Znanje in podpora

Veste, v katerih primerih kupiti pnevmatike dimenzije 205 55 R16?

Ne? Sploh ne veste, kaj 205 55 R16 pomeni? Brez skrbi! Razkrivamo, kakšne dimenzije in kakšno vrsto pnevmatik kupiti glede na vaše vozilo in vaš tip vožnje.

Štirje okrogli kosi gume, ki se ceste dotikajo le z majhno površino, velikosti razglednice, morajo ustvariti dovolj trenja, da avtomobil držijo v začrtani smeri in da ga pri zelo velikih hitrostih pravočasno ustavijo. Pnevmatike so za varno in udobno vožnjo bolj pomembne, kot si marsikdo misli.

Pa znate izbrati prave? Veste, kaj potrebujeta vi in vaš avtomobil in kdaj pride v poštev skrivnostna oznaka "205 55 R16"? Ali je morda za vas pri izbiri še zmeraj najbolj pomembna cena?

Preberite si, kaj je treba vedeti o pnevmatikah in kako do Petrolovih ugodnosti, ki vam prihranijo čas in denar:


Vrste pnevmatik glede na tip vozila

V osnovi obstajajo pnevmatike za osebna, kombinirana in tovorna vozila. Posebej je treba omeniti še pnevmatike za motorna kolesa in obilico specializiranih pnevmatik za traktorje, gradbene stroje, štirikolesnike in druga posebna vozila. Razlikujejo se po sestavi zmesi, dimenzijah, nosilnosti, največji dovoljeni hitrosti ter obliki in globini profila. Vsak proizvajalec ima celo paleto pnevmatik za različna vozila, kar pomeni, da se je potrebno poglobiti v njihove lastnosti, da bi izbrali pravo.

"Skrivnostne" pnevmatike 205/55 r 16, na primer, spadajo med najbolje prodajane zimske pnevmatike na evropskem trgu, saj so primerne za številne avtomobile nižjega srednjega razreda, pa tudi za križance in cestne terence ter nekatere električne avte. 

A kaj pravzaprav pomeni ta številka? Berite dalje!

Vrste pnevmatik glede na sezono

Preden se lotimo dešifriranja številk v oznaki 205/55 R 16, pa je nujno, da pnevmatike ločimo tudi po letnem času, za katerega so bile ustvarjene. Tako, kot že veste, razlikujemo med zimskimi, letnimi in celoletnimi pnevmatikami. A v čem je pravzaprav razlika?

Zimske pnevmatike

Pnevmatike za zimske razmere so narejene iz posebne zmesi, ki ostaja mehka tudi pri nizkih temperaturah. Profil (dezen) na tekalni površini je močno razčlenjen in opremljen z lamelami, ki grabijo cestišče v ledu in snegu. Prepoznamo jih po oznaki M+S (mud and snow) ali simbolu treh vrhov s snežinko. Globina profila nove pnevmatike je običajno 8 ali 9 mm, v Sloveniji pa ta ne sme biti manjša od 3 mm. Pri tem velja opozoriti, da se oprijem pnevmatik pod mejo 4 mm začne drastično slabšati in da je zakonsko sprejemljiva meja v praksi velikokrat nezadostna – ravno zato boste pri večini zimskih pnevmatik indikator obrabe našli pri 4 mm globine.   

Letne pnevmatike

Letne pnevmatike so narejene iz trše zmesi, ki zagotavlja