Znanje in podpora

Petrol, vaš zanesljiv partner v energetski tranziciji

Obljuba Petrola širši družbi je soustvarjati zeleno prihodnost ter pomembno prispevati k zaščiti okolja, v katerem živimo. Ste vedeli, da bo Petrol skupaj s partnerji, kupci in mesti v letu 2023 okolju prihranil letni ogljični odtis, kot ga ustvari skupno število prebivalcev mestnega naselja Ptuj?

V Petrolovi strategiji do leta 2025 je trajnostni razvoj prioriteta, saj smo si zastavili ambiciozen cilj znižanja ogljičnega odtisa svoje dejavnosti za 40 odstotkov. Kot strateški partner v energetski tranziciji z odlično uporabniško izkušnjo ne želimo le odgovorno znižati lastnega okoljskega odtisa, ampak tudi izkoristiti velik tržni in okoljski potencial pri prehodu v bolj trajnostno oziroma nizkoogljično energetiko.

S slovesom zanesljivega in uspešnega partnerja zavzeto izvajamo paleto dejavnosti za povečanje energetske učinkovitosti, hkrati pa s strateškimi investicijami aktivno povečujemo delež proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov energije na trgih, kjer poslujemo.

Petrolova sončna elektrarna Vrbnik, v ozadju pa Petrolovo vetrno polje Ljubač na Hrvaškem 

S povečanjem investicij podpiramo energetsko tranzicijo  

S proizvodnjo električne energije iz obnovljive energije vetra, sonca in vode letno proizvedemo okoli 150 GWh elektrike, kar zadošča za skoraj 30.000 uporabnikov oziroma približno polovico Petrolovih kupcev elektrike. Zaradi naše zaveze trajnostnemu razvoju pa želimo do leta 2025 proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov dvigniti na 500 GWh letno, z njo pa zadostiti potrebam dobrih 100.000 končnih odjemalcev ter jo zagotoviti tudi za potrebe industrije, transporta in oskrbe s toploto.

V obdobju 2021-2025 namenjamo v Petrolu 698 mio € oz. 35 % investicij v energetsko tranzicijo.

Ključne investicije obnovljivih virov energije so v vetrne in sončne elektrarne. Med konkretnimi projekti smo ponosni na projekt izgradnje ene največjih sončnih elektrarn v regiji, v sklopu treh lokacij, ki obkrožajo vetrni park Ljubač (Suknovci, Vrbnik in Pliskovo na Hrvaškem), s skupno močjo 22 MW. Aktivno pa razvijamo tudi projekt vetrne elektrarne Dazlina na Hrvaškem.

Ker vemo, da je energetska tranzicija proces, ki ga lahko dosežemo le skupaj, smo predani partnerstvom s podjetji in industrijo. Tako smo na primer v sodelovanju z Atlantic Grupo nedavno zagnali sončno elektrarno, ki bo proizvedla 1,01 GWh energije na leto, kar zadostuje za približno 350 povprečnih gospodinjstev. Celovito energetsko rešitev ustrezno prilagodimo potrebam vašega podjetja.

Na strehi polnilnice v Rogaški Slatini smo postavili doslej največjo sončno elektrarno skupine Atlantic Grupa (foto: Arhiv Atlantic Grupa)

V okviru projekta Petrol Green pa postavljamo sončne elektrarne tudi na lastnih objektih, in sicer na strehah bencinskih servisov v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, kar bo pomembno prispevalo k zmanjšanju izpustov emisij ogljikovega dioksida, hkrati pa bomo s tem zagotovili do 50-odstotno energetsko samozadostnost prodajnih mest. Tudi vi lahko nadgradite svoj dom z energetskimi rešitvami.

Tudi e-mobilnost omogoča priložnosti za zeleni prehod 

Na področju e-mobilnosti prepoznavamo priložnosti zelenega prehoda in skupaj s partnerji izvajamo projekte za soočanje s podnebnimi izzivi. Hitro, priročno in enostavno polnjenje je želja vseh voznikov električnih vozil. Dostopna in razvejana infrastruktura e-polnilnic pa ne vpliva samo na odlično uporabniško izkušnjo voznikov, ki so že danes zagovorniki trajnostne mobilnosti, ampak vpliva tudi na nadaljevanje naraščajočega trenda števila električnih vozil v prihodnje. 

Nedavno odprtim električnim polnilnicam na glavni železniški postaji v Ljubljani in na ljubljanskem letališču, bomo v upravljanje priključili še prek 1.500 drugih do leta 2025. Poleg polnilnic pa trgu nudimo tudi upravljanje voznih parkov in uporabo električnih vozil. Preverite Petrolovo ponudbo upravljanja in vzdrževanja voznih parkov.

Petrolove e-polnilnice so voznikom električnih vozil odslej na voljo tudi na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana (foto: Videa)

Kako prispevamo k odgovornemu ravnanju v skupini Petrol?

Odgovorno ravnanje z okoljem v skupini Petrol seveda zajema vse okoljske vidike, med drugim tudi vodni krog. Skrbno upravljanje z vodo razširjamo tudi na avtopralnice, kjer sistematično povečujemo porabo reciklirane in ponovno rabljene vode. Storitve upravljanja vodnega kroga izvajamo tudi za trg.

Z našimi rešitvami na področju optimizacije oskrbe s pitno vodo smo opremili že več kot 80 slovenskih občin, projekte pa smo izvedli tudi izven naših meja.

Zmanjševanje ogljičnega odtisa dosegamo s projekti optimizacije daljinskega ogrevanja v mestih, kot so Ljubljana, Velenje, Maribor, Zagreb, Osijek, Sisek, Beograd idr. ter prenove javnih razsvetljav, ki smo jih izvedli že za 35 mest v regiji. Med njimi je bil projekt prenove javne razsvetljave, menjave skoraj 10.000 energetsko neučinkovitih svetil z novimi LED svetili, v srbskem mestu Zaječar, prepoznan kot primer dobre prakse s strani sekretariata UNECE - United Nations Economic Commission for Europe. Spoznajte še druge uspešno zaključene projekte.

Uspešen projekt prenove javne razsvetljave v Trogiru na Hrvaškem.

Z ustvarjanjem prihrankov energije preko investiranja v projekte energetske učinkovitosti tako v Petrolu ustvarjamo letne okoljske prihranke v skupni količini 142 tisoč ton CO2. Skupaj s podjetji, gospodinjstvi in mesti bomo samo v letu 2023 prihranili okolju letni ogljični odtis, kot ga ustvari število prebivalcev mestnega naselja Ptuj. Ali povedano drugače, gre za količino CO2, ki ga letno absorbira gozd v površini Kranja.

S celovito ponudbo energetsko-okoljskih rešitev Petrol pomembno prispeva k izboljšanju energetske učinkovitosti domov, javnih ustanov, podjetij in mest ter si prizadeva k doseganju nacionalnih ciljev s področja razogljičenja.  

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.