Znanje in podpora

5 razlogov za postavitev sončne elektrarne

Razmišljate o tem, da bi električno energijo, ki jo porabite v vašem gospodinjstvu, proizvajali sami? Pot do lastne sončne elektrarne je bila v preteklih letih zapletena in povezana s številnimi administrativnimi postopki, kar je marsikoga odvrnilo od naložbe. Danes je vse veliko bolj preprosto.  

Ste kdaj pomislili, da bi bila električna energija za vašo toplotno črpalko, klimatsko napravo, hladilnik, računalnik ali celo jeklenega konjička brezplačna? Vse to je s postavitvijo sončne elektrarne mogoče že danes. Ob prihranku za vaše gospodinjstvo pa je sončna elektrarna tudi darilo naravi.

Vse, kar morate storiti, je, da na naši spletni strani oddate povpraševanje – tako kot je to storila srečna nagrajenka naše nagradne igre, ki smo ji nakup sončne elektrarne omogočili s kar 99 % popustom.

Če je streha hiše, na kateri želite postaviti sončno elektrarno, ustrezna, bomo za vso dokumentacijo poskrbeli mi, vam pa »dostavili« sončno elektrarno na ključ.  Navajamo pet razlogov, zakaj je to dobra odločitev.

1. Skrb za okolje

Dandanes se vedno več govori o pridobivanju energije iz obnovljivih virov, saj prebivalstvo in potreba po energiji naraščata, zaloge neobnovljivih virov energije pa so omejene. Njihovo izkoriščanje je vedno dražje, poleg tega pa zaradi onesnaževanja okolja pomembno prispevajo k podnebnim spremembam. Prihodnost je zato zagotovo v obnovljivi energiji. Sonce, veter, voda ter biomasa so v naravi enakomerno porazdeljeni in jih nikoli ne zmanjka, energija, ki jo pridobivamo z njimi na okolju prijazen način, pa je čista.

Sončna energija je trajnosten in obnovljiv vir, ki ga je v Sloveniji dovolj. Je okolju prijazna oskrba z električno energijo, saj pri pretvarjanju sončne energije v elektriko ni stranskih produktov. Dodatna prednost sončne elektrarne pa je tudi, da za svoje delovanje ne potrebuje vode in je tudi ne onesnažuje.  

Sončna energija je namreč najčistejša energija, saj ne proizvaja toplogrednih plinov, ogljikovega dioksida ali drugih škodljivih plinov, ki nastajajo pri izgorevanju nekaterih fosilnih goriv.  Strokovnjaki ocenjujejo, da lahko že z napravo z močjo enega kilovata zmanjšamo izpuste CO2 za približno pol tone. Materiale, iz katerih so narejene fotovoltaične celice, pa je mogoče po izteku življenjske dobe sončne elektrarne v celoti reciklirati.

V eni uri pade na zemljo več sončne energije, kot je ves svet porabi v enem letu.

2. Varna naložba

Investicija v sončno elektrarno je pri nas trajnostna in varna naložba z zelo nizkim tveganjem. Ker je potencial za izkoriščanje sončne energije v Sloveniji izredno velik, je že danes smotrno razmišljati o energetski samooskrbi. Postavitev domače sončne elektrarne vam bo zagotovila točno to.

Sončnih dni je v vseh regijah dovolj skozi celo leto, na najbolj osončeni Primorski pa jih je le 15 % več kot drugod po državi. Ker sonce zagotavlja brezplačen, trajen in neizčrpen vir toplote in svetlobne energije, lahko z lastno sončno elektrarno električno energijo, ki jo porabite v gospodinjstvu, proizvajate sami. 

3. Brezplačen vir energije za ogrevanje

Čedalje več gospodinjstev se ogreva s toplotno črpalko, kar je v primerjavi z drugimi energenti prijaznejše tako do okolja kot tudi do družinskega proračuna. Ugodno jo lahko za vas poganja kar lastna sončna elektrarna. Odločitev za sončno elektrarno v kombinaciji z ogrevalno toplotno črpalko je namreč optimalna izbira, saj imamo tako zagotovljen brezplačen vir energije za ogrevanje.

To še kako dobro ve Ana Koroša, zmagovalka naše nagradne igre, ki je potekala med 10. junijem in 31. avgustom 2018.  

V njej je prvih 100 kupcev, ki so opravili nakup Petrolove sončne elektrarne, dobilo možnost, da to dobijo kar 99 % ceneje. “Toplotno črpalko imamo doma že nekaj let, zdaj pa se bo ta lahko napajala iz čisto nove Petrolove sončne elektrarne, ki je naša najnovejša pridobitev,” je bila navdušena srečna nagrajenka, ko smo ji januarja 2019 nagrado podelili.

Bi želeli, da je tudi v vašem gospodinjstvu električna energija za kuhanje, osvetljavo in gretje zastonj? Pošljite nam povpraševanje za sončno elektrarno!

4. Subvencije in ugodno financiranje

Za postavitev sončne elektrarne je mogoče pridobiti nepovratna sredstva Eko sklada, pri čemer za pridobivanje potrebne dokumentacije poskrbi ponudnik. V Petrolu, denimo, poleg tega ponujamo še ugodno financiranje brez pologa in brez obresti do pet let.  

Vsem kupcem sončne elektrarne je v času trajanja Petrol financiranja brezplačno zagotovljeno tudi zavarovanje, nadzor nad delovanjem sistema prek centra upravljanja in zanesljivo vzdrževanje sončne elektrarne.

5. Dolgoročna naložba, ki se splača

Nakup sončne elektrarne je dolgoročna naložba, saj je njena previdena življenjska doba približno 30 let.  Začetna investicija naj vas torej ne odvrne, saj lahko s postavitvijo sončne elektrarne dolgoročno bistveno zmanjšate stroške za plačilo porabljene električne energije ali celo veliko prihranite.

Finančni učinek se kaže v manjših stroških za elektriko, cene objektov, opremljenih s sončno elektrarno, so za približno 5 % višje, izračuni pa kažejo, da se naložba v sončno elektrarno pri trenutnih razmerah na trgu lahko povrne v devetih letih.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.