Znanje in podpora

Energetska prenova Ljubljane: 150.000 dreves več in tri tisoč ton izpustov manj

Se radi odpravite v Mestno galerijo Ljubljana na najnovejšo razstavo, v Mestno knjižnico po zanimivo knjigo, v Halo Tivoli pa na tekmo vaše najljubše športne ekipe? Pa ste vedeli, da gre za tri od 48 ljubljanskih stavb, ki smo jih pomagali energetsko obnoviti v Petrolu? S tem smo prestolnici pomagali do tri tisoč ton toplogrednih plinov manj, kar je enako, kot če bi na novo zasadili 150.000 dreves.

Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, ki prihodnost mesta gradi v sožitju z naravo, že dolgo narekuje tempo okolju prijaznega urbanega življenja v regiji - tako s podpiranjem trajnostne mobilnosti, kot tudi s številnimi drugimi ukrepi, ki izboljšujejo prihodnost življenja v glavnem mestu.   

Nov pomemben mejnik v zgodbi o trajnostnem uspehu predstavlja projekt Energetska obnova Ljubljane (EOL-1), s katerim smo v Petrolu v letih 2017 in 2018 skupaj z Mestno občino Ljubljana in družbo Resalta izboljšali energetsko učinkovitost v skoraj petdesetih ljubljanskih stavbah ter prispevali k bolj čistemu in zelenemu okolju prestolnice.

Predvajaj

Preverite, kako lahko naši strokovnjaki tudi v vaši stavbi pomagajo do nizke rabe energije z optimalnimi stroški in minimalnimi okoljskimi obremenitvami.

Milijon evrov prihranka in pokritje stroškov 500 gospodinjstev

V projektu energetske prenove Ljubljane smo v konzorciju energetsko sanirali vrtce, osnovne šole, športne dvorane in javne objekte – skupaj kar 48 stavb, ki smo jih pomagali opremiti s sodobno in okolju prijazno energetsko infrastrukturo za učinkovitejšo rabo energije in znižanje izpustov emisij toplogrednih plinov v okolje.  

V prenovo so bili med drugim vključeni številni ljubljanski vrtci in šole, centralno kopališče v Tivoliju, Hala Tivoli, dvorana športnega parka na Kodeljevem, strelišče na Rudniku in bežigrajska enota Mestne knjižnice Ljubljana.

Z boljšo energetsko izkaznico smo Ljubljani tako letno prihranili 8 milijonov kilovatnih ur, kar je več kot milijon evrov, zadosti za pokritje energetskih stroškov 500 gospodinjstev ter zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za približno tri tisoč ton letno. Za primerjavo: gre za količino CO2, ki jo letno vsrka kar 150.000 dreves.


Bodite vedno na tekočem

Izbor najpomembnejših vsebin iz naše zakladnice znanja vam enkrat na mesec brezplačno pošljemo v vaš elektronski nabiralnik.

Prijavite se na e-novice

Energetsko pogodbeništvo za energetsko učinkovitost  

Projekt EOL-1, vreden 15 milijonov, je bil izveden z modelom energetskega pogodbeništva v konzorciju družb Petrol in Resalta ter Mestne občine Ljubljana.  

Gre za najobsežnejše javno-zase