Znanje in podpora

Test zimskih pnevmatik 2019

Za vse ljubitelje avtomobilizma so rezultati vsakoletnega testa zimskih pnevmatik nadvse zanimivo obdobje. Nova sezona s seboj pripelje nove favorite, ki nam lahko bistveno olajšajo odločitev o nakupu.

Ne pozabite: v Sloveniji je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca. Se odpravljate v tujino? Ne pozabite, da je zimska oprema v Avstriji in Italiji obvezna že od 1. novembra in vse do sredine aprila.

Vsakih nekaj let se zimske pnevmatike obrabijo in potrebujejo zamenjavo. Tu pa se pojavijo vprašanja:

  • Katere pnevmatike so najboljša izbira?
  • Ali je najdražja pnevmatika res najboljša in obratno?
  • Na koliko časa oz. let je potrebno pnevmatike zamenjati?
Varno na pot z zimskimi pnevmatikami

Kakovost pnevmatik ne vpliva zgolj na udobje, temveč tudi na vašo varnost v prometu, zato je dober premislek pred nakupom ključnega pomena. Zimske vremenske razmere so nepredvidljive in lahko tudi najbolj izkušenim voznikom predstavljajo izziv. Ko se temperatura zraka spusti pod 7 stopinj Celzija, lahko material pnevmatik nekoliko otrdi, s tem pa je težje zaviranje.

Zimske pnevmatike so prilagojene brezkompromisnim zimskim razmeram in z boljšim oprijemom omogočajo udobno ter varno vožnjo tudi po mokrih in sveže zasneženih cestah.

Dobra novica? Rezultati neodvisnih testov pnevmatik so javno dosegljivi, zato je vaša izbira enostavnejša.

Test zimskih pnevmatik preizkuša in primerja lastnosti več kot 30 pnevmatik.

Kaj vse zajema test zimskih pnevmatik 2019/2020?

Pri vsakoletnih obširnih testih zimskih pnevmatik sodeluje več vodilnih evropskih avtoklubov. Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) in drugi avtoklubi s tem zagotavljajo, da je javnosti na voljo neodvisen primerjalni test, ki posameznikom zagotavlja največjo mero zanesljivosti in olajša odločitev o nakupu pnevmatik.

Primerjajo in ocenjujejo se različne lastnosti pnevmatik, med drugim:

Test torej obsega prav vse najpomembnejše lastnosti pnevmatik in razkriva tudi vse morebitne pomanjkljivosti.

Kako izbrati najboljše pnevmatike?

Vsaka lastnost pnevmatike je ocenjena z eno izmed petih ocen:

  • 1 zvezdica: slabo: ni priporočljivo
  • 2 zvezdici: pomanjkljivo: priporočljivo z omejitvami
  • 3 zvezdice: zadovoljivo: priporočljivo
  • 4 zvezdice: dobro: zelo priporočljivo
  • 5 zvezdic: zelo dobro: najbolj priporočljivo

Skupna ocena pnevmatike je enaka oceni najslabše lastnosti. To pravilo velja za vse pnevmatike, ki na enem področju (z izjemno glasnosti) ne dosežejo vsaj ocene zelo priporočljivo.

V teoriji bi najboljšo oceno prejela tista pnevmatika, ki bi se na vseh področjih uvrstila na prvo mesto. To pa je zaradi fizikalnih in kemičnih lastnosti posameznih pnevmatik praktično nemogoče.

Pnevmatike, ki se odlično odrežejo na enem področju, lahko ravno zaradi te odlične lastnosti zaostajajo na drugem področju. Največji izziv za proizvajalce pnevmatik je torej doseči uravnoteženost vseh lastnosti na zelo visoki ravni.

Nakup pnevmatike prilagodite svojim potrebam

Seveda pa se je treba najprej vprašati, kakšno pnevmatiko sploh potrebujemo, glede na to, kje in po kakšnih cestah se vozimo pozimi. Nekdo, ki se večinoma vozi po zasneženih cestah, naj izbere pnevmatike, ki imajo najvišjo oceno za vožnjo po snegu.

Tisti, ki pa se pozimi vozi večinoma po mokrih cestah, pa naj izbere pnevmatike, ki dobro odvajajo vodo izpod tekalne površine.

Če vas skrbi poraba goriva, preverite, katera pnevmatika se je najbolje odrezala pri testiranju te lastnosti.