Sončne elektrarne

Načrtovanje, gradnjo in upravljanje sončnih elektrarn poslovni uporabniki prepustite Petrolu. Zaupajte nam skrb za čisto energijo iz obnovljivega vira, z manjšim vplivom na okolje.

Prijavite se na e-novice

Samooskrba z električno energijo iz obnovljivih virov

Izvedba na ključ

Pomoč pri dokumentaciji za pridobivanje finančnih vzpodbud

Znižanje stroškov elektrike

Učinkovito in digitalizirano upravljanje

Sonce, obnovljiv vir energije

Sončna energija je neizčrpen vir energije z dolgoročno velikim potencialom za proizvodnjo elektrike, saj je čista, obnovljiva in ima minimalno škodljiv vpliv na okolje. Fotovoltaika, proizvodnja energije iz sončne svetlobe, je tako danes ena izmed najhitreje razvijajočih se tehnologij obnovljivih virov energije, s trendi, ki nakazujejo vzpodbudno rast tudi v prihodnje.

V Petrolu poslovnim uporabnikom, industriji ter mestom in lokalnim skupnostim z načrtovanjem, gradnjo in upravljanjem sončnih elektrarn pomagamo stopiti v korak s časom in vzpostaviti samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov.

Obenem poskrbimo, da je sončna elektrarna del celovite energetske rešitve za doseganje najboljših izkoristkov in rezultatov ob kombinaciji več energetskih rešitev.

Naše rešitve za sončne elektrarne:

Sončne elektrarne za poslovne objekte

Sončna elektrarna predstavlja lasten vir energije, ki omogoča samooskrbo z električno energijo ter hkrati prinaša prihranke. V Petrolu posebno pozornost namenjamo povezovanju energetskih rešitev v celovite trajnostne zgodbe, ki vam pomagajo doseči še boljše rezultate. Sončne elektrarne so tako lahko del celovite energetske rešitve za prenove in novogradnje, kjer sončna energija poganja učinkovite sisteme za ogrevanje in hlajenje, učinkovito razsvetljavo in druge porabnike električne energije, predstavlja pa tudi vir energije za polnjenje električnih vozil.

Poleg ugodnih pogojev odplačevanja poskrbimo za zavarovanje, oddaljen nadzor in zanesljivo vzdrževanje v času trajanja odplačevanja investicije. Projekt izvedemo na ključ, uredimo pa tudi vso potrebno dokumentacijo. Za sončno elektrarno lahko pridobite tudi nepovratno finančno spodbudo Eko sklada, ali druga razpoložljiva sredstva na odprtih razpisih iz področja gospodarstva, infrastrukture in podobno.

Sončne elektrarne za manjši ogljični odtis industrije

Evropski trendi narekujejo, da je potrebno proizvodne objekte oskrbeti z določenim odstotkom obnovljive energije. V Petrolu vam pomagamo s postavitvijo sončnih elektrarn na industrijskih in večjih poslovnih objektih. S sončnimi elektrarnami lahko pridobite lasten vir energije za ogrevanje in hlajenje, za proizvodne in druge električne naprave, razsvetljavo in celo polnilnice za električna vozila.

Projekt izvedemo po vaši meri, uredimo pa tudi vso potrebno dokumentacijo. Najpogostejša izbira partnerjev je sodelovanje preko PPA modela (Power Purchase Agreement), torej pogodbe o nakupu energije, kjer v Petrolu poskrbimo za vso tehnologijo in vzdrževanje, partnerjem pa omogočimo cenejšo zeleno električno energijo.

Sončne elektrarne za večji delež OVE v javnem sektorju

Sončne elektrarne so odlična izbira tudi v javnem sektorju. Pri prenovah stavb je občinam zelo pomembno, da povečujejo delež obnovljivih virov energije in znižujejo rabo energije. Tega so se, na primer, lotili v Mestni občini Kranj, kjer so na streho olimpijskega bazena namestili sončno elektrarno. Bazen sedaj ogreva sončna energija, skupaj z geotermalno energijo in uporabo toplotnih črpalk.

V Petrolu si prizadevamo, da javnim partnerjem pomagamo pri izvedbi projektov, financiranju, kot tudi upravljanju s sončnimi elektrarnami in energijo. Pri tem poiščemo čim bolj celovito rešitev, ki lahko vključuje tudi sodobne rešitve mobilnosti, od polnilne infrastrukture, storitve polnjenja e-vozil do elektrifikacije voznega parka.

Hibridna rešitev: sončne elektrarne za e-mobilnost

Se sprašujete, kako najceneje polniti vozilo? Odlična rešitev so sončne elektrarne, ki pomagajo zagotoviti vir energije neposredno na objektu, kjer to energijo potrebujete.

Izbirajte med polnilnimi otoki, ki jih običajno sestavljajo sončne elektrarne z nadstrešnico, in enostavno postavitvijo e-polnilnic ob poslovnih objektih, ki imajo nameščeno sončno elektrarno. Potreben je prostor za polnjenje vozil (priporočljiva je tudi zmogljiva baterija), v Petrolu pa poskrbimo za optimalno polnjenje, prilagojeno vašim potrebam, kot tudi za elektrifikacijo vašega voznega parka.

Učinkovito upravljanje sončnih elektrarn

Lastnikom sončnih elektrarn omogočamo enostaven in učinkovit pregled nad delovanjem sončnih panelov na daljavo, na enem mestu, popolnoma neodvisno od tipa in proizvajalca opreme.

Z lastno IIoT platformo Tango (Industrial Internet of Things) vzpostavimo enotno bazo podatkov in omogočimo celosten nadzor nad delovanjem ene ali portfelja sončnih elektrarn blizu realnega časa. S tem lahko optimiziramo tudi preventivno vzdrževanje sončnih elektrarn, kot je, na primer, čiščenje sončnih panelov.

Pri sončnih elektrarnah po modelu prodaje poskrbimo za brezhibno delovanje, kar vključuje nadzor delovanja, zagotovitev garancije in odpravo napak.

Sončne elektrarne za lokalne samooskrbne skupnosti

Moderni koncepti energetske lokalne samooskrbe so v vzponu. V okviru evropskega projekta COMPILE smo v Petrolu v sodelovanju z Elektrom Celje in Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v vasici Luče, kjer so iskali rešitev za svoje šibko in nestabilno elektroenergetsko omrežje, vzpostavili prvo slovensko lokalno samooskrbno energetsko skupnost.

Projekt je skupnosti prinesel prehod iz centraliziranega sistema v fleksibilno, a stabilno decentralizirano omrežje z aktivnimi odjemalci. Ta vključuje in podpira obnovljive vire energije, omogoča optimalno integracijo in nadzor vseh energetskih dejavnikov, shranjevanje energije, kot tudi elektromobilnost za pospešeno razogljičenje in prihranke pri rabi energije. V Lučah bodo tako trajno znižali stroške za energijo, dodaten doprinos pa je povezanost vseh vpletenih in ozaveščanje lokalnega prebivalstva o energetski problematiki.


Bodite vedno na tekočem

Izbor najpomembnejših vsebin iz naše zakladnice znanja vam enkrat na mesec brezplačno pošljemo v vaš elektronski nabiralnik.


Najlažje sodelovanje

Poslovni modeli

Energetske rešitve sončnih elektrarn razvijamo in izvajamo z različnimi poslovnimi modeli, ki jih prilagodimo vam.

Naši partnerji se pogosto odločajo za nakup z brezobrestnim obročnim odplačevanjem, kjer vam nudimo možnost obročnega odplačevanja investicije do 5 let brez vsakršnih začetnih stroškov, ali nakup s plačilom v enkratnem znesku.

V primeru večjih projektov pa sta med najpogosteje izbranimi modeli še energetsko pogodbeništvo, kjer razvoj, financiranje in realizacijo projekta kot energetski partner prevzamemo v Petrolu ter jamčimo učinek, in model PPA sodelovanja (Power Purchase Agreement), kjer gre za pogodbo o nakupu energije, ki zagotavlja zanesljivo oskrbo s predvidljivimi stroški.


Preverite še naše rešitve sončnih elektrarn za dom:

Preverite rešitve


Sončna elektrarna kot del trajnostne zgodbe v športnem centru

Da se celovit pristop obnese, so ugotovili tudi v ljubljanskem Squashlandu. Tu smo jim s celovito energetsko rešitvijo po meri pomagali preplesti koncept krožnega gospodarstva s ponovno uporabo razpoložljivega materiala ter celovito butično energetsko rešitev, ki vključuje sončno elektrarno, toplotno črpalko za ogrevanje in pohlajevanje, dizajnersko LED razsvetljavo in polnilnice za električna vozila.


S soncem do celovite rešitve trajnostne samooskrbe poslovnega objekta

Trajnostno ogrevanje, hlajenje in samooskrba so energetske rešitve, ki so se jih s celovitim pristopom lotili v velenjskem podjetju Mega M. Skupaj z nami so na strehi namestili sončno elektrarno za delno samooskrbo z električno energijo, HVAC sistem s toplotnimi črpalkami, vezanimi v kaskado za ogrevanje in hlajenje poslovnih prostorov ter električne polnilnice v kleti za elektrifikacijo voznega parka.


Sončna elektrarna za sodoben in varčen pristop h kmetovanju

Sodobni pristopi in tehnologije se obrestujejo tudi pri tradicionalnih dejavnostih, kot je na primer kmetovanje. To dobro vedo na kmetiji Sajovic, kjer stroje za molzenje krav, razsvetljavo v hlevu ter ostale porabnike v objektu sedaj delno napaja sončna elektrarna. Investicijo na kmetiji odplačujejo z denarjem, ki bi ga sicer namenili za položnice za elektriko.


Kontaktirajte nas

Poslovni uporabniki

Industrija, javni sektor in lokalne samooskrbne skupnosti