Znanje in podpora

S pametnimi rešitvami do trajnostne prihodnosti Štepanjskega naselja

Štepanjsko naselje v Ljubljani s pomočjo Petrolovih energetskih strokovnjakov že kaže prve obrise zelene in trajnostne prihodnosti urbanih okolij. Slovenska prestolnica tako postavlja visoke standarde zelenega bivanja in udejstvovanja meščanov, ki jih sedaj še dopolnjujeta Squashland in center športnega življenja Baza.

Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, že dolgo narekuje tempo okolju prijaznega urbanega življenja v regiji. Tudi z energetsko prenovo 48 stavb – vrtcev, osnovnih šol, športnih dvoran in drugih objektov – ki sedaj z okolju prijazno energetsko infrastrukturo skrbijo za učinkovitejšo rabo energije in znižanje izpustov toplogrednih plinov v okolje.

Zanimivih projektov je bilo deležno tudi Štepanjsko naselje, največja ljubljanska lokalna skupnost, kjer na kvadratnem kilometru živi največ prebivalcev v Sloveniji – kar 11.000. Tako je impresiven že sam pogled na športni center Squashland, katerega naravni ambient krasi vrsta inovativnih rešitev, ki ga po energetski izkaznici uvrščajo na rob pasivnih objektov.

Prvi leseni skvoš center na svetu obsega 1.400 kvadratnih metrov uporabnih površin. Grajen iz masivnega lesa na različne načine skrbi za udobje obiskovalcev. Primarno z idealno temperaturo, saj center premore lastno vrtino za ogrevanje in hlajenje s toplotno črpalko voda-voda, za energijske potrebe porabnikov pa skrbi sončna elektrarna, nameščena na strehi objekta. Elektrarna si del strehe deli z zelenjavnim vrtom, ki bo v prihodnosti večji del leta dajal sestavine za pripravo hrane v restavraciji centra – v njej bo seveda nameščena skrbno izbrana energetsko varčna kuhinjska oprema. Ob sončnih dneh center beleži presežke električne energije, kar lahko s pridom izkoristijo tudi obiskovalci, ki se do centra pripeljejo z električnimi vozili – ti imajo na voljo štiri polnilna mesta.

Naravni ambient centra Squashland krasi vrsta inovativnih rešitev, ki ga po energetski izkaznici uvrščajo na rob pasivnih objektov.

S pametnimi rešitvami do trajnostne prihodnosti Štepanjskega naselja

Zgodba Squashlanda je enostavna, pravijo v centru, kjer svojim gostom ponujamo odlično počutje v prijetnem ambientu naravnih materialov, pri čemer seveda prednjači les. Da podprejo svojo vizijo, so tesno sodelovali s Petrolom, je pojasnil Goran Miličević, vodja centra Squashland. “Skupaj smo iskali rešitve, s katerimi smo danes zelo zadovoljni,” še pojasni. 

Vzorna energetska učinkovitost

Zgodbo o trajnostnem uspehu Ljubljani in drugim mestom s svojimi zelenimi energetskimi rešitvami pomagamo pisati tudi v Petrolu. Tako smo od leta 2014 dalje tehnično in tehnološko prenovili že preko 1.000 raznovrstnih objektov – poslovne stavbe, stavbe javnega sektorja, kot so bolnice, šole, vrtci in  javna uprava, pa tudi večstanovanjske stavbe, turistične objekte, kmetije, cerkve, športne in druge objekte. Med drugim smo v Petrolu poskrbeli tako za energetsko prenovo Ljubljane kot trajnostno zgodbo v Kranju.

Petrol, kot partner centra Squashland, je s svojimi rešitvami poskrbel, da je objekt grajen po zadnjih gradbenih smernicah, pri čemer se prepletata vizija trajnostnih pristopov in butičnih energetskih rešitev, ki omogočata vsaj delno avtonomno delovanje objekta. Prav tako so lastniki centra pri gradnji uporabili tudi del materialov iz starega skvoš centra, ki je deloval v središču BTC, ter tako poskrbeli za zgovoren primer odgovorne reciklaže in vzpostavitev krožnega gospodarstva.

Kot partnerji centra Squashland smo poskrbeli, da se v objektu prepletata vizija trajnostnih pristopov in butičnih energetskih rešitev.

Za lastno proizvodnjo električne energije skrbi že omenjena sončna elektrarna, ki zagotavlja energijo za delovanje naprednega sistema ogrevanja s toplotno črpalko voda-voda. V družbi Petrol smo vzpostavili tudi t. i. sistem net metering, ki skrbi, da se proizvedena elektrika iz lastne elektrarne v čim večji meri porabi na objektu, presežki pa oddajo v omrežje.

Med porabniki izstopa oblikovalska mojstrovina v obliki tehnično napredne varčne razsvetljave v LED-tehniki, ki je nameščena po celem objektu pa tudi na zunanjem parkirišču. Naravnanost na zeleno energijo dopolnjujejo sodobne polnilnice za električna vozila.

“Petrol vsa povpraševanja po izvedbi energetsko učinkovitih rešitev obravnava projektno, naročnikom pa nudimo obsežen sklop popolnoma prilagojenih rešitev. Te so skupek več tehnično-tehnoloških ukrepov, zajemajo pa vse od namestitve plinskih kotlovnic, toplotnih črpalk, sistemov SPTE, pa do osvetlitve zunanjih parkirišč in garažnih hiš, dizajnerske osvetlitve poslovnih prostorov, prenove ovojev stavb, postavitve sončne elektrarne, e-polnilnic za električna vozila itd.,” je pristop družbe Petrol k projektom trajnostnih energetskih rešitev pojasnil Dejan Cepič, vodja energetskih rešitev za poslovne uporabnike v podjetju Petrol. V podjetju poskrbijo še za dobavo energentov in električne energije, poslovni najem ali nakup električnih vozil ter druge storitve, ki so del širše Petrolove prodajne mreže, še doda. 

Dvorana za rekreativce in profesionalce, športne in poslovne dogodke

Nasproti centra Squashland (praktično čez parkirišče) se nahaja še Baza športa, prostor, kjer v sožitju trenirajo rekreativci, mladi športni upi in profesionalni športniki. V želji, da ljubljansko Štepanjsko naselje postane primer dobre prakse ali celo zgledne prakse, smo v Petrolu poskrbeli tudi za celovito osvetlitev in spremljajoča elektro dela za nogometno dvorano Baze Športa.

Center sta skupaj s Sašo Abrićem odprla nogometaša Boštjan Cesar in Bojan Jokić. Gre za prostor za rekreacijo, sprostitev in zabavo, kjer živi ljubezen do športa in se pretaka pozitivna energija različnih generacij, pojasnjujejo v Bazi, kjer so skupaj s partnerji ustvarili edinstven prostor, ki športnikom zagotavlja vrhunske storitve, profesionalen pristop in prijazen ambient.

Baza športa je sicer namenjena še različnim drugim dogodkom, med katerimi prednjačijo dogodki za podjetja, npr. t. i. teambuildingi, vodene vadbe in rojstnodnevne zabave, pa tudi večjim športnim prireditvam.

Podobno velja za Squashland, kjer so pred kratkim organizirali Balkansko posamično prvenstvo v skvošu, ki smo ga ponosno podprli v Petrolu. Dogodek je privabil več kot 80 igralcev iz šestih držav, ki so se pomerili v kategorijah mladink in mladincev do 19 let, članic in članov ter veterank in veteranov nad 35 let ter tako dokazali, da Štepanjsko naselje ni le trajnostno temveč tudi zelo zabavno. 

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.