Znanje in podpora

Kako izbrati pravo klimatsko napravo in pravi filtrirni sistem?

Medtem, ko nas spomladanski sončni žarki prijetno grejejo, lahko kar hitro nastopi poletje in z njim vročina. Pomlad je zato najboljši čas za razmislek in nakup klimatske naprave, ki nam bo v vročih poletnih dneh zagotovila prijetno klimo v prostoru, pa tudi čist in ravno prav vlažen zrak. Kako torej izbrati pravo klimo in kateri filter izbrati?

Izbiramo lahko med prenosnimi in stenskimi klimatskimi napravami, ki so v primerjavi s prvimi bistveno bolj zmogljive in posledično vedno pogosteje prva izbira. Sodobne klimatske naprave so vedno bolj energetsko učinkovite, vsaka nova generacija se pohvali z boljšim izkoristkom, dodatnimi funkcijami, ki nam zagotavljajo kar največ udobja, in z izboljšanimi načini čiščenja zraka v prostoru.

Glede na to, da v zaprtih prostorih preživimo večino časa, je zelo pomembno, da dihamo čist zrak. 

Ponudba je velika, zato odločitev, katero klimatsko izbrati, ni preprosta. Za nasvet je najbolje povprašati strokovnjaka, ki nam bo glede na prostorske zahteve znal priporočiti ustrezno moč naprave, glede na naše želje in potrebe pa izdelek, ki bo imel dodatne funkcije – čeprav jih morda niti ne potrebujemo, a so nadvse dobrodošle, saj pomembno vplivajo na ugodje in udobje. 

Sodobne klimatske naprave imajo v notranji enoti filter za čiščenje zraka notranjega prostora, nekateri modeli pa imajo še bolj izpopolnjen filtrirni sistem s posebnimi filtri, ki še dodatno očistijo zrak in poskrbijo za zdravo bivalno okolje. Poglejmo nekaj najpogostejših. 

Protiprašni filter odstrani grobe nečistoče 

Je prva ovira, na katero naleti zrak, ki vstopa v klimatsko napravo. Prekriva celotno površino toplotnega izmenjevalnika, njegova naloga pa je, da iz zraka odstrani grobe nečistoče in prašne delce.  

Plazemski filter za alergike 

Plazemski filter je desetkrat bolj učinkovit kot prašni filter, saj absorbira in nevtralizira tudi mikroskopsko majhne delce, kot so fini prah, pelod, spore plesni in virusi. V eni uri uniči tudi do 95 odstotkov nečistoč v zraku. Iz zraka odstrani tudi neprijetne vonjave, cigaretni dim, majhne prašne delce, ki so nevarni za pljuča, delce cvetnega prahu, trose plesni, bakterije in viruse do velikosti 0,01 mikrona ter alergene. Plazemski filter zagotovi skoraj povsem čist zrak, zato je primeren za vse, ki imajo težave z alergijami in dihali.  

Biološki filter uniči viruse, bakterije in cvetni prah 

Večina biofiltrov zadrži viruse in bakterije, ki pa se lahko prilepijo in nalagajo na filter, kjer se tudi razmnožujejo. Popolno uničenje ujetih bakterij pa omogoča kombinacija biofiltra z biološkim encimom, ki predre celico mikroba in iz nje izsesa življenjsko tekočino. Takšna klima naprava je zelo primerna za astmatike, saj je odličen pripomoček za lajšanje respiratornih težav. 

Fotokatalitični filter uničuje bolezenske klice 

Fotokatalitični filter s titanom ob pomoči ultravijolične svetlobe zmanjšuje neprijeten vonj in uničuje bolezenske klice. Titan ima močan fotokatalitični učinek, iz zraka odstrani več kot 70 odstotkov škodljivih snovi. 

Karbonsko-katehinski filter zrak čisti dvakrat 

Aktivni karbonsko-katehinski filter z naravnim materialom iz zelenega čaja zadrži delce in odpravlja neprijeten vonj. Zrak očisti dvakrat – vonjave odstrani oglje, katehin pa poskrbi za odstranjevanje prahu in drugih delcev. 

* * *