Znanje in podpora

Vodič: Vse o klimatskih napravah za hlajenje in ogrevanje doma

Vse več lastnikov domov se odloča, da v svoja stanovanja in hiše namestijo klimo, ki zagotavlja najvišje temperaturno udobje v vseh letnih časih. Toda z odločitvijo za nakup hišne klimatske naprave se vaše raziskovanje v resnici šele začne. Katero klimo boste izbrali, je odvisno predvsem od vaših želja in potreb.

Odgovoriti si morate na nekatera ključna vprašanja:

  • kakšne in kako velike prostore boste ohlajali oziroma ali boste s klimatsko napravo tudi ogrevali?
  • koliko prostora imate na voljo za namestitev klimatske naprave? 
  • nenazadnje pa tudi, koliko denarja ste pripravljeni investirati v novo klimatsko napravo, njeno montažo in redno vzdrževanje.

Klimatizacija bivalnih prostorov danes ni več luksuz, pač pa vse bolj nuja, saj poletne temperature zaradi globalnega segrevanja ozračja iz leta v leto naraščajo, obenem pa nam klimatska naprava lahko predstavlja ugodno rešitev za prehodna obdobja pred ali po kurilni sezoni oziroma celo za ogrevanje posameznih bivalnih prostorov pozimi, saj so stroški elektrike v primerjavi z drugimi energenti nižji. Še posebej ob pametni izbiri ponudnika električne energije!

Nakup klime je odločitev, ki je ne boste obžalovali

V zadnjih letih se je zaradi klimatskih sprememb in pojava zelo visokih poletnih temperatur tudi pri nas močno povečalo povpraševanje po klimatskih napravah. Cene klimatskih naprav so vsako leto bolj dostopne, zato se vse več ljudi odloča za montažo klimatske naprave za hlajenje ali ogrevanje v svojih bivalnih ter tudi delovnih prostorih.

Ali ste vedeli, da klimatske naprave zvišujejo fizično in umsko aktivnost?

Strokovnjaki ugotavljajo številne koristi uporabe sodobnih klimatskih naprav. Predvsem v vročih poletnih dneh, ko se zunanje temperature povzpnejo preko 25 stopinj Celzija, klimatske naprave povečujejo fizične in umske aktivnosti, pomagajo pri boljši produktivnosti, izboljšujejo splošno počutje in varujejo zdravje starejših in bolnih. Dvigujejo raven koncentracije, preprečujejo utrujenost in zaspanost ter skrajšujejo odzivni čas.

Za maksimalno udobje bivanja v klimatiziranih prostorih je priporočljivo klimatsko napravo nastaviti na sobno temperaturo, v zimskih mesecih od 21 do 22 stopinj Celzija in v poletni vročini na 25 stopinj Celzija, neodvisno od dejanskih zunanjih temperatur zraka. Priporočljiva temperaturna razlika med zunanjo in notranjo je nekje 5–8 stopinj Celzija.

Manj učinkovite klimatske naprave bodo porabile več energije za svoje delovanje, kar se bo poznalo na vaši položnici.

Cena klimatske naprave nikoli ne sme biti ključni dejavnik izbire

Tudi pri izbiri klimatske naprave še kako drži stari, vsem dobro znani pregovor, ki so ga uporabljale naše babice: »Malo denarja, malo muzike!« Žal boste za razmeroma nizko ceno dobili le manj učinkovite klimatske naprave, ki bodo porabile več energije za svoje delovanje in slabše hladile ali ogrevale vaše prostore. Vse skupaj se bo poznalo na vaši položnici in seveda posledično tudi na vašem počutju. 

Ključne značilnosti kakovostne klimatske naprave:

Vrste klimatskih naprav

Na slovenskem trgu so vam na voljo različne vrste sodobnih klimatskih naprav, ki zagotavljajo konstantno temperaturno udobje v bivalnih prostorih, pa naj bo to s hlajenjem, z razvlaževanjem ali ogrevanjem. Vrhunske hišne klimatske naprave odlikuje sodobna tehnologija, ki uporabniku omogoča prijazno upravljanje in enostavno vzdrževanje. Vse to lahko danes dobite že po zelo dostopnih cenah. Ker pa je klimatizacija prostorov še vedno večja investicija, večina ponudnikov omogoča nakup klime na obroke.

Na kaj morate biti še pozorni pri izbiri klimatske naprave?

Poleg premišljeno izbrane lokacije, kjer bo klima nameščena, morate izbrati tudi ustrezno velikost klimatske naprave: če bo klima premajhna, potem z njo ne boste dosegli želenega temperaturnega udobja, če pa bo prevelika, se lahko zgodi, da bo poraba energije za njeno delovanje bistveno večja, kot bi bilo potrebno. 

Če še niste prepričani, ali je klima prava izbira za vas, se za začetek odločite za bolj preprosto prenosno klimo.

Prenosna klima je lahko praktična rešitev

Prenosne klime imenujemo tudi mobilne klime, saj omogočajo, da jih zlahka poljubno premeščamo iz prostora v prostor. Posebno pametna izbira so tudi za uporabo v vikendih in počitniških prikolicah, kjer montaža kompleksnejših klimatskih naprav ni mogoča. Takšna preprosta sobna klima je sicer nekoliko manj zmogljiva, zato je primerna le za manjše prostore, ki se relativno hitro ohladijo, vendar pa jo odlikuje takojšnji priklop, brez stroškov montaže.

Kondenzacijska prenosna klima je naprava, ki ima vgrajeno cev za odvajanje vročega zraka. Cev se običajno napelje skozi okno, skozi izvrtino v zidu ali steklu, na prosto. Prenosno klimatsko napravo lahko tako kot klasično klimo uporabljamo tudi za gretje. Tudi prenosna klima je lahko inverterska, opremljena torej z inverterskim sistemom delovanja, ki zagotavlja najboljše možno delovanje kompresorja. Večina sodobnih modelov prenosnih klim je opremljenih tudi z avtomatskim načinom delovanja, z daljinskim upravljalnikom in s številnimi drugimi dodatnimi funkcijami, kot je na primer funkcija samodejnega izklopa. 

Kaj pa slabosti, oziroma pomanjkljivosti, ki jih ima prenosna klima naprava?

V praksi se prenosne klimatske naprave žal še vedno izkažejo kot manj učinkovite od klasičnih split sistemov. Razlogi so v slabši zmogljivosti, večji energetski potratnosti in nepraktičnosti pri uporabi. Pri prenosnih klimatskih napravah je namreč veliko težje poskrbeti za odvajanje vročega zraka in odstranjevanje kondenzirane vode, hkrati pa so prenosne naprave pogosto tudi veliko bolj hrupne. V primerjavi s klasičnimi inverterskimi klimatskimi napravami bi vsekakor lahko rekli, da se učinkovitosti in klimatskega udobja žal še vedno ne da primerjati. Kljub temu pa so lahko optimalna izbira za tiste, ki možnosti namestitve klasične klimatske naprave nimajo. 

Klima za hišo

Za klimatizacijo (hlajenje ali ogrevanje) cele hiše je običajno potrebna ena zunanja ter ena ali več notranjih enot klimatske naprave. Pravilna izbira lokacije za namestitev je pri montaži klime ključnega pomena, saj bo le pravilno postavljena klimatska naprava zagotavljala želeno temperaturo v prostoru ali več prostorih.

V hišah je sicer hlajenje celotnega nadstropja z eno klimatsko napravo v smislu začetne investicije sicer cenejše, vendar s tem največkrat ne dosežemo idealnega temperaturnega udobja. Kadar klimo montiramo v zgornje nadstropje hiše, je rezultat premrzel hodnik in premalo ohlajene sobe oziroma obratno, kadar ogrevamo prostore s klimo. Pozitivna stran takšne montaže pa je, da hladen oziroma topel zrak uhaja tudi v spodnje nadstropje, zato lahko delno ohladimo ali ogrejemo še spodnji prostor, če ta ni ločen z vrati.

Vedeti pa morate, da boste najboljši rezultat pri hlajenju prostorov dosegli z vgradnjo klimatske naprave v tisti prostor, ki je najbolj izpostavljen soncu in vročini. Če boste uspešno ohladili ta prostor, bo tudi bivanje v drugih prostorih veliko prijetnejše. 

Samostoječa klima

Prostostoječa klima oziroma konzolna klimatska naprava je zmogljiva in učinkovita, izjemno tanka, lahka in elegantne oblike, obenem pa izredno funkcionalna, saj se ponaša z minimalno količino nabiranja prahu v prostoru in v sami enoti, hkrati pa omogoča tudi bistveno lažje čiščenje. Odlikuje jo tudi izredno tiho delovanje, upravljanje pa je poenostavljeno z zaslonom na dotik. 

Stropna klimatska naprava

Prednost stropne klime je predvsem v racionalni izrabi prostora, saj je enoto klime mogoče namestiti namesto ene standardne stropne plošče, zato posebna zidarska dela niso potrebna. Hitrost ventilatorja je mogoče prilagoditi glede na višino stropa, kaseta pa je uporabniško prilagodljiva. Funkcija z dodatnim senzorjem gibanja nudi dodatno pametno rešitev za varčevanje z energijo in zmanjšanje stroškov ter zagotavlja optimalen pretok zraka in samodejno regulacijo, ko uporabnikov ni več v bližini. S to različico klimatske naprave prihranite tudi pri stroških montaže, še posebej primerna izbira pa je za poslovne uporabnike, ker je njeno delovanje na večje razdalje učinkovitejše tudi v velikih prostorih.

Stenska klimatska naprava  

Najbolj klasična različica klima naprav so še vedno stenske klimatske naprave, ki so namenjene tako hlajenju kot tudi ogrevanju, uporabljajo pa se za stanovanjske in pisarniške površine.

Gre za zaprt split sistem, ki je sestavljen iz zunanje in notranje enote. Tak tip klimatske naprave je najbolj ekonomičen in omogoča visok razpon moči ter bogato izbiro številnih dodatkov. Odločite se lahko tudi za več notranjih enot, ki jih je mogoče priklopiti na eno zunanjo enoto in tako zagotoviti optimalno pokritost po celotni površini objekta in v več nadstropjih. 

Najbolj klasična različica klima naprav so še vedno stenske klimatske naprave.

Talna klima

Talna klima je rešitev za vse tiste prostore, kjer zaradi omejitev montaža stenske klime ni izvedljiva oziroma mogoča. Talne klimatske naprave imajo še eno prednost: odlično se obnesejo pri ogrevanju prostorov. Slednje pomeni, da so visoko funkcionalne in izredno uporabne vse leto. 

Inverterska klima

Tradicionalne klimatske naprave delujejo po načelu, da kompresor ves čas ogrevanja deluje pri polni moči, vse dokler ne doseže želene temperatura. Ko je ta temperatura dosežena, se kompresor ustavi. Inverterska klima za razliko od klasične klimatske naprave spreminja in uravnava hitrost delovanja kompresorja glede na nastavljeno temperaturo. Tako lahko kompresor deluje pri manjših obratih in s tem prihrani moč in energijo.

Inverterske klime so sicer dražje za izdelavo, vendar pa lahko pri svojem delovanju zmanjšajo porabo električne energije tudi do 30 % in podaljšajo življenjsko dobo same klimatske naprave.

Inverterska klima za razliko od klasične klimatske naprave spreminja hitrost delovanja kompresorja glede na nastavljeno temperaturo. 

Klimatske naprave z Wi-Fi upravljanjem

Klimatske naprave, ki so povezane z upravljalniki Wi-Fi, so v zadnjem času na voljo že po zelo dostopnih cenah. Njihova največja prednost je vsekakor enostavnost uporabe, saj je upravljanje klimatske naprave mogoče s pametnim telefonom, kar nam omogoča maksimalno prilagodljivost delovanja, odvisno od vremena, zunanje temperature, naše lokacije, časa odhoda in prihoda domov.

S tem zagotovimo najvišje možno temperaturno udobje, obenem pa na ta način dosežemo tudi izjemne izkoristke energije, vse večji pa je poudarek tudi na ekologiji. Pogoje delovanja tako določamo sami, zlahka jih sproti spreminjamo ali dodajamo. V številnih serijah sodobnih klimatskih naprav za hiše je že standardno vgrajen daljinski nadzor v oblaku, ki se poveže prek hišnega omrežja Wi-Fi, zato lahko s pomočjo pametnega telefona kadarkoli in od koderkoli dostopate do klimatske naprave, nastavljate način in čas delovanja, temperaturo, kakovost zraka in drugo.

Klima brez zunanje enote

Klimatske naprave brez zunanje enote so primerne predvsem takrat, kadar zunanje enote ni mogoče namestiti. Te naprave namreč za hlajenje kondenzatorja uporabljajo zunanji zrak. Za delovanje je treba skozi zid izvrtati dve odprtini (premera 160 mm).

Klimatske naprave brez zunanje enote so alternativa split klimatskim napravam. Za to različico se odločajo predvsem uporabniki v objektih, kjer montaža zunanjih enot ni dovoljena oziroma možna ali pa ne želijo kaziti videza fasade. Klimatske naprave brez zunanje enote se od klasičnih razlikujejo po tem, da se celotni hladilni proces odvija v eni sami enoti. V bistvu te naprave delujejo podobno kot prenosne klima naprave in hladijo predvsem tisti prostor, v katerem se nahajajo. Osnovna cena takšnih klimatskih naprav se giblje med 1.000 in 2.000 €.

Klimatske naprave brez zunanje enote se od klasičnih razlikujejo po tem, da se celotni hladilni proces odvija v eni sami enoti.

Klima za klet

Posebne kletne hladilne naprave so posebej razvite (prilagojene) in serijsko izdelane za neposredno hlajenje kletnih prostorov. Pri normalnih pogojih tako omogočajo znižanje temperature za približno 10 °C. Če je v prostoru 22 °C, ga zlahka ohladijo na 12 °C. Ker pa so kletni prostori običajno večjih dimenzij, so kletne klime namenjene za vgradnjo v prostore, velike od 20 do 200 m3 in več. 

Delovanje klimatske naprave

Klimatska naprava zagotavlja zdravju prijazno in predvsem udobno uravnavanje temperature prostorov preko celega leta: omogoča poljubno hlajenje in ogrevanje, zagotavlja tudi ioniziranje (osveževanje), filtriranje in zračenje ter uravnavanje vlage v prostoru.

Naprava deluje tako, da iz notranjosti izsesa segreti zrak in ga usmeri na prosto. Kadar prostor ogrevamo, se seveda proces obrne. Zunanja enota klimatske naprave toploto izmenjuje z okoliškim zrakom, notranja enota pa neposredno ali posredno klimatizira prostor, tako da toploto izmenjuje z zrakom v prostoru. Posamezni deli sistema (zunanja in ena ali več notranjih enot) so preko bakrene inštalacije, po kateri potuje hladilno sredstvo, povezani v zaprt sistem, ki mu pravimo hladilni krog.

Vsaka klima naprava ima 3 glavne dele, ključne za njeno delovanje:

  • kompresor za klimo,
  • kondenzator klime in
  • izparilnik

Za dobro delovanje klime razlika med zunanjo in notranjo temperaturo zraka ne sme biti večja od 5–8 stopinj Celzija.

Kaj je pomembno za dobro delovanje izbrane klimatske naprave?

Za optimalno delovanje vsake klimatske naprave in maksimalno toplotno udobje pri njeni uporabi je zelo pomembno, da razlika med zunanjo in notranjo temperaturo zraka ne sme biti večja od 5–8 stopinj Celzija. Hlajenja v obliki gibanja zraka ne smemo občutiti.

Klimatska naprava je sistem, ki ga ponavadi sestavljata najmanj dva med seboj povezana dela: notranja in zunanja enota. Ena je vgrajena v prostoru, ki ga želimo ohlajati, druga pa je nameščena zunaj, na prostem, od koder črpa svež zrak v notranjost in ga ohlaja. Zrak iz zunanjega okolja se tako prenese v bivalne prostore. Klimatska naprava ima vgrajene posebne filtre, preko katerih se zunanji zrak do določene mere tudi očisti. Sodobne klimatske naprave imajo dodatno vgrajen tudi ionizator, ki zagotavlja še bolj kakovosten zrak, saj nevtralizira vse škodljive snovi v njem. Klimatska naprava tudi razvlaži zrak v prostoru, zato je treba zagotoviti tudi ustrezen odvod kondenzirane vode. 

Montaža klime: kakšen je premišljeno izbran položaj klimatske naprave?

Montaža klime mora biti izvedena premišljeno. Za kvalitetno delovanje klimatske naprave je potrebna tudi strokovna montaža in skladno z Uredbo o uporabi toplogrednih plinov mora montažo klimatske naprave opraviti pooblaščeno podjetje, ki je vpisano v evidenco. Pravilna izbira lokacije za namestitev klimatske naprave je nadvse pomembna odločitev, ki jo morate sprejeti že pred samim nakupom. Pravilno postavljena klimatska naprava bo namreč veliko lažje in hitreje dosegla želeno temperaturo v prostoru, posledično pa bo za to porabila tudi manj energije. Zavedajte se, da je treba najprej ohladiti najbolj vroč prostor, saj boste s tem rešili ključni del težave. Z ohlajanjem prostora, ki je najbolj izpostavljen soncu in vročini, boste namreč dosegli, da bo tudi bivanje v ostalih prostorih takoj bolj prijetno.

Dober položaj za namestitev klimatske naprave:

  • če je le mogoče, je dobro hladen zrak usmeriti čim višje pod strop, ker tako doseže celotno dolžino prostora in počasi pada navzdol;
  • klimatsko napravo vselej namestite tako, da ji bo naravno gibanje zraka pomagalo pri delovanju in ne obratno: če boste klimo namestili nasproti vrat, ki jih pogosto odpirate, boste povzročili, da bo vaša klima morala delati več, saj bo v prostor vdiral topel zrak;
  • če bo klima nameščena nad okno, skozi katero sije sonce, se bo ohlajen izpihan zrak segreval že ob samem izpihu;
  • pretok zraka mora biti neoviran (klime nikoli ne namestite nad omaro, za zaveso, na ozek hodnik in podobno), kajti če bo pretok zraka okoli notranje enote klimatske naprave oviran, bo posledično tudi učinek naprave slabši, krajša pa bo tudi njena življenjska doba.

Slabo mesto za namestitev klimatske naprave:

  • klimatske naprave ne nameščajte v bližino virov toplote (kot tudi ne v bližino neprijetnih vonjav), kajti klima bo najprej vsrkala zrak iz neposredne okolice in ga nato razpihala po celotnem prostoru;
  • klime ne nameščajte nad kuhališče, nad vhodna vrata, nad vrata kopalnice, v ozke hodnike in podobno;
  • klima svoje delovanje prilagaja vgrajenemu termostatu, kar pomeni, da bo v primeru namestitve nad vir toplote delovala več, kot je potrebno, posledično pa bodo tudi stroški višji.

Vgradnja klimatske naprave v predprostor oziroma hodnik:

Zagotovo ste že razmišljali, kako bi rešili problem hlajenja več prostorov na en mah. Zato morda razmišljate, da bi namestili klimatsko napravo kar na hodnik in bi z eno potezo rešili ohlajanje vseh sob oziroma bivalnih prostorov naenkrat. Žal to ne bo tako preprosto: hodniki v naših bivališčih namreč običajno niso neposredno izpostavljeni soncu in vdoru vročega zraka, zato bo klimatska naprava hitro dosegla znižanje temperature na želeno in se bo samodejno izključila, v sosednjih prostorih pa bo temperatura še vedno ostala previsoka. Da bi se temu izognili, bodo uporabniki znižali izbrano temperaturo na hodniku, s tem pa bo izkoristek klimatske naprave slabši. Hkrati pa je treba vedeti, da če klimatsko napravo pogosteje izklapljamo, je posledično krajša tudi njena življenjska doba. 

Zunanje enote klime nikoli ne nameščajte v zaprte balkone, lože ali v ozke niše.

Kam je priporočljivo namestiti zunanjo enoto klimatske naprave?

Tudi za namestitev zunanje enote premišljeno izberite primerno lokacijo.

Namestite jo tako, da bo zagotovljen zadosten pretok zraka, hkrati pa pazite, da naprava ne bo moteča za vas in vaše bližnje. Zunanjo enoto navadno namestimo na izbrani nosilec za klimatsko napravo, ki naj bo podložen s kakovostnimi protivibracijskimi podložkami. Ker zunanja enota med delovanjem poleg tresljajev oddaja tudi določene zvoke, za postavitev vedno izberite lokacijo, ki za vas in vaše bližnje ne bo moteča. Prav tako je pomembno, da se izpihan vroč zrak ne zaletava v oviro, bodisi v zid, balkonsko ograjo ali kaj podobnega. 

Zunanje enote nikoli ne nameščajte v zaprte balkone, lože ali v ozke niše. Prav tako zunanja enota ne sodi na podstrešje, kjer je poleti bistveno bolj vroče kot zunaj, zrak na podstrešju se lahko segreje tudi preko 50 stopinj Celzija. Klimatske naprave imajo večinoma delovno področje do 45 stopinj Celzija, kar pomeni, da bi naprava delovala v kritičnih pogojih. Njena življenjska doba bi bila kratka, izkoristek slab, njeno delovanje pa pravzaprav potratno. Zunanja enota klimatske naprave naj bo strokovno nameščena na ustrezne nosilne konzole, ki naj bodo opremljene s kakovostnimi protivibracijskimi podložkami, ki preprečujejo prenašanje tresljajev na stene objekta.

Vzdrževanje klimatskih naprav: poskrbite tudi za redno čiščenje, vzdrževanje in servis vaše klime

Poleg strokovne montaže tudi pravilno delovanje klimatske naprave močno zmanjša obrabo naprave in zniža porabo elektrike, zato je redno servisiranje ključno za pravilno delovanje in daljšo življenjsko dobo. Ne pozabite še na dosledno čiščenje klime ter redne letne preglede: preverjanje tesnjenja in polnjenje klimatske naprave s plinom bo zagotovilo optimalno učinkovitost klimatske naprave ter vaše maksimalno stroškovno in temperaturno udobje.  

Samo z rednim vzdrževanjem klime zagotovimo dolgo življenjsko dobo naprave.

Za nemoteno delovanje vsake klimatske naprave je potrebno tudi redno vzdrževanje, čiščenje in polnjenje klime. Redni letni servis, ki ga za vas opravi izbrani strokovnjak, naj zajema:

  • natančen vizualni pregled notranje in zunanje enote ter inštalacije,
  • čiščenje, dezinfekcijo in dezodoracijo izmenjevalca notranje enote,
  • čiščenje maske in pokrova notranje enote,
  • čiščenje ali zamenjavo filtrov notranje enote,
  • po potrebi čiščenje izmenjevalca zunanje enote,
  • pregled in izpiranje odvoda kondenza,
  • kontrolo temperature izpihanega zraka in tlaka hladilnega plina,
  • menjavo plina in menjavo olja v hladilnem sistemu,
  • pregled delovanja električnih komponent in elektromotorjev (kompresor, ventilatorji),
  • funkcionalni test klimatske naprave.

Samo z rednim servisiranjem in vzdrževanjem klime lahko zagotovimo dolgo življenjsko dobo naprave, nemoteno delovanje in zdravo bivalno okolje, kjer klimatska naprava deluje. 

Priporočene blagovne znamke klimatskih naprav

Razlike med različnimi blagovnimi znamkami klimatskih naprav so predvsem v garancijskih pogojih in garancijski dobi, vzdrževanju in servisiranju ter v zagotavljanju vseh rezervnih delov. Dejstvo je, da je življenjska doba pri boljših blagovnih znamkah tudi do trikrat daljša. Za montažo boste odšteli približno enako, zato zlahka izračunamo, da se bo na dolgi rok nakup klimatske naprave priznane blagovne znamke izkazal tudi kot cenejši.  

Med priznane blagovne znamke, ki so ponudniki kakovostnih klimatskih naprav, se zagotovo uvrščajo klimatske naprave Mitsubishi Electric in Daikin.

Za bogato ponudbo klimatskih naprav priznanih blagovnih znamk se obrnite na Petrol

Zavarujte svojo investicijo v klimatsko napravo!

Investicija v kakovostno klimatsko napravo je precejšen finančni zalogaj.

Seveda boste ob nakupu nove klimatske naprave prejeli določeno garancijo, žal pa garancija ne krije vseh škodnih primerov, do katerih lahko pride. Garancija ob nakupu naprave na primer ne krije poškodb v primeru naravnih nesreč, poplav, padca drevja, mehanskih poškodb naprave zaradi malomarnosti, uničenja naprave zaradi indirektnega udara strele, kakor tudi zaradi poškodb, padca ali udarca naprave oziroma v primeru uničenja naprave zaradi požara, katerega so povzročile tretje osebe, vloma, odtujitve naprave in podobno. Tudi za tovrstne primere obstaja zavarovanje, ki ga lahko sklenete pri izbrani zavarovalnici in vam krije tudi tiste škodne primere, za katere vam splošna garancija ob nakupu klimatske naprave ne velja. Razmislite o nevarnostih in finančnih posledicah ter se, če menite, da je to potrebno, odločite tudi za dodatno zavarovanje klimatske naprave.   

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.