Znanje in podpora

5 nasvetov za daljšo življenjsko dobo vaših gum

Pnevmatike predstavljajo edini stik vozila s podlago, zato so ključne za varno vožnjo, pravi Aleks  Humar, večkratni državni rally prvak. Ker pa se z leti njihova gumena zmes obrablja in spreminja, je bistveno, da jih redno pregledujete in vzdržujete. Preverite 5 nasvetov, kako podaljšati življenjsko dobo vaših pnevmatik, da boste na cesti še naprej varni, pnevmatike pa vam bodo čim dlje dobro služile. 

1. Gume redno pregledujte 

Za daljšo življenjsko dobo pnevmatik lahko poskrbite sami, tako da jih redno pregledujete in še pravočasno odkrijete poškodbe in nepravilnosti. Če na njih opazite izbokline, razpoke ali zareze, je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom v vulkanizerski delavnici. Pnevmatike na vašem vozilu bodo pregledali, jih po potrebi zamenjali ter poskrbeli, da boste bili na cesti še naprej varni. 

2. Preverjajte tlak v njih 

Ob uporabi se pnevmatike sčasoma spraznijo, zato je zelo pomemben del vzdrževanja preverjanje tlaka v njih. Največ poškodb pnevmatik namreč nastane zaradi neustreznega tlaka, ki ga je potrebno prilagoditi obremenitvi in načinu uporabe. Prenizek tlak povzroči, da se pnevmatike med vožnjo prekomerno segrevajo, kar se odraža v neenakomerni obrabi, krajši življenjski dobi pnevmatik, slabši vodljivosti vozila ter daljši zavorni poti. Premalo napolnjene pnevmatike pa lahko povečajo porabo goriva tudi za do 4 %. 

Podatke o priporočenem tlaku v pnevmatikah določi proizvajalec vozila, najdete jih v navodilih za uporabo ali na bočnici pnevmatike. Priporočljivo je, da tlak v pnevmatikah preverite enkrat mesečo ali vsaj preden se odpravljate na daljšo pot. Koristno pa si je tudi zapomniti, naj bo tlak v zimskih pnevmatikah praviloma 0,2 bara višji od tlaka v letnih. 

3. Gume ustrezno shranite 

Le če jih boste pravilno shranili, bodo vaše pnevmatike naslednjo sezono še uporabne in varne. Pomembno je, da jih hranite v čistem, suhem, hladnem in zračnem prostoru. Zaščitene morajo biti pred neposredno svetlobo, vročino ali mrazom. V bližini naj ne bo proizvodov na osnovi nafte ali topil, ki lahko vplivajo na sestavo gumene zmesi ter ostrih kovinskih predmetov, ki bi pnevmatike lahko poškodovale. 

Če pnevmatike shranjujete daljše obdobje, jih naložite eno na drugo, tako da ohranijo obliko. Priporočljivo pa je tudi, da vmes njihov vrstni red zamenjate ali jih shranite v posebne vreče. Na pnevmatike ne nalagajte drugih, sploh težjih predmetov, saj se zato sčasoma lahko deformirajo. Preden jih skladiščite, jih tudi dobro očistite – iz profilov nujno odstranite blato, kamenčke in drugo umazanijo. 

Če se soočate s pomanjkanjem prostora, se oglasite se na izbranih servisnih delavnicah TipStop, kjer bodo vaše pnevmatike ustrezno shranili do naslednje sezone. 

4. Gume pravočasno zamenjajte 

Pnevmatike je potrebno pravočasno zamenjati, sploh če na njih opazite poškodbe: zareze, razpoke ali udrtine. Za nakup novih pnevmatik se odločite tudi, če je njihova globina profila neustrezna in na letnih pnevmatikah znaša manj kot 1,6 mm in na zimskih manj kot 3 mm.

Priporočljivo je tudi, da pnevmatike zamenjate po približno petih letih uporabe, čeprav na njih ne opazite večjih znakov obrabe. Sčasoma namreč gumena zmes izgublja svoje lastnosti in ne zagotavlja več ustrezne zmogljivosti. 

Pnevmatike na Petrolu kupite v spletni trgovini eShop ali na bencinskem servisu. Prevzamete jih lahko tudi najbližji servisni delavnici TipStop.   

5. Pnevmatik ne preobremenjujte 

Pazite, da pnevmatik ne preobremenjujete. Pri vožnji se čim bolj izogibajte sunkovitemu pospeševanju ter nenadnemu zaviranju, saj to lahko vodi do neenakomerne obrabe in posledično krajše življenjske dobe pnevmatike.  


Aleks Humar je v slovenskem rallyju prisoten že vrsto let, svoj prvi rally pa je odpeljal leta 1995. V Humar Racing so državni prvaki v rallyju v skupni razvrstitvi v letu 2016, 2014, 2013, 2012 in 2010. 

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.