Znanje in podpora

Veste, kako do varčne uporabe energije doma?

Je vaš mesečni račun za elektriko previsok? Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, kako s čim manj truda prihraniti pri porabi energije v vašem domu. 

Pečico izklopite 10 minut pred koncem peke

Pri pečicah, ki so pogosto in dlje časa v uporabi, je dobro preveriti tesnjenje vrat. Vrat pečice med peko ne odpirajmo. Če imamo v pečici na razpolago ventilator, ga uporabljajmo, saj bo hrana hitreje pripravljena. Kadar je mogoče, pecimo več jedi hkrati. Prihranimo tudi, če pečico izklopimo približno 10 minut pred koncem peke — topel zrak bo jed spekel do konca. Zamrznjene jedi odtajajmo na sobni temperaturi, v hladni vodi ali jih ponoči pustimo v hladilniku.

Malo vode za več okusa in prihranek

Kuhajmo v pokritih posodah in če je le mogoče, uporabljajmo ekonom lonec, saj z njim rabo energije lahko zmanjšamo tudi do trikrat.Količina vode za kuho naj ne bo po nepotrebnem prevelika. Porabo energije lahko zmanjšamo tudi do trikrat, hrana, ki jo bomo skuhali v manjši koliurednistvo čini vode, pa je navadno tudi okusnejša. Ko voda zavre, zmanjšajmo moč kuhalne plošče do točke, ko voda še vedno vre. S skrajšanjem časa kuhanja bolj smotrno ravnamo z energijo in z našim časom, hrana pa je tudi bolj okusna, če je ne razkuhamo.

Kuhinjska napa odvaja vonjave in toploto

S pravilno vgrajeno in uporabljeno kuhinjsko napo bistveno pripomoremo k čistejši kuhinji in zraku v njej. Redno čiščenje filtrov poveča učinkovitost odvajanja toplote in zmanjša rabo električne energije.

Prihranimo z ugašanjem naprav

Prvi korak k zmanjšanju rabe električne energije je njena pravilna in smotrna uporaba. Pri rabi energije ni pomembna samo moč porabnika, ampak tudi čas delovanja. Z izklapljanjem lahko veliko prihranimo.

Kje se skrivajo potencialni prihranki? Pri iskanju potratnežev si lahko pomagamo z merilniki rabe energije, za oceno porabe nekaterih porabnikov, kot so računalnik, monitor, razsvetljava …, pa lahko mesečno porabo ali strošek izračunamo. Z izračunom le ocenimo rabo energije električnega porabnika, poznati pa moramo njegovo moč in čas uporabe. Tako dobimo približno predstavo o rabi električne energije. Za primer vzemimo računalnik in monitor, saj ju imamo v službi in doma ter ju je smiselno ugašati. Po izračunu boste vedeli, zakaj.

Kako se lotimo izračuna?

Predpostavimo, da ima vaš računalnik z monitorjem skupno moč 150 W (0,15 kW). Za delovanje torej oba porabita 0,15 kWh električne energije, če delujeta eno uro (0,15 kW × 1 h). Porabo pomnožimo z delovnimi urami na dan in številom dni v mesecu. Dobimo mesečno rabo energije. Primer izračuna za neprekinjeno delovanje monitorja z računalnikom 24 ur, 30 dni na mesec: 0,15 kWh x 24 h x 30 dni = 108 kWh/ mesec. To pomnožimo še s ceno električne energije na enoto kWh in dobimo strošek za mesečno delovanje.

Strošek neprekinjenega delovanja samo enega računalnika z monitorjem ni zanemarljiv, saj takšna raba energije lahko predstavlja tudi eno petino mesečne porabe oziroma stroška na računu za električno energijo v enem gospodinjstvu.


Naj sije sonce, ali kako čim bolje izkoristiti naravno svetlobo ter tako prihraniti pri porabi energije

Vsak dan živimo ob svetlobi, zato nam je