Znanje in podpora

10 nasvetov strokovnjakov za učinkovito ogrevanje doma

Se vam zdi, da za ogrevanje svojega doma plačujtete preveč? Brez skrbi! Naši strokovnaki so za vas pripravili 10 nasvetov, ki vam lahko že jutri pomagajo znižati mesečni strošek ogrevanja.

  1. Če vam ogrevalni sistem to dopušča, svoj stari kotel čim prej zamenjajte z novim nizkotemperaturnim kotlom, saj lahko na ta način porabo energije zmanjšate kar za 30 do 40 %. V vsakem primeru pa je priporočljivo, da kotel zamenjate vsaj vsakih 15 let.
  2. Zelo pomembno je uravnavanje temperature v prostoru. Novejši ogrevalni sistemi omogočajo uravnavanje na način, da se temperatura med prostori, ki imajo vgrajen ustrezen regulacijski modul, razlikuje. Tako je lahko na primer temperatura v dnevni sobi drugačna kot v spalnici.
  3. Če imate na zunanjem zidu ali v prostoru vgrajena temperaturna tipala, lahko želeno temperaturo prostora ohranjate z avtomatsko regulacijo. Ob tem je potrebno posebno pozornost nameniti pravilni nastavitvi ventilov, s čimer zagotovite ustrezen pretok ogrevnega medija ter hidravlično uravnovešenje pretoka ogrevne vode.
  4. Zagotovite, da ogrevala oddajajo toploto v prostor neovirano. Kakršnekoli ovire, kot so brisače ali zavese na radiatorjih, preprečujejo kroženje zraka.
  5. Rolete in zavese naj bodo v nočnem času spuščene. Le tako boste namreč preprečili prehajanje hladnega nočnega zraka skozi stekla v prostor.
  6. V prostorih, ki jih ne ogrevate, morajo biti cevi centralnega ogrevanja izolirane, da ne zmrznejo,. V njih zagotovite vsaj minimalen pretok.
  7. Temperatura sanitarne vode naj ne bo višja od 60°C. S tem oboste zagotovili manjše izločanje vodnega kamna in posledično daljšo življenjsko dobo sistema.
  8. V ogrevalnem sistemu oziroma instalacijah za ogrevanje ne sme biti zraka, ker le-ta poslabša oddajanje toplote v prostor.
  9. Bistveno zmanjšanje porabe energije lahko dosežete s pravilnim prezračevanjem. Kratkotrajno intenzivno prezračevanje pomeni bistveno manj izgub kot okna, ki so ves čas le priprta. Pri prezračevanju se prostor ne sme preveč ohladiti, sicer tvegate nastajanje plesni.
  10. Držite se pravila "manj je več" in zmanjšajte temperaturo v prostoru. Zmanjšanje temperature za eno samo stopinjo lahko namreč pomeni za 6 % manjše stroške ogrevanja.