Znanje in podpora

Kako očistiti klimatsko napravo?

V kolikor ste zaznali, da je kakovost zraka, ki ga izpihuje klimatska naprava, upadla, je čas za ukrepanje. Le čista in redno vzdrževana klimatska naprava bo skrbela za hladen, svež in čist zrak hkrati.

Umazanija in vlaga, posebej v težje dostopnih predelih klimatske naprave, sta lahko gojišče bakterij, plesni in glivic, ki ne poslabšajo le kakovosti zraka, ampak lahko ogrozijo tudi zdravje ljudi, ki se zadržujejo v prostoru. Slab zrak neprijetnega vonja je znak za alarm in temeljito čiščenje klimatske naprave. Slednjega velja seveda opraviti še precej pred kritičnim stanjem, strokovnjaki svetujejo čiščenje klimatske naprave vsaj dvakrat letno.

Slab zrak neprijetnega vonja je znak za alarm in temeljito čiščenje klimatske naprave.

Čiščenje v lastni režiji ali pomoč strokovnjaka?

Čiščenje klimatske naprave lahko izvedete sami, pri čemer se dosledno držite navodil proizvajalca. Čiščenja notranje enote klimatske naprave se lotite šele, ko ste jo izklopili iz električnega omrežja. S čiščenjem velja zato začeti na ohišju klimatske naprave, katerega očistite z mlačno vodo, blagim detergentom (opcijsko) ter krpo. Pri tem pazite, da detergent ne pronica v notranjost naprave. Priporočljivo je uporabiti posebno čistilo za klimatske naprave ali pa mila s pH vrednostjo okoli 7 – nikoli pa za čiščenje klimatske naprave ne uporabljajte razredčil, bencina, insekticidov ali drugih agresivnih čistil. Nato se lotite čiščenja prašnih filtrov, ki se nahajajo pri režah, kjer notranji zrak v prostoru vstopa v klimatsko napravo. Večinoma zadostuje že redno spiranje pod tekočo vodo. Zatem s krpo in vodo očistite lopute klimatske naprave, pri čemer pazite, da ne poškodujete senzorjev ali mehanizma za usmerjanje zraka.

Srce klimatske naprave predstavlja uparjalnik, na katerega tankih in ostrih rebrih se lahko nabere veliko umazanije. Poskusite jo posesati in obrisati, pri čemer pazite, da se ne opraskate ali urežete. V kolikor je uparjalnik močno umazan, pri čiščenju uporabite namenske čistilne ter razkužilne pene, močno neprijeten vonj pa je znak, da vas mora obiskati serviser.

Klimatsko napravo po čiščenju pustite mirovati več ur, da se temeljito posuši, zato se opravila lotite v času, ko veste, da je naslednjih nekaj ur ne boste uporabljali. Čista klimatska naprava bo porabila tudi manj električne energije.

Zamenjava notranjega zračnega filtra

Podobno kot avtomobilski motorji (in njihove klimatske naprave) so tudi nekatere klimatske naprave opremljene z notranjimi zračnimi filtri. Sčasoma se ti umažejo, zato jih je priporočljivo zamenjati. Lokacija reže zračnega filtra se med klimatskimi napravami razlikuje, pogosto pa ga boste našli za vratci v ohišju notranje enote. Natančno lokacijo in priporočljiv interval menjave najdete v navodilih za uporabo klimatske naprave.

V kolikor gre za starejšo napravo ali pa navodil za uporabo ne najdete, poiščite zračni filter in ga izvlecite. Tudi na filtru so napisane dimenzije, zato kupite in vstavite filter enakih dimenzij, pri čemer bodite pozorni na puščico, ki kaže na pravilno pot zraka skozi filter. 

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.