Znanje in podpora

Test zimskih pnevmatik 2020: bravo, Nokian!

Z nižjimi temperaturami prihaja zima, z njo pa zimske gume. Tako kot vsako leto, so pri AMZS tudi letos preverili, katere so najboljše zimske gume. In kaj je razkril test zimskih pnevmatik 2020?  

Kdaj moram avto pripraviti na zimo?

Začnimo na začetku: v Sloveniji morate svojega jeklenega konjička v zimsko obutev preobuti s 15. novembrom, zimske pnevmatike pa lahko z letnimi zamenjate šele 15. marca naslednje leto. 

Seveda pa je pametno, da za svojo varnost na cesti, če je to potrebno, poskrbite že prej. Če zimske razmere nastopijo pred sredino novembra, je tako pametno, da letne pnevmatike zamenjamo z zimskimi že pred zakonsko določenim rokom.  

Strokovnjaki tako priporočajo, da gume z zimskimi zamenjamo takoj, ko temperature padejo pod 7°C, saj v takšnih razmerah vozne lastnosti letnih pnevmatik niso več ustrezne. 

Kako se lotiti nakupa zimskih gum? 

Seveda pa se vsakih nekaj let zimske gume obrabijo in čas je za nakup novih. A katere izbrati? 

Na pomoč vam lahko priskoči vsakoletni AMZS test zimskih pnevmatik, kjer Avto-moto zveza Slovenije s pomočjo praktičnih testov preverja:  

  • Vozne lastnosti, varnost in zaviranje zimskih pnevmatik na suhi cesti.  
  • Zaviranje zimskih gum na mokri cesti, splavanje in vodljivost. 
  • Zaviranje in moč oprijema na snegu ter vodljivost.  
  • Zaviranje z ABS na ledu ter vodljivost.  
  • Hrup, ki ga pnevmatika povzroča v potniški kabini in zunanjo glasnost.   
  • Porabo goriva.
  • Obrabo pnevmatike.  
Kako potekajo testi zimskih gum? 

V letošnjem testu so pri AMZS v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi preverjali 16 pnevmatik dimenzij 205/55 R 16 in 13 pnevmatik dimenzij 235/55 R17 V – pri prvih gre za najbolje prodajane zimske pnevmatike v Evropi, druge pa so namenjene so namenjene srednje velikim cestnim križancem ter kombijem.  

Test zimskih pnevmatik 2020 je med seboj primerjal 29 znamk zimskih gum.  

Test pnevmatik testira vsako izmed lastnosti pnevmatik –  vozne lastnosti, zaviranje, oprijem, hrup in drugo – in pnevmatiko oceni z eno izmed petih ocen:  

  • 1 zvezdica: slabo. Pnevmatika se ne priporoča.  
  • 2 zvezdici: pomanjkljivo. Pnevmatika se priporoča, a z omejitvami.  
  • 3 zvezdice: zadovoljivo. Pnevmatika se priporoča.  
  • 4 zvezdice: dobro. Pnevmatika se zelo priporoča. 
  • 5 zvezdic: zelo dobro. Najbolj priporočena pnevmatika.  

Končno priporočilo AMZS utemelji na skupni oceni, ki je izračunana glede na testirane posamične lastnosti. Če pnevmatika v posamični lastnosti (z izjemo glasnosti) ne doseže ocene “zadovoljivo”, “dobro” ali “zelo dobro”, je skupna ocena enaka oceni najslabše lastnosti. Tako bo imela zimska pnevmatika, ki je na zasneženi cesti dobila zgolj dve zvezdici, skupno oceno dve, torej pomanjkljivo.    

In kaj pravijo letošnji testi zimskih gum? 

Zimske gume – test 2020: odlična Nokian in Hankoook 

Pri testu zimskih pnevmatik 2020 je v dimenziji 205/55 R 16  pet zimskih pnevmatik dobilo oceno zelo priporočljivo, sedem oceno priporočljivo, ena oceno priporočljivo z omejitvami, dveh pnevmatik pa testi ne priporočajo. Rezultate testiranja si lahko ogledate tukaj.   

Na odličnem tretjem mestu v testu zimskih gum se je znašla Hankookova pnevmatika i*cept RS2 – gre za zelo uravnoteženo zimsko pnevmatiko, z zelo dobrimi lastnostmi na mokri cesti ter z zelo majhno obrabo in porabo goriva, piše AMZS.  

Testi zimskih pnevmatik dimenzije 235/55 R17 V so, po drugi strani, oceno zelo priporočljivo dodelili le eni zimski pnevmatiki, Michelin Pilot Alpin 5. Enajst pnevmatik je dobilo oceno priporočljivo, ena pnevmatika pa oceno priporočljivo z omejitvami. Rezultate testiranja si lahko ogledate tukaj. 

Na testiranju se je zelo dobro odrezala tudi Nokianova pnevmatika WR Snowproof – zelo tiha pnevmatika, ki je dobra v zaviranju, moči oprijema in vodljivosti v snegu, pa tudi ko gre za porabo goriva in obrabo ter vozne lastnosti na zimskih suhih cestah.      

Zimske gume Nokian in Hankook lahko po ugodni ceni kupite tudi v Petrol eShop. Z brezplačno dostavo na vse Petrole! 

Katere zimske gume torej kupiti? 

Ko kupujete nove zimske gume je seveda pametno, da upoštevate najboljšo skupno oceno na testih pnevmatik, a ne pozabite, da ta ni vse.  

Najbolj je namreč pomembno, da nakup pnevmatike prilagodite svojim potrebam. Tako pnevmatike izberite glede na vaše vozne zahteve  in vozniške navade. Če avto uporabljate za izlete v naravo, tako poiščite zimske gume, ki so bile dobro ocenjene v snegu in ledu, če pa večinoma vozite po avtocestah, bodo prave za vas pnevmatike, ki so se dobro odrezale na mokrem in ki vam omogočajo manjšo porabo goriva.  

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.