Znanje in podpora

Kako zamenjati počeno avtomobilsko gumo?

Zamislite si naslednjo situacijo. Nič hudega sluteč vozite po cesti, ko vam naenkrat poči guma. Vaš avtomobil se v četrtinki sekunde spremeni v težko obvladljivo vozilo. Poleg tega vas lahko prestraši tudi glasen pok. Potem verjetno sledi hitro obračanje volana in pritiskanje na zavore, a avtomobil vas kar noče ubogati. Končno se varno ustavite ob cesti in globoke dihate, srečni, da ste se izognili najhujšemu – prometni nesreči. Pa veste, kaj storiti zdaj?

Lahko pa vam guma samo spusti. To boste opazili med vožnjo, ko boste začutili, da se vaš avtomobil začne nenadoma zelo čudno obnašati. Pri tem ga bo vleklo na stran, zaslišali boste lahko tudi čudno ropotanje – vse to so znaki, da z vašo gumo ni vse tako, kot bi moralo biti. Tudi v tem primeru se čim prej varno ustavite, saj je vožnja v takšnem avtomobilu nevarna.

zamenjava gume
Kaj torej storiti, če vam poči avtomobilska guma?

Ni kaj, treba jo bo zamenjati - brez skrbi, če se menjave pnevmatike lotite pravilno, ta ni nič težja od preverjanja tlaka v njej

Obstaja sicer predsodek, da je zamenjava avtomobilske gume moško opravilo, vendar tudi za ženske ne bo odveč, če bodo imele vsaj osnovno znanje o tem, kako zamenjati počeno ali predrto gumo.

  1. Najprej pomislite na varnost. Varno zmanjšajte hitrost in avtomobil ustavite na ravnem in izven cestišča. Če avtomobil že stoji, ga nikar ne poskušajte premikati, saj je tudi kratka vožnja lahko nevarna za vas in za druge udeležence v prometu. Gume nikoli ne menjajte na odstavnem pasu, v skrajnem primeru pokličite pomoč.
  2. Prižgite opozorilne luči, ugasnite motor, avtomobil naj bo v vzvratni prestavi, ročna zavora pa aktivirana. Varnostni trikotnik postavite vsaj 100 metrov pred mestom okvare, nadenite si tudi odsevni brezrokavnik.
  3. Vsi potniki naj izstopijo iz vozila, s tem boste zmanjšali njegovo težo.
  4. Preverite, kje v vašem avtomobilu se nahaja rezervna guma in jo pripravite, prav tako poiščite dvigalko. Vse orodje, ki ga potrebujete za menjavo gume, mora biti del opreme avtomobila. Če ne veste, kje se nahaja, si pomagajte s priročnikom.
  5. Če imate jeklena platišča, najprej odstranite pokrov na kolesu, na katerem boste zamenjali gumo. To storite z vzvodom, ponavadi gre čisto enostavno. Nato za pol obrata popustite matice kolesa (namenski ključ je del opreme vozila). Če matice ne popustijo, si pomagajte s težo celega telesa. Pred odvijanjem matice poškropite z WD-40.
  6. Pod avtomobil na točno določeno točko, ki je označena v priročniku (dvižna točka, ki je najbliže kolesu, ki ga menjate), namestite dvigalko. Dvigalke nikoli ne nameščajte kjerkoli, saj se lahko zruši, pri tem pa pride do poškodb.
  7. Ko se začne vaše vozilo dvigovati od tal (ročico dvigalke vrtite v smeri urinega kazalca), pod ogrodje namestite rezervno gumo. Tako bo le-ta lahko služila kot nekakšna varnostna blazina v primeru, če bi dvigalka zdrsnila. Verjetno ni treba posebej napisati, da med menjavo gume ne smete biti pod vozilom. Ko se bo kolo popolnoma dvignilo od podlage, odvijte matice po diagonalnih parih ter jih položite na varno mesto, da se ne izgubijo.
  8. Nato odstranite kolo in ga položite pod avtomobil. Vzemite rezervno gumo ter jo namestite na mesto kolesa, ki ste ga pravkar odstranili. Ponovno namestite matice in to ravno obratno, kot ste jih odstranjevali. Zaenkrat jih privijte samo z roko.
  9. Na koncu spustite dvigalko, zamenjano kolo naj se dotakne tal. S ključem rahlo privijte matice, odstranite poškodovano gumo izpod vozila ter vozilo do konca spustite na tla.
  10. Odstranite še dvigalko, s ključem pa do konca zategnite matice.
Vam ni do umazanega dela?

V tem primeru bo najbolje, da se včlanite v AMZS klub, kjer vam bodo z veseljem pomagali, ko boste v težavah.

Za konec naj napišemo še to, da so le še starejša vozila opremljena z rezervnimi gumami, novejša pa imajo samo komplet za krpanje gum. V slednjem primeru lahko voznik rešuje težavo le, če je guma samo predrta, saj so kompleti namenjeni le krpanju manjših lukenj. V kolikor pa želite kupiti nove gume, vas vabimo v našo spletno trgovino eShop.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.