Znanje in podpora

Veste, kako pravilno shraniti pnevmatike?

Le pravilno shranjene pnevmatike ohranjajo svoje lastnosti, s čimer se jim podaljša tudi življenjska doba. Preberite, kateri so najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na kvaliteto shranjevanja gum. Te še posebej dobro poznamo v naših servisnih delavnicah TipStop Vianor, kjer lahko vaše pnevmatike varno in ugodno shranimo do naslednje sezone.  

Edine štiri točke, v katerih ima avtomobil stik s cestiščem, so pnevmatike.  Te močno vplivajo na to, koliko nadzora imate nad avtomobilom med vožnjo, kako hitro se lahko ustavite, kako dobro lahko zavijate in nenazadnje tudi na to, kako udobna bo vaša vožnja. Zato je zelo pomembno, da pnevmatike med sezonami pravilno shranite, da ohranijo vse svoje značilnosti, zaradi katerih je vožnja z njimi varna. 

Hrambe pnevmatik v kurilnicah, podstrešjih in garažah ne priporočamo.

Pogoji shranjevanja

Vlaga

Prostor za shrambo pnevmatik ne sme biti vlažen, da se na njih ne nabira kondenz. Prav tako morajo biti pnevmatike zaščitene pred pljuski vode, snegom in dežjem.  

Svetloba

Pnevmatike morajo biti zaščitene pred svetlobo, še posebej pred direktnim soncem in močno umetno svetlobo z visokim deležem UV-sevanja. To je največji razlog, da plastika in guma razpadata, saj sevanje uničuje dolge verige ogljikovodikov in jih spreminja v kratke, s čimer se zmanjša elastičnost materiala, guma pa postane bleda, suha in razpokana. V bližini shranjenih pnevmatik prav tako ne sme biti nobenih virov močne svetlobe, kot jo recimo povzročajo varilni aparati. Čeravno gre za kratkotrajno svetlobo, lahko ta vseeno poškoduje pnevmatike, prav tako kot Iskre in kapljice staljene kovine, ki pršijo naokrog pri varjenju.

Temperatura

V skladišču mora biti temperatura med 0 in 25 stopinj Celzija, pri čemer idealna temperatura ne preseže 15 stopinj. Mraz pravzaprav pnevmatikam škoduje manj kot vročina, zato je treba poskrbeti, da je temperatura v skladiščih stalna, brez posebnih nihanj, še posebej pa je treba paziti, da se pnevmatike ne shranjujejo v bližini peči, vročih cevi, radiatorjev in drugih virov toplote. Zato odsvetujemo hrambo pnevmatik v kurilnicah, kjer so lahko poleg vročine izpostavljene še drugim nevarnim snovem.

Kisik in ozon

Kisik (O2) in ozon (O3) imata močan vpliv na propadanje gumijaste zmesi za pnevmatike. V skladišču zato ne sme biti nobenih virov ozona, kot so fluorescenčne luči, luči z živim srebrom, naprave z visoko napetostjo, elektromotorji ali druge naprave, iz katerih lahko puščajo plini ali take, ki proizvajajo iskre.

Topila, olja, maziva

Pri shranjevanju pnevmatik je potrebno skrbno paziti, da ne pridejo v stik s topili, olji, mazivi ali z gorivom. Prav tako se izogibajte tako imenovanim zaščitnim ali konzervirnim sredstvom. Vse, kar ta naredijo, je, da začasno navlažijo in polepšajo videz pnevmatike, dolgotrajno pa razbijajo voske v zmesi, ki so sestavni del pnevmatike in edini resnično skrbijo za njeno elastičnost in svežino. Namreč, ko se pnevmatika kotali, se mečka in s tem na površino stiska voske. Ti delujejo kot vlažilno in zaščitno sredstvo. Zato pnevmatike tudi hitreje propadejo, če niso v uporabi.

Zrak

Skladišče pnevmatik mora biti zračno, vendar