Znanje in podpora

Kaj je dobro vedeti pred montažo klime?

Sodobne klimatske naprave so energijsko učinkovite naprave, s katerimi bivalne prostore poleti hladimo, v prehodnih obdobjih pa jih lahko po potrebi tudi ogrejemo. Pa veste, kako se lotiti montaže vaše nove klimatske naprave in na kaj vse morate biti pred namestitvijo klime pozorni? 

Sam svoj mojster ali strokovna montaža? 

Ko gre za namestitev klimatske naprave, si morate najprej postaviti najosnovnejše vprašanje: se boste montaže klime lotili sami ali jo boste zaupali drugim?  

Če želite biti sam svoj mojster, pobrskajte med naborom klimatskih naprav v naši spletni trgovini eShop, če pa bi namestitev raje prepustili strokovnjakom, pa bo za vas bolj primeren nakup klime v paketu z montažo.   

Ne glede na vašo izbiro pa je nujno, da pred montažo klime razmislite o tem, kje bosta nameščeni notranja in zunanja enota vaše nove klimatske naprave. Obe morata biti nameščeni na ustrezno mesto in pravilno, da bo klimatska naprava delovala učinkovito – hitreje in lažje bo dosegla želeno temperaturo v prostoru in za to porabila manj elektrike. Tako okrog zunanje kot tudi okrog notranje enote pa mora biti dovolj prostora za neovirano kroženje zraka.  

Zunanja enota 
 • Če živite v bloku, preverite, kateri posegi so dovoljeni na fasadi. Za montažo klime oziroma njene zunanje enote na vidno mesto na fasadi boste namreč potrebovali 75-odstotno soglasje etažnih lastnikov. Nameščena na balkonu ne bo kazila videza fasade. Če je vaše stanovanje v najvišjem nadstropju, preverite, ali jo morda lahko namestite na streho ali zračno podstrešje. 
 • Na fasadah spomeniško zaščitenih stavb so dovoljeni samo tisti posegi, ki so potrebni za vzdrževanje oziroma imajo namen prenove stavbe v prvotno stanje. Pri namestitvi klimatske naprave je treba upoštevati smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, prav tako občinske prostorske načrte. V Ljubljani denimo velja, da lahko zunanjo enoto namestite tako, da ni vidna na ulični fasadi objekta. Povedano drugače: namestitev je dovoljena v objektu, na balkonu, podstrešju in na ravni strehi, prav tako je dovoljena montaža klime na fasadi na notranjem dvorišču.  

V Petrolu vam ob nakupu klimatske naprave zagotavljamo še akcijsko ceno dobave Petrol Elektrike.  

 • Zunanja enota mora biti pritrjena na primerno zmogljive nosilce, ki so zaščiteni proti rji in imajo provibracijske podloge. Te preprečujejo prenos tresljajev na zidove stavbe. 
 • Na tleh nameščena zunanja enota mora biti pritrjena na najmanj deset centimetrov visok podstavek iz plastike. 
 • Ozke niše in mesta nasproti zidu ali balkonske ograje niso primerna mesta za zunanjo enoto, saj mora biti okrog nje dovolj prostora za neovirano kroženje zraka.  
 • Dvakrat premislite, preden zunanjo enoto namestite v bližni spalnice ali otroške sobe. Vse, ki radi spite pri odprtem oknu, bo delovanje zunanje enote namreč zagotovo motilo. 
Notranja enota 
 • Za namestitev notranje enote je najbolj primeren prostor, ki je najbolj izpostavljen soncu oziroma vročini. Ko bo ta ohlajen na želeno temperaturo, bo tudi v drugih prostorih prijetneje. 
 • Nameščena nad vrati, ki se pogosto odpirajo, bo začela pospešeno delovati vsakokrat, ko se bodo vrata odprla. Posledično bo energijsko manj učinkovita. 
 • Izkoristek naprave bo slabši, če bo pretok zraka okrog notranje enote oviran. Ozek hodnik, za zaveso ali nad omaro niso ustrezna mesta.  
 • Enako velja za bližino virov toplote. Notranja enota ima namreč vgrajen termostat, po katerem se ravna pri vzdrževanju nastavljene temperature. Če bo termostat zaznal toploto štedilnika v bližini, bo naprava delovala, tudi ko bo prostor že ustrezno ohlajen.  
 • V nasprotju s splošnim prepričanjem z namestitvijo notranje enote na hodnik ne boste »rešili« vročine v vseh sobah, v katere vstopate s hodnika. Klimatska naprava ga bo razmeroma hitro ohladila na želeno temperaturo in se izključila, medtem ko bo v drugih prostorih še vedno prevroče. Seveda lahko nastavljeno temperaturo znižate, a to bo zgolj povečalo porabo energije in poslabšalo izkoristek naprave.  
Prenosna klima 

Kaj pa montaža prenosne klimatske naprave? 

Prenosne klime so v primerjavi z montažnimi energijsko manj učinkovite in tudi glasnejše, a so, če ne gre drugače, praktična začasna rešitev. Sodobne izvedbe so opremljene z invertersko tehnologijo, avtomatskim načinom delovanja in dodatnimi funkcijami, kot je samodejni izklop.  

Montaža prenosne klime je preprosta – poskrbeti je treba le za odvajanje toplega zraka iz prostora skozi cev, ki je lahko napeljana prek odprtega okna, rešetke v zidu ali druge odprtine. 

Razmišljate o nakupu klimatske naprave, pa ne veste, katero izbrati? Nasvet in uporabne informacije poiščite v Energetskem centru Petrol.  

* * *