Znanje in podpora

Čiščenje sončne elektrarne: s solarnih modulov odstranite saje in prah za večji izkoristek fotovoltaičnih celic

Z rednim čiščenjem solarnih panelov je lahko vaša sončna elektrarna tudi do 25 % bolj učinkovita. Z najsodobnejšo tehnološko opremo jo za vas očistimo v Petrolu. 

Zakaj čistiti sončno elektrarno?

Odgovor je preprost – si predstavljate, kako umazana bi bila okna vašega stanovanja, če jih ne bi nikoli umili, ali pa kako zapackano bi bilo vetrobransko steklo vašega avtomobila, če ne bi nikoli očistili šip in vklopili brisalcev? 

Isto velja za panele vaše sončne elektrarne. Ker je ta nameščena zunaj, na strehi, je njeno delovanje izpostavljeno vremenu in vplivom iz okolja: odpadlim listom, cvetnemu prahu, pesku in ptičjim iztrebkom, pa tudi sajam, izpustom in smogu. Za nečistočo so dovzetni prav vsi solarni moduli, ne glede na naklon njihove namestitve, rosa, dež ali veter pa nikakor niso dovolj za temeljit boj proti umazaniji.

Čiščenje fotovoltaičnih panelov je torej zelo pomembno, saj bolj čisti paneli proizvedejo več električne energije, redno čiščenje pa bo pomagalo tudi preprečiti motnje v delovanju sončne elektrarne.

Z rednim čiščenjem sončne elektrarne boste tako:  

  • Podaljšali življenjsko dobo solarnih panelov.
  • Zagotovili kar najboljše delovanje sončnih celic, saj lahko zaradi očiščenih modulov vaša sončna elektrarna deluje od 15 % do 25 % bolj učinkovito.

Pa ne le to! Z redno skrbjo za čistočo solarnih panelov boste, poleg tega: 

  • Zmanjšali možnosti za pojav vročih točk. Gre za točke, kjer se zaradi bremena električnega toka sprošča toplota, kar poškoduje solarni modul. Glavni razlog za nastanek vročih točk je senčenje fotovoltaičnega generatorja.
  • Poskrbeli za vizualni pregled svoje sončne elektrarne in tako pravočasno prepoznali morebitne poškodbe na njej.