Znanje in podpora

Energetska prenova Ljubljane: 150.000 dreves več in tri tisoč ton izpustov manj

Se radi odpravite v Mestno galerijo Ljubljana na najnovejšo razstavo, v Mestno knjižnico po zanimivo knjigo, v Halo Tivoli pa na tekmo vaše najljubše športne ekipe? Pa ste vedeli, da gre za tri od 48 ljubljanskih stavb, ki smo jih pomagali energetsko obnoviti v Petrolu? S tem smo prestolnici pomagali do tri tisoč ton toplogrednih plinov manj, kar je enako, kot če bi na novo zasadili 150.000 dreves.

Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, ki prihodnost mesta gradi v sožitju z naravo, že dolgo narekuje tempo okolju prijaznega urbanega življenja v regiji - tako s podpiranjem trajnostne mobilnosti, kot tudi s številnimi drugimi ukrepi, ki izboljšujejo prihodnost življenja v glavnem mestu.   

Nov pomemben mejnik v zgodbi o trajnostnem uspehu predstavlja projekt Energetska obnova Ljubljane (EOL-1), s katerim smo v Petrolu v letih 2017 in 2018 skupaj z Mestno občino Ljubljana in družbo Resalta izboljšali energetsko učinkovitost v skoraj petdesetih ljubljanskih stavbah ter prispevali k bolj čistemu in zelenemu okolju prestolnice.

Predvajaj

Preverite, kako lahko naši strokovnjaki tudi v vaši stavbi pomagajo do nizke rabe energije z optimalnimi stroški in minimalnimi okoljskimi obremenitvami.

Milijon evrov prihranka in pokritje stroškov 500 gospodinjstev

V projektu energetske prenove Ljubljane smo v konzorciju energetsko sanirali vrtce, osnovne šole, športne dvorane in javne objekte – skupaj kar 48 stavb, ki smo jih pomagali opremiti s sodobno in okolju prijazno energetsko infrastrukturo za učinkovitejšo rabo energije in znižanje izpustov emisij toplogrednih plinov v okolje.  

V prenovo so bili med drugim vključeni številni ljubljanski vrtci in šole, centralno kopališče v Tivoliju, Hala Tivoli, dvorana športnega parka na Kodeljevem, strelišče na Rudniku in bežigrajska enota Mestne knjižnice Ljubljana.

Z boljšo energetsko izkaznico smo Ljubljani tako letno prihranili 8 milijonov kilovatnih ur, kar je več kot milijon evrov, zadosti za pokritje energetskih stroškov 500 gospodinjstev ter zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za približno tri tisoč ton letno. Za primerjavo: gre za količino CO2, ki jo letno vsrka kar 150.000 dreves.

Energetsko pogodbeništvo za energetsko učinkovitost  

Projekt EOL-1, vreden 15 milijonov, je bil izveden z modelom energetskega pogodbeništva v konzorciju družb Petrol in Resalta ter Mestne občine Ljubljana.  

Gre za najobsežnejše javno-zasebno partnerstvo v Sloveniji z vidika energetskega pogodbeništva, kjer sta večino investicijskih sredstev, kar 51 %, zagotovila zasebna partnerja, prevzeli pa smo tudi vsa tehnična in ekonomska tveganja izvedbe in upravljanja projekta.

Še več: projekt je v celoti vezan na to, da se poplača iz predvidenih prihrankov, razloži Jože Torkar, direktor Energetskih in okoljskih rešitev v javnem in komercialnem sektorju v Petrolu. "S tem projektom živimo naslednjih 15 let in v teh letih nosimo odgovornost zagotavljati tiste prihranke, ki smo jih obljubili,”  še dodaja.

V dvorani Kodeljevo smo, med drugim, zamenjali energent s priključkom na sistem daljinskega ogrevanja in vgradili novo toplotno postajo. Prav tako smo obstoječo energetsko potratno razsvetljavo zamenjali z varčnimi LED svetili.

Primer dobre prakse doma in po svetu

Podžupanja Mestne občine Ljubljana Jelka Žekar je izpostavila še, da je bil projekt izjemno zahteven, saj smo na tem področju orali ledino. Danes energetska obnova Ljubljane po njenih besedah ne velja le za primer dobre prakse v Evropi, ampak tudi širše.

Ravno zato smo za projekt v Bruslju prejeli prestižno nagrado European Energy Service Award, ki jo v organizaciji Evropske komisije podeljujejo za izstopajoče rezultate ali prizadevanja na področju energetskih storitev v Evropi, na Dnevih energetikov 2019 pa še nagrado v kategoriji "Energetsko učinkovit projekt" po izboru strokovne komisije razpisa in tudi po številu prejetih glasov spletnih bralcev časnika Finance,

Ob prejemu nagrade European Energy Service Award je Janez Grošelj, direktor Energetskih in okoljskih sistemov v Petrolu, izpostavil prav dodano vrednost projekta. Ta je po njegovem v prispevku k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in krepitvi zavedanja, da je pametno in učinkovito upravljanje z viri nujno za trajnostni razvoj družbe.

Nadaljevanje zgodbe o trajnostnem uspehu  

V teku pa je tudi že drugi del prenove stavb v Ljubljani, kjer bomo skupaj z Resalto in Javno razsvetljavo Ljubljana prenovili še dodatnih 11 objektov in tako zagotovili letne prihranke v višini več kot 300 tisoč evrov, dovolj za ogrevanje in električno energijo za približno 85 gospodinjstev.

Tudi te prenove bodo okolju prijazne, saj bo izpust toplogrednih plinov s sanacijo zmanjšan za kar 463 ton letno – enako količini CO2, ki jo letno vsrka 51 ha gozda, kar je enako, kot da bi na novo zasadili 22.000 dreves.

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.