Znanje in podpora

Električni avtomobili: kje in kako jih polniti?

V čem se električni avto najbolj razlikuje od avtomobila s klasičnim notranjim zgorevanjem? Jasno, v motorju. A če se osredotočimo na voznika, bo ta največjo razliko opazil nekje drugje, to je pri polnjenju z 'gorivom'.

Polnjenje namreč lahko v teoriji opravljamo povsod, kjer imamo dostop do električne energije, a seveda ne pod enakimi pogoji, pa tudi čas polnjenja se razlikuje. Tako bo polnjenje trajalo neprimerno dlje, če boste avtomobil polnili prek klasične hišne vtičnice, ali pa če ga boste polnili s pomočjo hitre polnilne postaje. Razlika med enim in drugim načinom polnjenja bo namreč znašala več ur, pri čemer pa bo, če avtomobil to omogoča, polnjenje prek hitre polnilnice trajalo le kakih 30 minut.

Hitrost polnjenja je odvisna od večjega števila dejavnikov. Glavni temelj oziroma najpomembnejši dejavnik je tako moč električnega priključka. Ta je na primer v primeru klasičnih gospodinjstev oziroma enostanovanjskih hiš navadno prešibek, da bi omogočilo postavitev hitre polnilnice (z enosmernim tokom), pa tudi sicer bi bila taka investicija predraga za posameznika. Pri domačih polnilnicah zato po navadi pridejo v poštev polnilnice z močjo do največ 22 kilovatov, a se velika večina posameznikov odloča za namestitev še nekoliko manj zmogljivih polnilnic.

Večina uporabnikov električne avtomobile polni ponoči doma.

Domača polnilna postaja

Sicer pa praksa kaže, da se večina polnjenj električnih avtomobilov zgodi doma, ponoči. Redkejša so polnjenja na delovnem mestu, a čedalje več podjetij svojim zaposlenim omogoča tudi to. V obeh primerih gre za polnilnice, namenjene polnjenju z izmeničnim tokom, po navadi do moči 22 kilovatov. Če je doma na voljo trifazni priključek, bo najbolj smotrna (če električni avto to seveda omogoča, a takšnih, ki nimajo vgrajenega trifaznega polnilca, je malo in vse manj) postavitev 11-kilovatne domače polnilne postaje. Ta bo pri veliki večini električnih avtomobilov omogočila, da se baterija čez noč popolnoma napolni, hkrati pa zaradi nje ne bo treba pretirano povečevati moči glavne varovalke in si tako nakopati dodatnih stroškov.

Pri tem velja nasvet, naj ima domača (ali službena) polnilna postaja že vgrajen polnilni kabel, saj je tako vsakodnevno priklapljanje priročnejše, upravljanje pa je zlahka rešljivo prek mobilne aplikacije na telefonu, zato ni potrebe po LCD-zaslonih na polnilni postaji.

Seveda lahko avto polnite doma tudi brez polnilne postaje, s priklopom kabla v navadno šuko vtičnico (v teh primerih je polnilna postaja vgrajena kar v kabel, ki je vedno priložen ob nakupu električnega avtomobila), a takšno polnjenje je zelo počasno, po navadi le z dvema kilovatoma moči – še vedno pa je čez noč avto mogoče napolniti za okoli 100 kilometrov vožnje. Poleg tega je klasična domača vtičnica s takim polnjenjem precej obremenjena, zato jo je treba navadno prej zamenjati.

V Petrolu vam ponujamo ponuja bogato izbiro domačih polnilnih postaj, ob tem pa tudi ugodne pakete dobave električne energije.

Polnjenje na poti

Kje pa najti polnilno postajo na poti? Po Sloveniji jih je že več kot 500, za našo severno mejo sploh ni težav, pa tudi na Hrvaškem je polnilnih postaj čedalje več. Pri tem je treba ločiti tri vrste polnjenja:  

  • polnjenje na destinaciji,  
  • javne polnilne postaje z izmeničnim tokom in
  • hitre javne polnilne postaje.

Ko gre za polnjenje na destinaciji, gre večinoma za enake polnilne postaje kot pri polnjenju doma. Hoteli, restavracije in nakupovalni centri se čedalje pogosteje odločajo za namestitev polnilnih postaj, saj ob rastočem številu uporabnikov električnih avtomobilov to postaja vse pogostejši razlog, zakaj se ti odločijo za obisk določene destinacije.

Kaj pa javne polnilne postaje z izmeničnim tokom? Teh je ogromno, veliko pa je tudi ponudnikov, ki jih upravljajo. Petrol je v Sloveniji največji, saj upravlja že 80 tovrstnih polnilnic. Omogočajo trifazno polnjenje z izmeničnim tokom moči 22 kilovatov, za priklop nanje pa potrebujete ustrezen kabel, ki ga vozite s sabo v vozilu, ter način identifikacije, da polnilno postajo vklopite. V primeru Petrolovih postaj je to ali Petrolova kartica mobilnosti, ali pa mobilnik z nameščeno aplikacijo OneCharge

Hitre polnilne postaje

Najhitrejša možnost polnjenja so hitre polnilne postaje. Te delujejo z izmeničnim tokom, njihove moči pa so od 50 do 350 kilovatov. Mreža 50-kilovatnih že dolgo stoji ob slovenskem avtocestnem križu, večinoma na Petrolovih bencinskih servisih, kmalu bomo dobili še mrežo 150-kilovatnih. 350-kilovatne so še precej oddaljene, prve pa že stojijo v tujini.  

S kakšno močjo se bo polnil električni avtomobil, je seveda odvisno od njega – nekateri omogočajo le polnjenje s 50 kilovati, tudi če je polnilna postaja močnejša, drugi že omogočajo 100 ali 150 kilovatov. A če ne nameravate z električnim avtomobilom resnično veliko in redno potovati na dolge razdalje, največja moč hitrega polnjenja ni najbolj pomemben kriterij pri izbiri električnega avtomobila – veliko pomembneje je, da ima možnost trifaznega (in ne le eno- ali dvofaznega) polnjenja z izmeničnim tokom.

Petrolove storitve polnjenja

V Petrolu že lep čas omogočamo polnjenje električnih avtomobilov na več kot 120 polnilnih mestih, v to številko pa so zajete tako klasične polnilnice z močjo polnjenja do 22 kilovatov, kot tudi hitre polnilnice z močjo polnjenja 50 kilovatov.  

Za uporabo je potrebno imeti aplikacijo OneCharge za mobilni telefon, s katero se uporabnik registrira in plačuje uporabo hitre polnilnice, ali pa Petrolovo kartico mobilnosti (osebno ali poslovno).

Poleg tega, da vam v Petrolu omogočamo polnjenje električnih avtomobilov doma v Sloveniji in tudi na bencinskih servisih na Hrvaškem, pa je z njihovo plačilno kartico elektromobilnosti že mogoče polniti tudi v tujini, praktično povsem enako kot doma. 

Petrolovi uporabniki lahko uporabljajo več kot 120 Petrolovih polnilnic v Sloveniji, kot tudi številne polnilnice v tujini.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.