Znanje in podpora

Energetska učinkovitost: do prihrankov in večje produktivnosti tudi “na kmetih”

Sodobni časi zahtevajo sodoben pristop – tudi pri kmetovanju. To zahteva avtomatizacijo del, ki so se na kmetijah v preteklosti izvajala ročno. Več naprav pa kaj hitro pomeni večji strošek energije. A ne, če se tega lotimo pametno. 

Modernizacija kmetijske dejavnosti vključuje avtomatizacijo nekaterih del, ki so se v preteklosti večinoma izvajala ročno. Za to potrebne naprave – kmetijski stroji in druga mehanizacija – delo sicer olajšajo in pohitrijo, a so hkrati precejšnji porabniki energije. Tako preobrazba kmetovanja za seboj velikokrat potegne tudi večje zneske na mesečnem računu.

“Tovrstne izzive lahko učinkovito rešujemo le z inovativnim pristopom”, je prepričan Dejan Cepič, vodja energetskih rešitev za poslovne uporabnike pri Petrolu. “Za to pa so potrebna strokovna znanja, inovativni poslovni pristopi ter napredno konceptualno razmišljanje,” še pove.

“Vse to imamo v Petrolu, kjer poslovnim uporabnikom nudimo vrsto trajnostih energetskih rešitev, ki so povsem prilagojene njihovim individualnim potrebam – tudi, ko gre za moderne kmetije,” razloži Cepič.  Le tako lahko tudi v kmetijskem sektorju poskrbimo za konkurenčnost na trgu - omogočali jo bodo optimalni stroški in hkrati večji prihodki zaradi modernejših pristopov do dela.

Sončna elektrarna na strehi gospodarskega objekta zagotavlja delno energetsko samozadostnost kmetije Juhart

Kmetija Juhart: nižji stroški kmetovanja in večja energetska varnost

V Petrolu smo tako v samo zadnjih dveh letih pomagali že preko 1.000 raznovrstnim objektom – poslovnim in javnim objektom, turističnim ponudnikom, športnim objektom, cerkvam, večstanovanjskim stavbam ter, seveda, kmetijam.

Ena izmed njih je kmetija Juhart, kjer smo uredili postavitev in priklop sončne elektrarne, ki proizvaja elektriko za potrebe kmetije in naprav, ki se na njej uporabljajo.

Za kmetijske dejavnosti na kmetiji Juhart tako sedaj uporabljajo električno energijo, pridobljeno s pomočjo sončne elektrarne. Tako za svoje energetske potrebe izkoriščajo naravne, obnovljive vire energije – s tem pa hkrati poskrbijo še za večjo energetsko varnost ob morebitnem izpadu elektrike.

V sodobnih časih je potreben tudi sodoben pristop do kmetovanja, dobro ve Boštjan Juhart, lastnik kmetije, kjer se ukvarjajo z mlekarstvom. “Modernizacija kmetijske opreme pa zahteva veliko energije. Še dobro, da jo s sončno elektrarno, ki nam jo je strokovno namestil Petrol, lahko proizvedemo kar sami in pri tem prihranimo na stroških,” se pohvali.

Sončna elektrarna moči 53 kW na kmetiji Juhart sedaj zagotavlja delno samooskrbo z energijo, investicijo pa Juhartovi odplačujejo z denarjem, ki bi ga sicer namenili za položnice za elektriko.

Rešitev na ključ, brez začetnih stroškov

Investicijo smo pri Petrolu namreč omogočili brez vsakršnih začetnih stroškov in z brezobrestnim obročnim odplačevanjem do 5 let. To za Juhartove, pa tudi za druge naše uporabnike, pomeni takojšen prihranek pri stroških povezanih z učinkovitejšo rabo energije.

Še več: strankam pomagamo tudi pri pridobivanju nepovratnih sredstev, ter priskočimo na pomoč pri prijavi na javne razpise.

V Petrolu vsa povpraševanja po izvedbi energetsko učinkovitih rešitev obravnavamo projektno. “Tako se lahko tekom priprave projekta o obsegu dela sproti dogovarjajmo z naročnikom, temu pa ponudimo večji sklop popolnoma prilagojenih rešitev – in to na ključ. Pa naj gre za manjše ali večje kmetije,” je ponosen Dejan Cepič.

“V Petrolu sodelujemo le z uveljavljenimi in renomiranimi proizvajalci opreme,” še pove Cepič. Partnerska mreža izvajalcev je preverjena in zanesljiva ter skrbno izbrana za visoko kvaliteto posameznih produktov in trajnostno poslovno politiko. Z dobavitelji, ter drugimi partnerji, tudi s področja kmetijstva, gradimo dolgoročna partnerstva. Tako s pomočjo partnerjev, kot je Zadruga Sloga, pa tudi s pomočjo dobaviteljev, spodbujamo slovenske kmete, da za samooskrbo svoje kmetije izkoristijo naravne vire, kot so sonce, veter, geotermalna voda ali metan iz gnojnice”.

Gretje, polnjenje električnih vozil, učinkovita razsvetljava in več

Naše storitve za poslovne uporabnike zajemajo vrsto rešitev, ki lahko kmetovalcem pomagajo pri zasnovi kmetijskega objekta, ki bo varčen, učinkovit in okolju prijazen. Pa naj gre za prenovo ali namestitev plinskih kotlovnic, toplotnih črpalk ali za učinkovito osvetlitev hleva in drugih gospodarskih objektov, prenovo ovojev stavb in več. Velikost objekta tukaj ne predstavlja nobenih ovir, saj imamo ustrezne rešitve tudi za večje porabnike. Tako smo na primer v Mlekarni Planika v Kobaridu celovito energetsko prenovili kotlovnico s prehodom na stroškovno in okoljsko učinkovitejši energent.

Učinkovitejša razsvetljava v vašem hlevu, piščančji farmi, valilnici in drugje bo poskrbela za znaten prihranek pri strošku elektrike. Namestitev trpežnih in visoko učinkovitih LED svetil predstavlja popolno rešitev za osvetlitev še tako zahtevnih prostorov, tudi teh, kjer bivajo živali. Povečuje varnost in storilnost, dobro vpliva na počutje, prihranki električne energije pa se lahko gibljejo tudi do 80 odstotkov.

Vaša nova sončna elektrarna lahko, po drugi strani, v zimskih mesecih napaja toplotno črpalko in predstavlja lasten vir ogrevanja, poleti pa s kombinacijo klimatskih naprav zastonj hladi vaše prostore. Nanjo lahko priklopite tudi polnilnice za vaša električna vozila in poskrbite še za samozadostnost vaše kmetijske mehanizacije ali voznega parka - tako kot so to storili v vasici Luče, kjer je skupnost razpršenih kmetij s pomočjo Petrola postala delno neodvisna od energetskega sistema. 

Ena izmed sončnih elektrarn, vključenih v energetsko skupnost Luče / Foto: projekt Compile

Poleg storitev za energetsko učinkovitost vam veleprodajna mreža in servisne delavnice Vianor po celotni Sloveniji zagotavlja tudi nabor izdelkov za gospodarska in kmetijska vozila, vključno s pnevmatikami za traktorje, motornimi olji, tekočinami in več. Pnevmatike lahko tudi poslovni uporabniki naročite kar prek spleta. In brez skrbi: za brezhibno storitev in strokovno pomoč bo poskrbel lokalni Petrolov predstavnik.

In še ugodnejša cena elektrike!

Pri Petrolu pa kmetovalcem lahko pomagamo tudi z ugodnejšo ceno električne energije

Z izjemno ugodno ceno lahko tako kot mali poslovni odjemalec Petrol Elektrike znatno prihranite pri strošku vaše elektrike, za še bolj ekonomično in pametno delovanje, ki bo vaši kmetiji pomagalo stopiti v korak s časom. 

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.