesek, ki ga plačate zato, da da pride elektrika iz elektrarn do vašega doma.

Sestavljena je iz: 

Predvidoma marca 2024 bo Agencija Republike Slovenije za energijo uvedla novo metodologijo, ki sledi smernicam učinkovite rabe energije in zelenega prehoda in ki spreminja, kako bo omrežnina obračunana.

Kaj se bo zgodilo?

Nov način obračunavanja omrežnine bo vplival na postavke, ki predstavljajo približno tretjino celotnega zneska na računu za elektriko, upoštevati pa ga bomo morali vsi ponudniki električne energije

Vse to zato, da se omogoči čim bolj učinkovita uporaba obstoječega omrežja, tudi ob vse večji prisotnosti toplotnih črpalk in elektrifikaciji prometa. Kot aktivni odjemalci pa naj bi k nižjim stroškom omrežnine lahko pripomogli mi vsi.

Nova metodologija zaračunavanja omrežnine 2024 prinaša:  

  1. Nove časovne bloke, ki bodo zamenjali veliko, malo in enotno tarifo elektrike 
  2. Večji poudarek na obračunski moči in ne na porabljeni energiji  
  3. Razlikovanje med dogovorjeno in presežno obračunsko močjo 

Veliko podrobnosti je trenutno še nejasnih, a v grobem bo nova metodologija v praksi delovala takole:

Prva novost: novi časovni bloki bodo nadomestili VT in MT ter ET

Če smo pri veliki in mali tarifi elektrike gledali na to, koliko je ura in na to, ali je vikend, vedoč, da je cenejša elektrika med delovniki na voljo samo ponoči, bo najcenejša tarifa elektrike po novem izračunana malce drugače. Novost bo vpeljana za odjemalce, ki imajo na merilnem mestu napredno merilno napravo, ki omogoča zajem 15-minutnih merilnih podatkov. Teh naj bi bilo približno 92 %. 

Delitev na veliko, malo in enotno tarifo bo postala preteklost, saj bodo tarifne postavke omrežnine po novem odvisne od treh pogojev hkrati:

  • od ure v dnevu,
  • od tega, ali je delovni dan ali ne, ter
  • od meseca v letu.

Nov obračunski sistem temelji na petih časovnih blokih. Časovni blok je obdobje znotraj dneva, pri čemer se ločuje med delovnim dnem in dela prostim dnem ter med višjo in nižjo sezono.

Višja sezona predstavlja mesece z visoko obremenitvijo električnega omrežja: november, december, januar in februar.

V enem dnevu bomo po tako novem imeli tri časovne bloke, v enem mesecu pa do štiri časovne bloke. To naj bi odjemalce spodbudilo k prilagajanju porabe, ki naj bi se premaknila v časovne intervale, ko je obremenitev omrežja manjša.

V časovnih blokih bodo razlike v cenah električne energije očitne, saj se bo višina tarifne postavke razlikovala glede na to, kako obremenjeno je takrat omrežje. V času največje obremenitve bodo postavke najvišje, v času najmanjše obremenitve pa najnižje. Blok 1 bo tako najdražji, saj je omrežje v tem času že zelo obremenjeno.

Natančnih cen posameznih časovnih blokov država še ni sporočila. Objavljene bodo predvidoma konec leta, kar naj bi vsem uporabnikom omogočilo pravočasno načrtovanje in prilagajanje porabe električne energije glede na nova pravila.

Novost bo informativno vidna že na računih za električno energijo, ki jih boste odjemalci prejeli v juliju, avgustu in septembru.

Časovni blok

Novi časovni bloki razloženi v praksi:

Od marca 2024 bo, če boste, na primer, v nizki sezoni (recimo maja) pralni stroj prižgali na delovni dan ob petih popoldne, tarifa ista, kot če bi ga v visoki sezoni (na primer decembra) ob petih popoldne prižgali čez vikend.

Novembra, decembra, januarja in februarja boste za omrežnino plačali največ, če boste prali med delovniki: med sedmo zjutraj in drugo popoldne ali med četrto popoldne in osmo zvečer. Za omrežnino boste v teh mesecih plačali najmanj, če boste prali med dela prostimi dnevi: med polnočjo in šesto zjutraj ali med deseto zvečer in polnočjo.

Za omrežnino boste v nižji sezoni, od marca do novembra, plačali najmanj, če boste pralni stroj uporabili med dela prostimi dnevi: med polnočjo in šesto zjutraj ali pa med deseto zvečer in polnočjo. Največ vas bo stalo, če perete med delovniki: med sedmo zjutraj in drugo popoldne ali med četrto popoldne in osmo zvečer.

Druga novost: obračunska moč postaja pomembnejša kot dejansko porabljena elektrika

Naše položnice za elektriko so trenutno sestavljene tako, da se večji del omrežnine (kot smo že dejali, ta predstavlja približno tretjino zneska na računu) plačuje glede na energijo, ki ste jo porabili – torej glede na tarife elektrike (malo, veliko in enotno), ki smo jih poznali do sedaj.  

Nova metodologija z marcem 2024 namesto porabljeni energiji večjo stroškovno težo daje obračunski moči.  

Obračunska moč pomeni najvišjo moč električne energije, ki jo iz sistema dejansko prejmete. Preverite jo lahko na svojem računu za elektriko. Poudarjena bo zato, ker določa zahteve glede zmogljivosti in propustnosti omrežja. 

Strošek omrežnine na računu se bo od marca 2024 zato delil tako, da bo 75 % stroška določala obračunska moč, 25 % pa energija, ki ste jo dejansko porabili. 

Nova metodologija bo pravičnejša, obenem pa bo natančneje odražala stroške in potrebe omrežja, pravijo pri Agenciji za energijo. Omogočala bo, da se strateško upravlja s porabo električne energije in da se zmanjša najvišja obremenitev omrežja, imenovana tudi “konica”. S tem se dosežeta učinkovitejše izravnavanje obremenitve omrežja in zmanjšanje potrebe po gradnji dodatne infrastrukture. Zniževanje konice omogoča bolj stabilno in trajnostno delovanje elektroenergetskega sistema ter odpira potencial za inovativne storitve in rešitve na področju energetike.

Nov poudarek na obračunski moči razložen v praksi:   

Obračunsko moč določa zmogljivost vašega omejevalnika toka – torej vaša glavna varovalka. Premočna glavna varovalka in z njo previsoka obračunska moč že zdaj pomeni, da plačujete za električno energijo, ki je v resnici ne potrebujete, bremenijo pa vas tudi previsoki prispevki.  

Z novo metodologijo bo ta znesek še višji, saj bo obračunska moč po novem predstavljala kar tri četrtine zneska za omrežnino na vašem računu.

Tretja novost: pomembna bo razlika med dogovorjeno in preseženo obračunsko močjo

Z naslednjim letom bomo s pomočjo nove metodologije s spremljanjem in poznavanjem navad pri uporabi električnih naprav lahko prišli do nižjih stroškov, zagotavlja država. Nov obračunski sistem omrežnine namreč uvaja razlikovanje med dogovorjeno in preseženo obračunsko močjo.  

Dogovorjena obračunska moč bo za vsakega odjemalca določena vnaprej, na podlagi izmerjenih podatkov o naši porabi v preteklih dvanajstih mesecih.  

Vsak odjemalec bo v poletnih mesecih na računih za električno energijo prejel obvestilo o dogovorjeni obračunski moči po posameznih časovnih blokih za naslednje koledarsko leto. Če boste s svojo porabo elektrike dogovorjeno obračunsko moč presegli, vam bo država preseženo moč dodatno zaračunala.

Brez skrbi, gospodinjstva bodo imela dve leti prehodnega obdobja, kar pomeni, da se v tem času presežena obračunska moč ne bo obračunavala. 

Če se z obračunsko močjo, ki bo izračunana za vas, ne  boste strinjali, bo dogovorjeno obračunsko moč seveda mogoče tudi spremeniti. A pozor: v tem primeru boste tudi v dvoletnem prehodnem obdobju morali plačati za kakršne koli presežke.

Presežena obračunska moč razložena v praksi:   

Do leta 2026 bo podatek o obračunski moči, ki je višja od povprečne uporabe posameznega gospodinjstva, na naših računih zgolj informativne narave, da bomo znali prilagoditi svoje obnašanje. Nato se bo presežena obračunska moč dodatno zaračunala.  

Vse bolj pomembno bo, da poznamo moč električnih naprav, ki jih imamo in uporabljamo v gospodinjstvu. Odjemalci bomo tako v prihodnje morali biti pozorni ne le na porabo energije, ampak tudi na sočasno vklapljanje gospodinjskih naprav, kar bi lahko vplivalo na presežno obračunsko moč. 

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.