Znanje in podpora

Veste, v katerih primerih kupiti pnevmatike dimenzije 205 55 R16?

Ne? Sploh ne veste, kaj 205 55 R16 pomeni? Brez skrbi! Razkrivamo, kakšne dimenzije in kakšno vrsto pnevmatik kupiti glede na vaše vozilo in vaš tip vožnje.

Štirje okrogli kosi gume, ki se ceste dotikajo le z majhno površino, velikosti razglednice, morajo ustvariti dovolj trenja, da avtomobil držijo v začrtani smeri in da ga pri zelo velikih hitrostih pravočasno ustavijo. Pnevmatike so za varno in udobno vožnjo bolj pomembne, kot si marsikdo misli.

Pa znate izbrati prave? Veste, kaj potrebujeta vi in vaš avtomobil in kdaj pride v poštev skrivnostna oznaka "205 55 R16"? Ali je morda za vas pri izbiri še zmeraj najbolj pomembna cena?

Preberite si, kaj je treba vedeti o pnevmatikah in kako do Petrolovih ugodnosti, ki vam prihranijo čas in denar:


Vrste pnevmatik glede na tip vozila

V osnovi obstajajo pnevmatike za osebna, kombinirana in tovorna vozila. Posebej je treba omeniti še pnevmatike za motorna kolesa in obilico specializiranih pnevmatik za traktorje, gradbene stroje, štirikolesnike in druga posebna vozila. Razlikujejo se po sestavi zmesi, dimenzijah, nosilnosti, največji dovoljeni hitrosti ter obliki in globini profila. Vsak proizvajalec ima celo paleto pnevmatik za različna vozila, kar pomeni, da se je potrebno poglobiti v njihove lastnosti, da bi izbrali pravo.

"Skrivnostne" pnevmatike 205/55 r 16, na primer, spadajo med najbolje prodajane zimske pnevmatike na evropskem trgu, saj so primerne za številne avtomobile nižjega srednjega razreda, pa tudi za križance in cestne terence ter nekatere električne avte. 

A kaj pravzaprav pomeni ta številka? Berite dalje!

Vrste pnevmatik glede na sezono

Preden se lotimo dešifriranja številk v oznaki 205/55 R 16, pa je nujno, da pnevmatike ločimo tudi po letnem času, za katerega so bile ustvarjene. Tako, kot že veste, razlikujemo med zimskimi, letnimi in celoletnimi pnevmatikami. A v čem je pravzaprav razlika?

Zimske pnevmatike

Pnevmatike za zimske razmere so narejene iz posebne zmesi, ki ostaja mehka tudi pri nizkih temperaturah. Profil (dezen) na tekalni površini je močno razčlenjen in opremljen z lamelami, ki grabijo cestišče v ledu in snegu. Prepoznamo jih po oznaki M+S (mud and snow) ali simbolu treh vrhov s snežinko. Globina profila nove pnevmatike je običajno 8 ali 9 mm, v Sloveniji pa ta ne sme biti manjša od 3 mm. Pri tem velja opozoriti, da se oprijem pnevmatik pod mejo 4 mm začne drastično slabšati in da je zakonsko sprejemljiva meja v praksi velikokrat nezadostna – ravno zato boste pri večini zimskih pnevmatik indikator obrabe našli pri 4 mm globine.   

Letne pnevmatike

Letne pnevmatike so narejene iz trše zmesi, ki zagotavlja obstojnost pnevmatike pri visokih temperaturah. Zakonsko določena najmanjša globina profila je pri njih 1,6 mm. Optimalna temperatura, pri kateri letne pnevmatike zagotavljajo najboljši oprijem v vseh pogojih, je nad 7 °C. Pri nižjih temperaturah namreč zmes, iz katere so narejene, postane pretrda, pnevmatike pa več ne opravljajo svojega dela tako dobro, kot bi ga morale.

Celoletne pnevmatike

Za vse, ki svojega avtomobila ne želite preobuvati vsakih nekaj mesecev, obstaja kompromis med zimskimi in letnimi pnevmatikami. Celoletne pnevmatike so priporočljive v regijah, kjer so zime mile, ter za voznike, ki vozijo na kratke razdalje, v urbanih območjih, kjer je cestišče očiščeno tudi v zimskih razmerah. Prepoznamo jih po oznaki All Season, izbirate pa lahko med celoletnimi pnevmatikami, ki po svoji sestavi temeljijo na zimskih pnevmatikah  in so primernejše za območja z nižjimi temperaturami, ter pnevmatikami, ki so po sestavi podobne letnim. Priporočamo, da pred nakupom preberete kakšen test pnevmatik, ki vam bo dal smernice, za katero znamko celoletnih pnevmatik se pravzaprav odločiti.

Pomembno je, da na avtomobil namestite le pnevmatike dimenzij, ki so zanj primerne.

Dimenzije pnevmatik: 205 55 R16 in druge

In že smo pri oznaki 205/55 R 16. Številka ni nič kaj zapletena - označuje zgolj dimenzijo naše pnevmatike. 

Oznake na pnevmatikah za osebna vozila

Primer: 205/60 R 15 91H

205 = širina pnevmatike v milimetrih
60 = odstotek višine pnevmatike glede na njeno širino (primer: višina je 205 x 0,60 = 123 mm)
R = zgradba pnevmatike
15 = premer platišča v colah
91 = indeks nosilnosti pove nosilnost pnevmatike pri ustreznem tlaku in pri maksimalni hitrosti vožnje, dopustni za to pnevmatiko
H = simbol hitrosti pove največjo dovoljeno hitrost vožnje s to pnevmatiko

Oznaka, ki smo jo omenili v naslovu, 205 55 R16 (zapisana tudi kot 205/55 R 16) , torej pomeni, da je pnevmatika široka 205 mm, njena višina je 55 % širine, ker znaša 205 x 0,55 = 112 mm, premer platišča pa je 16 col/inčev.

Kot že omenjeno, gre pri dimenziji 205 55 R16 za eno najbolj priljubljenih osebnih pnevmatik pri nas. Tudi zato so predstavnice zimskih gum 205/55 R 16 vsako leto podvržene neodvisnim praktičnim testom s katerimi se preverja, katere zimske gume se vam splača kupiti. 

Ne glede na teste, pa je pomembno, da na avtomobil namestite le pnevmatike dimenzij, ki so zanj primerne - dimenzija 205 55 R16  tako, kljub bleščečim rezultatom testiranja, morda ne bo prava za vas. Podatek, katero dimenzijo izbrati, najdete v homologacijskem kartončku ali v navodilih za uporabo avtomobila, ki ste jih prejeli skupaj z avtomobilom. Pri tem je ključno, da upoštevate tako dimenzijo pnevmatik kot tudi hitrostni in nosilni indeks.  

Pozor! V kolikor na svoje vozilo namestite pnevmatiko z nižjim hitrostnim razredom kot je to navedeno v homologaciji, morate na armaturno ploščo nalepiti nalepko z najvišjo dovoljeno hitrostjo.

Oznake na pnevmatikah za tovorna vozila

Primer: 295/80 R 22.5 150/146L 149/145M TL

295 = širina pnevmatike v milimetrih
80 = odstotek višine pnevmatike glede na njeno širino (primer: višina je 295 x 0,80 = 236 mm)