Znanje in podpora

Zakonodajne spremembe sproščajo omejitve za vgradnjo ogrevalnih toplotnih črpalk

Za vas spremljamo vse novosti Eko sklada. Ste vedeli, da bodo prebivalci Ljubljane, Maribora, Murske Sobote in območja Zasavja po novem lahko pridobili finančne spodbude za vgradnjo ogrevalne toplotne črpalke in kurilne naprave na lesno biomaso? Zaradi sprememb Odlokov o načrtu za kakovost zraka so bile na teh območjih določene omejitve pri pridobivanju spodbud, s prvim marcem pa so le te prenehale veljati. To pa je odlična novica za vse, ki se pri izbiri načina ogrevanja nagibate k sodobnim in ekološkim rešitvam, kot so na primer toplotne črpalke.

Izbira načina ogrevanja lahko predstavlja velik strošek, zmanjšamo pa ga lahko s pravimi energetskimi rešitvami, če to dopušča zakonodaja.

Nič več prednostno določenega načina ogrevanja

Do sedaj so imeli prebivalci Ljubljane, Maribora, Murske Sobote in Zasavja določen prednostni način ogrevanja, in sicer daljinsko ogrevanje ter nato plin, srečevali pa so se z omejitvami pri pridobivanju spodbud, kot so krediti in nepovratne finančne spodbude oz. subvencije, za vgradnjo ogrevalne toplotne črpalke in kurilne naprave na lesno biomaso. S prvim marcem so Odloki o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Ljubljana, aglomeracije Maribor, na območju Mestne občine Murska Sobota in na območju Zasavja prenehali veljati. 

Zakonodajne spremembe, ki jih je predstavil Eko sklad, se na vseh štirih območjih nanašajo na ukinitev omejitev glede dodelitve spodbud za vgradnjo ogrevalnih toplotnih črpalk in kurilnih naprav na lesno biomaso, obenem pa ne bo več možno dodeliti spodbud za vgradnjo plinskih kondenzacijskih kotlov. To pa je dobra novica za navdušence nad okolju prijaznimi rešitvami, ki se odločajo za toplotne črpalke. Te delujejo na podlagi izkoriščanja toplote iz okolice, ki jo pretvarjajo v energijo in vir toplote.

Toplotne črpalke, odlična izbira za ogrevanje doma, ali sanitarne vode

Zakaj se številni odločajo za toplotne črpalke? V največji meri prav gotovo, ker predstavljajo ekološki način ogrevanja doma in sanitarne vode, ki se splača in zagotavlja velike prihranke. So dolgoročno najugodnejša izbira, saj se lahko stroški ogrevanja znižajo tudi do 60 %, dodana vrednost pa je tudi v možnosti hlajenja prostorov poleti. V primerjavi z ostalimi energetskimi rešitvami toplotne črpalke zrak voda omogočajo varčnejši in okolju prijaznejši način življenja. Za svoje delovanje namreč uporabljajo obnovljive vire energije – zrak, vodo pa tudi zemljo, iz katerih pridobijo kar 80 % vse potrebne energije za ogrevanje. Predstavljajo zanesljivo rešitev in zahtevajo malo vzdrževanja, v vaš obstoječ sistem pa jih lahko integrirate z minimalnimi posegi.

Vedno več kupcev se odloča za kombinacijo toplotne črpalke s sončno elektrarno.

Kako vam lahko do toplotne črpalke pomagamo v Petrolu ? Zagotovimo vam prijazno ceno toplotne črpalke, naj gre za Daikin toplotne črpalke, ali Panasonic, Mitsubushi ter druge, in odlično ponudbo, ki vključuje še dostavo in montažo ter svetovanje in garancijo. Poskrbimo za ugodno Petrol financiranje brez obresti in brez pologa, do 7 let. Prav tako pa vam pomagamo pri pridobitvi subvencije Eko sklada, saj vodimo postopek pridobivanja.

Kako do subvencije za ogrevalno toplotno črpalko?

Eko sklad uporabnike seznanja, da je subvencije za vgradnjo ogrevalnih toplotnih črpalk možno pridobiti po pozivu 74SUB-OB19, ki je objavljen na njihovi spletni strani.

Višine spodbud so različne: 20 % (maksimalno 1.000 EUR) za ogrevalno toplotno črpalko zrak/voda za prvo vgradnjo (novogradnje) na celotnem območju Slovenije; 40 % (maksimalno 2.500 EUR) pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo ogrevalno toplotno črpalko, kjer ni sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka ter 50 % (maksimalno 3.200 EUR) pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo ogrevalno toplotno črpalko, kjer je sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka.

Pomembno je še izpostaviti, da se vloge za subvencijo odda po zaključku naložbe, pri čemer so obvezne priloge vlogi račun, dokazilo o plačilu, fotografije vgrajene toplotne črpalke in fotografije stare naprave.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.