Znanje in podpora

10 nasvetov za varčno porabo energije

Vas zanima kako poskrbeti za varčno rabo energije doma? Za vas smo pripravili 10 nasvetov, ki vam bodo pomagali do manjših mesečnih stroškov in trajnostnega bivanja, pa naj gre za porabo elektrike ali za drugega energenta. 

1. Znižajte temperaturo v prostoru

V prehodnem obdobju in tudi poleti, znižujmo temperaturo v prostoru z uporabo senčil ter izkoriščanja naravnega in prisilnega prezračevanja, šele nato se poslužujmo klimatske naprave.

2. Odprite termostatske glave na radiatorjih

Pr termostatskih glavah na radiatorjih je zelo pomembno, da jih po kurilni sezoni odpremo do konca. Poleti je zaradi višjih temperatur (nad 20 °C) termostatska glava pogosto zaprta. S tem se obremenjuje sedež ventila in tesnilo, na osi ventila pa se nabira vodni kamen. Če ventil odpremo na maksimalno pozicijo, mu s tem preprečimo da "zablokira". Na ta način ob začetku naslednje kurilne sezone termostatski ventil deloval, kot bi moral.

3. Poskrbite za pravilno delovanje cirkulacijske črpalke 

Pri centralni pripravi tople sanitarne vode so razvodne cevi do iztočnega mesta razmeroma dolge. Da iz iztoka takoj priteče topla voda, je omrežje izvedeno v zanki, za kroženje vode pa skrbi sistem cirkulacije. Temperatura tople vode naj ne bo višja od 60 °C, proženje cirkulacijske črpalke pa naj bo nastavljeno samo v času uporabe. Če ponoči tople vode ne potrebujete, naj bo tako v tem časovnem intervalu cirkulacijska črpalka izklopljena. Tudi proženje čez dan naj bo v daljših časovnih intervalih.

4. Prostorov ne prezračujte prekomerno

Prekomerno prezračevanje prostorov je eden izmed glavnih vzrokov za povečano izgubo topotne energije v ogrevalni sezoni. Prostore prezračujte glede na dejanske potrebe ter preverite nastavitve prisilnega prezračevanja. Uporabljajte vetrolove in ne blokirajte vrat v odprtem položaju, avtomatska drsna varat pa nastavite na zimski režim odpiranja. Izogibajte se tudi odpiranju oken na »kip«.

5. Pravilno nastavite temperaturo v hladilniku

Temperatura v hladilnikih in zamrzovalnikih naj ne bo nastavljena prenizko - posvetujte se z deklaracijo izdelkov. Če je v hladilniku samo pijača, naj temperatura ne bo nižja od 12 °C, saj je hladnejša pijača z zdravstvenega vidika za uživanje neprimerna, vsaka stopinja manj pa pomeni večjo rabo energije. Če hladilnikov in zamrzovalnikov ne potrebujete jih je treba izključiti, saj prazni porabijo več električne energije, kot če so polni.

Če hladilnikov in zamrzovalnikov ne potrebujete jih je treba izključiti, saj prazni porabijo več električne energije, kot če so polni.

6. Izenačite temperaturo sten

Poleg temperature zraka v prostoru je ugodje odvisno tudi od temperature površin okoli nas. Velik vpliv na občutek ugodja ima sevanje, ki je odvisno od površinske temperature telesa in temperature okoliških sten. Če stojimo med stenama različnih temperatur, čutimo to razliko - imenujemo jo tudi sevalna temperaturna asimetrija. Če je razlika prevelika, občutimo to kot neugodje. To je tudi vzrok, zakaj naj bodo temperature sten čim bolj izenačene. Največji problem pri tem predstavljajo zastekljene površine. Površinska temperatura zasteklitve je odvisna od temperature okoliškega zunanjega zraka in toplotne prehodnosti okna. Največji vpliv na neugodje ima tako topel strop  v kombinaciji s hladnimi stenami ali okni.

7. Znižajte temperaturo ponoči

Ponoči temperaturo znižajte za 5 °C, vendar radiatorjev ne ugasnite, saj boste za ponovno ogrevanje hladnega prostora porabili preveč energije. To lahko naredite tako v službi, kot doma.

8. Vzdržujte temperaturo prostorov glede na njihov namen 

Vzdržujte temperature različnih prostorov glede na njihov namen: v dnevni, delovni ali igralni sobi 20-22 °C, v kuhinji in spalnici 18 °C, na hodniku 15 °C.

9. Poskrbite za pravilno delovanje klimatskih sistemov

Centralizirani klimatski sistemi skrbijo za ogrevanje in hlajenje s pomočjo zraka, ki ga vpihujemo v prostor. Klimatske sisteme upravlja skupni termostat, ki nadzoruje potrebo po ogrevanju in hlajenju. Kljub temu,