Znanje in podpora

Zakaj je nujno, da imate dobre pnevmatike?

Pnevmatike so pomemben sestavni del prav vsakega vozila. Vplivajo namreč na zavorno pot, oprijem cestišča, pospeške in stabilnost vozila. Vse našteto pa ima eno skupno točko: vašo lastno varnost ter varnost vseh udeležencev v prometu.

Kakovost pnevmatik ima večji vpliv na porabo goriva, kot si morda predstavljate

Mnogo voznikov je mnenja, da jim bodo poceni gume pomagale privarčevati nekaj denarja, vendar se v praksi prej izkaže prav nasprotno. Glede na to, da uporaba le-teh ponavadi povzroči večjo porabo goriva, se ves začetni prihranek razmeroma hitro izgubi in dolgoročno prevesi v izgubo.

Obstaja še en razlog, da poceni gume niso vedno najbolj pametna izbira: ponavadi so poceni gume narejene iz cenejšega materiala, ki se hitreje obrablja. To pomeni, da jih boste morali hitreje zamenjati, iz česar sledi, da boste dolgoročno plačali več kot v primeru nakupa bolj kakovostnih gum.

Mnogo voznikov je mnenja, da jim bodo poceni gume pomagale privarčevati nekaj denarja, vendar se v praksi prej izkaže prav nasprotno. 

Dobre pnevmatike pomenijo krajši zaviralni čas

Zavore so tiste, ki kolesom preprečijo vrtenje, a šele trenje pnevmatik ob cestišče je tisto, kar bo ustavilo vozilo. Vaš reakcijski čas in kakovost ter profil vaših pnevmatik lahko pomenita razliko med tem, ali bo vaše vozilo treščilo v oviro na cesti ali povozilo pešca. Več o tem, kako globina profila pnevmatike vpliva na zaviranje vašega vozila pa si oglejte v videu: 

Predvajaj

Moderni jekleni konjički so opremljeni s sistemom za nadzor vozila ESP in sistemom ABS, kar vam omogoča krmiljenje vozila z volanom tudi med zaviranjem, a zavedati se morate, da je nadzor le-tega v tovrstnih razmerah sila omejen, lahko pa se zgodi, da nastali položaj ne bo omogočal preveč svobodnega manevriranja vašega vozila in se oviri ne bo moč izogniti.

Vodljivost vozila je ključni element varnosti pri vožnji

Kot ste uspeli uganiti, poceni gume pogosto ne omogočajo zadostne vodljivosti vozila, saj so izdelane iz manj kakovostnih materialov. Če se pogosto vozite po zelo vijugastih cestah, je to še posebej pomembno, saj je v vašem interesu, da naredite vse, kar je v vaši moči, da se izognete zdrsu vozila s cestišča.

Izbiro pnevmatik je treba prilagoditi vremenskim razmeram

Letne pnevmatike se na snegu ne obnesejo tako dobro kot zimske pnevmatike. Vožnja po zasneženih ali poledenelih površinah je nekoliko bolj tvegana kot sicer, saj obstaja nevarnost zdrsa vozila. Zato je v zimskem obdobju (od 15. novembra do 15. marca) zakonsko predpisana namestitev zimskih pnevmatik. Tudi pri slednjih veljajo podobna pravila; poceni gume pogosto pomenijo slabšo vodljivost na cesti, daljšo zavorno pot in hitrejšo obrabo.

Pnevmatike prav tako vplivajo na udobje pri vožnji

Morda se vam ne zdi pomembno, a dejstvo je, da je kakovost pnevmatik znatnega pomena pri udobju med vožnjo. V primeru poškodovanih ali načetih pnevmatik boste občutili poskakovanje, vibriranje, trenje itd. Tovrsten odziv bo še posebej občuten pri vožnji po makadamu in s kamenjem posutih površinah. Ne le, da je občutek pri vožnji s takšnimi pnevmatikami popolnoma neudoben, prav tako je le-ta manj varna.

Vaša izbira pnevmatik vpliva na oprijem cestišča

Dober oprijem cestišča zagotavlja optimalno varnost pri vožnji. Treba je poudariti, da je nadzor vašega vozila ključen element preprečevanja prometnih nesreč, kar je še posebej pomembno pri vožnji po mokrih ali poledenelih površinah. Za poceni gume ni nujno, da bodo imele dovolj kakovostno tekalno plast, ki bi omogočala zadosten pretok snega ali blata, to pa vas lahko hitro spravi v nevaren položaj.

Povzetek

Da strnemo, kakovost pnevmatik vašega vozila vpliva na:

  • vodljivost,
  • zaviralni čas,
  • oprijem,
  • porabo goriva,
  • obrabo in
  • udobje med vožnjo.

Ste se že odločili, katere pnevmatike boste namestili na vaše vozilo in kako kakovostne bodo? Priporočamo tehtno premišljeno razmerje med ceno in kakovostjo

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.