Znanje in podpora

Najsodobnejši center za polnjenje električnih vozil na Dolenjskem

Uporabniki električnih vozil bodo na Dolenjskem, na stičišču ob avtocestnem križu, še lažje dostopali do polnilnic. V Novem mestu smo v partnerstvu s Supernovo vzpostavili najsodobnejši center za polnjenje električnih vozil – s polnilnicami zmogljivosti polnjenja do 350 kW – ki predstavlja pomembno pridobitev za tranzitne voznike. Bi želeli čas, ko se vaš električni avtomobil polni, koristno porabiti? Zaradi priročne lokacije polnilnic ga lahko namenite kar nakupovanju, kosilu ali zabavi v centru Supernova.

V Petrolu intenzivno razvijamo električno polnilno infrastrukturo, zaradi česar postaja naša mreža polnilnic v regiji vse bolj razvejana. Danes se lahko pohvalimo z bogato mrežo električnih polnilnic v Sloveniji in v regiji, kjer z več kot 260 polnilnicami omogočamo brezskrbno izkušnjo e-mobilnosti.

Iščete običajno, hitro ali ultra hitro polnilnico? Njihovo dostopnost lahko preverite kar na spletu. Na običajnih polnilnicah je omogočeno varno polnjenje dveh vozil hkrati, pri čemer potrebujete svoj kabel. Moč polnjenja na posamezni vtičnici je lahko od 3,7 do 22 kW (AC), odvisno od tipa vozila. Na hitrih polnilnicah lahko prazno baterijo električnega vozila s kapaciteto od 18 do 24 kWh v dobre pol ure napolnite do vsaj 80 %. Vsaka polnilnica za električna vozila ima tri priključke (CHAdeMO, CCS/Combo, AC) in omogoča hkratno polnjenje dveh vozil.

V letošnjem letu pa smo postavili še štiri ultra-hitre polnilnice v Sloveniji, kjer lahko električna vozila polnite še hitreje. Ultra-hitre polnilnice, ki omogočajo polnjenje z močjo do 350 kW, se nahajajo na lokacijah Kozina, Maribor Vzhod, Tepanje Zahod in Novo mesto (nakupovalno središče Supernova).

Polnjenje električnih vozil na Petrolovih e-polnilnicah je možno z uporabo aplikacije OneCharge ali s Petrolovo kartico e-mobilnosti. V aplikaciji in na spletni strani OneCharge so uporabnikom dostopne informacije o vseh Petrolovih polnilnicah (tip priključka, moč polnjenja, zasedenost, cenik).

"Električna polnilna infrastruktura predstavlja enega od dveh glavnih segmentov Petrolovega trajnostnega in inovativnega poslovanja. S širjenjem omrežja polnilnic v Petrolu sledimo zastavljeni viziji, kjer želimo postati integriran partner v energetski tranziciji z odlično uporabniško izkušnjo. Prednost ultra hitrih polnilnic je predvsem v tem, da uporabnikom omogočijo polnjenje električnih vozil v najkrajšem možnem času," pravi mag. Jože Bajuk, član uprave Petrola.

Cilj družbe Petrol je do leta 2025 – poleg dosedanjih 260 polnilnic v Sloveniji, na Hrvaškem, Srbiji in Črni gori – v portfelj dodati še 1.300 električnih polnilnic. In najsodobnejši center za polnjenje električnih vozil z e-polnilnicami na Dolenjskem, ki zmorejo polnjenje do 350 kW, predstavlja korak več v smeri trajnostne mobilnosti.

Preberite več o dogodku

Prvo središče več standardne polnilne infrastrukture za električna vozila

V začetku decembra 2021 smo v Petrolu v sodelovanju s Supernovo otvorili nov center za polnjenje električnih vozil v Novem mestu na lokaciji nakupovalnega centra Supernova Qlandia.

Poleg dveh ultra hitrih polnilnic, ki omogočajo polnjenje z močjo 350 kW, to središče dodatno vključuje tri običajne polnilnice, z močjo 22 kW, in tako ponuja skupaj osem polnilnih mest, ki so uporabnikom dostopna 24/7.

S tem v Petrolu uspešno zaključujemo evropski projekt NEXT-E, katerega cilj je pospešiti uvajanje več standardne polnilne infrastrukture za električna vozila v skladu z nacionalnimi izvedbenimi okviri in direktivo o infrastrukturi za alternativna goriva EU. Projekt je pomemben z vidika doseganja ambicioznega cilja prometa in gospodarstva brez emisij ogljika v Evropi. Sofinanciran je s strani Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA) v okviru Instrumenta EU za povezovanje Evrope, začel pa se je že leta 2017.

"Električni avtomobili so pomemben trend, tudi v Sloveniji, ampak po uporabi Slovenija še malo zaostaja. Ob njih se pojavlja še drug trend, kjer smo morda celo vodilni v Evropi, in to je količina infrastrukture, ki jo imajo na razpolago uporabniki električnih vozil," je na otvoritvi ultra hitre polnilnice ob nakupovalnem centru Supernova Qlandia v Novem mestu povedal Tadej Smogavec, vodja razvoja trajnostne mobilnosti v Petrolu.

Nov, najsodobnejši center za polnjenje električnih vozil predstavlja pomembno pridobitev za tranzitne potnike, saj se nahaja ob avtocestnem križu.

Center je pomembna pridobitev za tranzitne voznike in podporo trajnostni mobilnosti na daljše razdalje

Center za polnjenje električnih vozil se nahaja na strateško pomembni lokaciji sredozemskega avtocestnega vozlišča med Slovenijo in Hrvaško oz. Ljubljano in Zagrebom, in je obenem tudi velik doprinos za Dolenjsko in nakupovalno središče Supernova.

E-mobilnost je tudi sicer ena od ključnih usmeritev Mestne občine Novo mesto na področju trajnostne mobilnosti, je izpostavil župan Novega mesta, Gregor Macedoni. "Pri trajnostnem razvoju smo že pri več projektih partnersko sodelovali s podjetjem Petrol. Veseli nas sodelovanje podjetij, ki dodatno postavljajo svoje javne polnilnice, saj smo tako skupaj korak bližje k cilju zmanjševanja emisij. Posebej hitre polnilnice, kot je novo postavljena polnilnica v Mačkovcu, so nujno potrebne za ustrezno podporo e-mobilnosti na daljše razdalje.”

Lokalnim skupnostim in podjetjem z razvojem novih transportnih možnosti pomagamo pri prehodu na stroškovno učinkovito in trajnostno mobilnost.