Znanje in podpora

Kaj kupiti za dan žena?

Za nekatere je 8. marec povsem običajen dan, za večino pa je to pomemben mednarodni praznik, ki se ga praznuje v številnih državah po svetu vse od leta 1911. Dnevu, posvečenemu enakopravnosti žensk, pravimo dan žena in ga najpogosteje obeležujemo s poklonom cvetja ali kakšne druge pozornosti. Po darilo se zato odpravite na Petrol, kjer vam ob prazniku poklonimo še brezplačno kavico!

Zakaj praznujemo dan žena?

Mednarodni dan žena, ki ga vsako leto praznujemo na osmi marec, predstavlja simbolni dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk, ki so si jo izbojevale skozi desetletja.  Ženske so bile namreč dolgo ekonomsko odvisne od moških, volilno pravico pa so dobile šele leta 1948, ko je bila sprejeta Splošna deklaracija o človekovih pravicah. S prizadevanji številnih interesnih skupin, so si tako morale ženske skozi desetletja neprestano bojevati za svoje pravice, ki so jim bile ves čas kratene.

Praznovanje 8 marca, dneva žena, se je razcvetelo povsod po svetu, tako da mednarodni dan žena danes praznujemo v več kot 100 državah. Sicer 8. marca ne praznujemo več tako bučno kot pred nekaj desetletji, vendar je kljub temu prav, da materam, ženam, dekletom, hčeram in babicam na ta dan izkažemo spoštovanje z majhno pozornostjo.

Kako je nastal dan žena?

In kako se je vse skupaj začelo? Ženske so svoje nezadovoljstvo z nizkimi plačami in slabimi pogoji izrazile že leta 1857, ko je bil v tekstilni tovarni v New Yorku prvi večji protest delavk. Poskus sicer ni bil uspešen, vendar so bili to prvi začetki boja za enakopravnost žensk.

Glavna pobudnica za osamosvojitev in enakopravnost žensk je bila nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, ki se je začela bojevati za njihove pravice leta 1889, medtem ko je pobudo za dan žena dala na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910.

Prvič so dan žena praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, vendar takrat še na 19. marec. Mednarodni dan žena pa se na 8. marec praznuje od leta 1917, ko so se na ta dan začeli množični protesti v Petrogradu oziroma St. Petersburgu. Iz teh protestov je nastala Oktobrska revolucija, vendar so ženske nadaljevale s protesti, dokler jim takratna začasna vlada ni odobrila volilne pravice.

Kaj podariti za dan žena?

Včasih je bil 8. marec dan, ki je bil namenjen bučnemu praznovanju. V številnih podjetjih so mednarodni dan žena obeležili z različnimi prireditvami, svojo naklonjenost ženskam pa najpogosteje izrazili s šopkom rož ali nageljnom, ki je simbol prijateljstva in spoštovanja. Otroci so nabirali zvončke in druge travniške cvetlice, ter jih podarjali svojim učiteljicam, mamicam in babicam.

Kaj pa danes?

Izberite praktično darilo, pisano na kožo

Če pa ste se odločili, da boste svoje najdražje presenetili s praktičnim darilom, vas v naši spletni trgovini Petrol eShop čaka tudi bogat izbor ki bo ženskam v vašem življenju naravnost pisan na kožo: od izdelkov s katerimi boste svoje dame razvajali, do bolj praktičnih daril, s katerimi bodo lahko poskrbele za svoje zdravje in videz. Tako lahko v našo spletno trgovino, na primer, pokukate po darilni set negovalnih izdelkov ali pa po depilator ali električno zobno ščetko. Za člane Petrol kluba sta zadnja dva na voljo več kot 40 % ceneje! 

Ne zamudite še novega Petrol klub kataloga, ki izide ravno v tem času, in v katerem se nahaja izbor številnih unikatnih izdelkov, ki so prav tako lahko vaši po ugodnih cenah.

Po denarnici prijazno darilo za osmi marec se zato, s katalogom v roki, podajte v našo spletno trgovino Petrol eShop ali pa odpravite na eno izmed številnih Petrol prodajnih mest, kjer na vas že čaka ponudba plišastih igrač, bombonjer in čokolad ter, seveda, rezanega cvetja.

Presenetite z razvajanjem ali doživetjem

Dan žena pa ni priložnost za obdarovanje zgolj s praktičnimi darili, ampak tudi priložnost, da svoje boljše polovice presenetite tudi z nepozabnim doživetjem ali razvajanjem.

To se skriva v ponudbi darilnih bonov Donum, SuperCard,  SelectBox in SelectCard. Ti bodo izpolnili še tako skrite želje, pa naj gre za kulinarična raziskovanja, razvajanja v naših najboljših termah in zdraviliščih, adrenalinske dogodivščine, luksuzne kratke počitnice in še in še. Z darilnim bonom, kupljenim na Petrolu, boste tako za letošnji 8.  marec podarili popolno darilo - svobodo izbire! 

Možnosti za presenečenje na osmi marec je na Petrolu ogromno, zato smo prepričani, da boste zadovoljili prav vsakemu ženskemu okusu. Tudi če se pri nas ustavite po smučarske vozovnice. Te so od nekdaj bile in še vedno so izjemno lepo darilo za vse priložnosti, tudi za 8. marec, ko praznujemo dan žena. Z njimi boste v družbi svojih najbližjih doživeli nepozaben smučarski dan na enem od slovenskih ali tujih smučišč.


Na Petrolu se ustavite še na brezplačni kavici!

Ob vsem nakupovanju in prejemanju daril pa se vam bo zagotovo prilegla merica energije v skodelici, kajne? Pridite na Petrol!

Vsem članicam Petrol kluba, ki ste nam podale soglasje za obdelavo osebnih podatkov, bomo za mednarodni praznik žensk podarili brezplačno kavo, da vam tako še malce polepšamo vaš dan. A ne le dan, tudi mesec! Gratis kavico lahko namreč popijete kadarkoli v mesecu marcu.

Pozabili pa nismo niti na vse gospode, ki ste tako vneto tuhtali kaj podariti: za dan mučenikov, 10 marca, tudi vas na vaši Petrol kartici čaka gratis Kava na poti, ki jo lahko popijete kadarkoli v marcu – če ste nam seveda dovolili, da vam jo podarimo.

Članicam Petrol kluba bomo za 8. marec podarili brezplačno kavo, člane kluba pa kavica na Petrolu čaka za dan mučenikov, 10. marca.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.