Znanje in podpora

Na voljo so nova nepovratna sredstva Eko sklada za sončne elektrarne

Ob koncu leta 2022 je Eko sklad objavil v Uradnem listu poziv, ki ga je marsikdo čakal: nepovratne finančne spodbude za vgradnjo sončnih elektrarn za samooskrbo. Toda poziv prinaša novosti, o katerih se je bolje čim prej seznaniti.

Foto: Sončna elektrarna uporabnika A. Nikolić

Sončne elektrarne za gospodinjstva so bile v prejšnjem letu velik hit in glede na naklonjenost zakonodaje in EU smernic obnovljivim virom energije, tudi letos ne bo kaj dosti drugače. Fotovoltaiko bodo lahko celo na balkonu postavila gospodinjstva, ki sicer nimajo možnosti investicij v projekte samooskrbe. Če ste slučajno spregledali, pa je s 30. decembrom 2022 pričel veljati nov poziv za subvencije za sončne elektrarne, ki ga je objavil Eko sklad.

10 milijonov evrov nepovratnih sredstev

Decembrski poziv Eko sklada za nepovratne finančne spodbude/pomoči je namenjen sončnim elektrarnam in kombinaciji sončnih elektrarn z baterijskim hranilnikom električne energije. Skupna višina namenjenih sredstev je 10 milijonov evrov nepovratnih sredstev, upravičenci pa so tako fizične kot pravne osebe, ki so etažni lastniki v stavbah s tremi ali več posameznimi deli, torej gospodinjstva, skupnosti gospodinjstev ali mali poslovni odjemalci, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije.

V pozivu so nepovratna sredstva zagotovljena za vse sončne elektrarne, ki so bile izvedene po 1. 3. 2022, na dan zaključka prejšnjega razpisa. Kot datum izvedbe se šteje datum opravljene storitve, zapisan na končnemu računu. Naprave pa morajo ob oddaji vloge že obratovati.

Novost poziva je predvsem to, da bodo spodbude prvič dodeljene tudi za naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije.

Kolikšna bo višina nepovratne finančne spodbude?

Na Eko skladu so zapisali, da bo višina nepovratne finančne spodbude znašala 50 evrov za kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. To pomeni, da lahko sredstva uveljavljate za sončne elektrarne 1 kW inštalirane nazivne električne moči brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne za več kot 25 % upravičenih stroškov naložbe.

V primeru, da imate poleg sončne elektrarne še baterijski hranilnik, bo višina nepovratne finančne spodbude znašala 500 evrov za kilovat (kW) inštalirane nazivne električne moči vaše sončne elektrarne, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Toda kot naprava za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, bo štela le tista, ki bo imela prigrajen baterijski hranilnik s kapaciteto shranjevanja v kilovatnih urah najmanj 0,7 ure obratovanja sončne elektrarne pri nazivni električni moči (v kW).

Pri financiranju pa vam lahko pomagamo tudi v Petrolu. Pri nakupu sončne elektrarne vam je na voljo Petrol financiranje do 7 let, brez pologa in brez obresti.

Prihranek časa: vlogo vam predizpolnimo v Petrolu

V primeru, da se po izvedenem ogledu objekta odločite za nakup Petrol sončne elektrarne in boste želeli izkoristiti omenjena nepovratna sredstva, vam bomo poleg pogodbene dokumentacije priložili tudi predizpolnjeno vlogo, ki jo nato oddate na EKO SKLAD j.s., Bleweisova cesta 30, 1000 Ljubljana.

  1. Kaj točno vam predizpolnimo?

Od nas prejmete račun za nakup in montažo sončne elektrarne, kot tudi kopijo sklenjene pogodbe. Ob priklopu sončne elektrarne prejmete še fotografijo vseh modulov, kopijo soglasja za priključitev in kopijo pogodbe o uporabi sistema.

Tekom postopka morate tako sami urediti le podatke o nakazilu in obvezne priloge (Izjavo o že prejetih 'de minimis' pomočeh).

Prihranek časa in poenostavitev postopka nakupa sončne elektrarne sta razloga za številne zadovoljne stranke. V Petrolu namreč v imenu stranke pridobimo soglasje za priključitev in pogodbo o uporabi sistema, zato stranka nima skrbi, saj pripravimo tudi vso dokumentacijo in se dogovorimo za priklop.  

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.