Znanje in podpora

Na izlet po Zasavju z električnim kombijem

Električna mobilnost je v intenzivnem razvoju, saj je tehnologija zelo napredovala in je uporaba električnih avtomobilov enostavnejša. Spodbujajo jo tudi zaveze Evropske unije, ki želi do leta 2030 zmanjšati svoje izpuste za 40 odstotkov. Sega pa tudi na področje turizma, kar so uspešno dokazali v Zasavju. V okviru Interreg projekta ADRION PRONACUL so za ogled območij NATURA 2000 zagotovili električen kombi, ki že obetavno služi svojemu namenu.

Podpiramo e-mobilnost s partnerskimi projekti

V Petrolu se zavedamo, da je prihodnost v trajnostnih projektih, kamor sodi tudi e-mobilnost. Na pot električnega cestnega prometa smo se podali že leta 2012, danes pa na vseh svojih polnilnih postajah zagotavljamo elektriko iz obnovljivih virov energije. Tako počasi in vztrajno delujemo v smeri trajnostno naravnane energetske družbe in spodbujamo bolj trajnostno mobilnost, ki prispeva k zmanjševanju onesnaževanja okolja.

Pred leti smo se pridružili konzorciju partnerjev, ki je poskrbel za vzpostavitev polnilne infrastrukture na področju jugovzhodne Evrope, v mestih Bratislava, Ljubljana in Zagreb. Nato smo prevzeli vodenje enega izmed evropskih največjih projektov na področju e-mobilnosti – gre za projekt Multi-E – ki je osredotočen na elektrifikacijo javnega potniškega prometa in voznih parkov.

Polnilno infrastrukturo postavljamo na štirih trgih (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Črna gora), povezali pa smo jo z vso evropsko mrežo javnih polnilnic in s tem omogočili uporabnikom naše aplikacije OneCharge brezskrbno potovanje z električnimi vozili. Pri elektrifikaciji voznih parkov pomagamo številnim podjetjem in javnim ustanovam. Med njimi je tudi Knauf Insulation iz Škofje Loke, kjer pri vožnji s popolnoma električnim vozilom že samo pri gorivu letno prihranijo 75 odstotkov.

E-mobilnost omogočamo tudi, ko gre za kombije.

Nov partnerski projekt pa predstavlja sodelovanje z Regionalno razvojno agencijo Zasavje, ki je pred kratim prevzela od ATETa in MAN Slovenija električen kombi.

Za namen projekta ADRION je bil kombi predelan iz električnega tovornega vozila v potniško izvedbo 8+1, z dodatno montažo nosilcev za prevoz 6 električnih koles. Kombi je 100 % električen in predstavlja ekološko inovacijo.

V občini Zagorje ob Savi ga uporabljajo za potrebe po prevozu v okviru projekta Interreg ADRION, katerega namen je promocija naravne in kulturne dediščine ter razvoj trajnostnega turizma in zavarovanih območij. Tura, ki jo pokriva kombi, povezuje vsa zavarovana območja Natura 2000 z Rudarskim muzejem Zagorje. Ni pa to še vse, vozilo je namenjeno tudi lokalnim prebivalcem z bolj oddaljenih podeželskih območij, kar prispeva k zmanjšanju izpustov CO2 in PM10 delcev.

Električna mobilnost: manj hrupa in več čistega zraka

E-vozila, tudi električni kombiji, prinašajo številne prednosti, med njimi manj emisij in hrupa. Zelo pogosto se uporabniki, podjetja ali posamezniki za trajnostno električno mobilnost odločijo v kombinaciji z rešitvami samooskrbe z električno energijo.

V praksi to pomeni, da postavijo sončno elektrarno, ob kateri vzpostavijo še polnilno infrastrukture. Eden takšnih je tudi podjetje Mega M, kjer so v sodelovanju s Petrolom osnovali energetsko rešitev, ki vključuje sončno elektrarno, električne polnilnice in HVAC sistem. Sončna elektrarna proizvaja del električne energije, ki se porabi za ogrevanje in hlajenje ter za polnjenje električnih avtomobilov.

Elektrifikacija prometa je ta trenutek glavni trend, še posebej v kombinaciji različnih storitev in virov energije.

V skladu s svojo zavezanostjo k trajnostnemu napredku in trajnostno strategijo, tako Petrol danes igra ključno vlogo pri preboju množične električne mobilnosti v Sloveniji. Ne spremljamo le zadnjih trendov, želja in potreb vseh, ki so vključeni v cestni promet, temveč nudimo strokovno pomoč pri načrtovanju in postavitvi e-polnilnic ter pomagamo pri postopnem prehodu na e-mobilnost.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.