Znanje in podpora

Kako izbrati klimatsko napravo, ki bo prava za vaš dom?

Naj bo klimatska naprava začasna ali stalna rešitev? 

V prenosno klimatsko napravo je smiselno investirati, če živite v najemniškem stanovanju in iščete začasno rešitev. V primeru selitve jo namreč brez težav vzamete s sabo, saj je – kot pove ime samo – prenosna in zato priročna za transport.

O prenosni klimatski napravi razmislite tudi, če bi jo želeli uporabljati v več kot v enem prostoru. Postavite jo lahko kamorkoli, saj ima vse elemente že vgrajene. Tako jo recimo lahko hitro in enostavno premaknete iz dnevne sobe in ohladite kuhinjo – da bo kulinarično ustvarjanje v poletni vročini bolj znosno. 

Za delovanje prenosne klimatske naprave je potrebno priprto okno ali odprtina v zidu, skozi katero s pomočjo  cevi premera približno 100 mm iz prostora odvajate topel zrak. Primerna je za prostore, kjer zaradi oken, cevi ali drugih inštalacij montažna klimatska naprava ne pride v poštev. Glavna slabost prenosne klimatske naprave pa je v tem, da je manj zmogljiva od montažne, zato z njo ne morete ohlajevati več prostorov hkrati. Porabi tudi več energije, je glasnejša od montažne in precej težka za prenašanje, ko je napolnjena z odpadno vodo. 

Potrebujete napravo, ki lahko tudi greje? 

Montažna klimatska naprava predstavlja stalno rešitev, s katero lahko točno določen prostor ohlajate in ogrevate - za razliko od prenosne klimatske naprave, ki prostor zgolj ohlaja. Ogrevanje s klimatsko napravo pride še posebej prav v prehodnih mesecih, ko je za ogrevanje na druge načine še prezgodaj. 

Montažna klimatska naprava ima notranjo in zunanjo enoto. Določene lahko namestite na steno, druge na tla – podobno kot radiatorje, nekatere pa prikladno kar na strop - tako ne bodo zasedle nič prostora.

Montažna klimatska naprava je sicer finančno večji zalogaj od prenosne, a njen nakup pomeni večletno investicijo in zato dolgoročno najbolj ekonomično rešitev. Življenjska doba dobre montažne klimatske naprave je namreč lahko tudi do 15 let, z izbiro pravega ponudnika električne energije pa bo njena uporaba še bolj denarnici prijazna. 

Pred nakupom klime pretehtajte velikost in izolacijo prostora, ki ga želite klimatizirati. 

Moč klimatske naprave je odvisna od vaših potreb

Pred nakupom najprej pretehtajte velikost prostora, ki ga želite klimatizirati, saj je od tega odvisna moč klimatske naprave, ki jo potrebujete.

Če gre za prostor, manjši od 25 m2, bo za vaše potrebe zadostovala klimatska naprava z 2,5 kW moči na kubični meter. Za srednje velik prostor, velikosti med 25 in 40 m2, bo najbolj ustrezna klimatska naprava s 3,5 kW moči. Pri prostorih večjih od 40 m2 pa priporočamo nakup klimatske naprave s 4,5 ali 5 kW moči na kubični meter. V splošnem velja, naj ima klimatska naprava 2,5 kW moči na kubični meter, če jo želite uporabljati le za hlajenje, če pa bi z njo želeli tudi ogrevati, je bolje da si omislite močnejšo napravo, s 3,5 kW moči. 

Pomembna pa ni zgolj velikost prostora. Bistveno vlogo igra tudi to, kakšna je izolacija prostora, ki ga želite klimatizirati, oziroma če ima prostor veliko zunanjih sten, ki so večino dne obsijane s soncem ali če se v njem zadržuje več ljudi. Močnejša klimatska naprava pa pride v poštev tudi, če so v prostoru naprave, ki oddajajo toploto – na primer televizija ali računalnik. 

Še vedno ne veste, kako izbrati klimatsko napravo? Z veseljem vam pomagamo v Energetskem centru Petrol!

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.