Znanje in podpora

Kako napolniti avtomobilsko pnevmatiko in kakšen mora biti tlak?

Vzdrževanje pravilne ravni tlaka v pnevmatikah je pomemben element varnosti na cesti. Ne le to – napolnjena pnevmatika se bo na cesti prav tako obnašala bolj ekonomično, kar pomeni manjšo porabo goriva. A na žalost si vse premalo ljudi vzame dovolj časa za redno vzdrževanje tlaka v njih, nekaterim pa se postopek zdi preveč tehnično zahteven, da bi se česa takega sploh upali lotiti.

Danes bomo pokazali, da je postopek polnjenja pnevmatike mnogo enostavnejši, kot si morda predstavljate, sestoji pa iz nekaj preprostih korakov - nič težje ni od menjave počene avtomobilske gume!

1. Najprej ugotovite, kakšen je najprimernejši tlak za vaše vozilo

Tlak v pnevmatikah mora biti prilagojen specifikacijam vašega vozila. Oznaka na pnevmatikah prikazuje najvišji tlak, vendar ni nujno, da bo le-ta tudi najprimernejši za vaše vozilo. Odgovor se skriva v notranjosti vašega avtomobila: poglejte, kaj piše na nalepki, ki se nahaja na voznikovi strani. Običajno je priporočeni tlak v pnevmatikah med 2.068 in 2.413 bari.

2. Preverite, ali pnevmatika potrebuje polnjenje

Najenostavneje je to storiti že s prostim očesom; če pnevmatika že na pogled deluje prazno, je odgovor na dlani. Če niste povsem prepričani, pa lahko vedno uporabite merilno napravo, ki vam bo pomagala pri natančni izmeri tlaka.

Pri tem pa pozor: tlak v pnevmatikah vedno preverjajte ko so gume še "hladne", torej preden začnete z vožnjo. Platišča in gume se med vožnjo namreč precej segrejejo, z njimi pa tudi zrak v pnevmatikah. Skupaj s temperaturo zraka v gumah pa bo naraščal tudi tlak. 

Strokovnjaki priporočajo, da tlak v pnevmatikah preverjate vsaj enkrat na 14 dni - tlak v vaših pnevmatikah namreč znatno vpliva na njihovo obrabo, pa tudi na porabo goriva. Od pravilnega tlaka v pnevmatikah je tako odvisna ne le varnost, ampak tudu varčnost vašega vozila. 

Merilnik za tlak v pnevmatikah je sila enostaven za uporabo:

  • Prepričajte se, da vaš avtomobil stoji na ravni površini, po potrebi ga premestite.
  • Sklonite se do pnevmatike in odstranite pokrovček na njej.
  • Vzemite merilnik za tlak v pnevmatikah in njegovo konico trdno pritisnite na steblo.
  • Če presodite, da merilnik ne odčitava pravilnih vrednosti, ga pritisnite še bolj trdno, nato pa ponovite prejšnji korak.

Tlak v pnevmatikah mora biti prilagojen specifikacijam vašega vozila. Oznaka na pnevmatikah prikazuje najvišji tlak, vendar ni nujno, da bo le-ta tudi najprimernejši za vaše vozilo.

3. Ko izmerite tlak v pnevmatikah, je čas za polnjenje ali praznjenje

Ste torej ugotovili, da bo treba pnevmatiko napolniti? Nič lažjega!

Zavijte na najbližji Petrol ter pnevmatike napolnite v nekaj enostavnih korakih: 

  • Vozilo varno zaustavite pri stebričku za polnjenje pnevmatik.
  • V priročniku za uporabo vozila, na stebričku voznikovih/sovoznikovih vrat ali notranji strani pokrova za točenje goriva poiščite podatek o ustreznem tlaku pnevmatik.
  • Odvijte pokovček na ventilu pnevmatike.
  • Pričvrstite merilnik tlaka.
  • Pri avtomatskih stebričkih nastavite želen tlak, pri ročnih pa nivo napolnjenosti spremljajte preko merilnega stekla na merilniku.
  • Po zaključku odstranite merilnik in privijte pokrovček na ventil pnevmatike.

Lahko se zgodi tudi, da izmerite višji tlak, kot je priporočena vrednost. V tem primeru polagoma pritiskajte konico črpalke na ventil in poslušajte, kako zrak postopoma uhaja ven. Če to počnete prvič ali enostavno še niste razvili občutka za to, koliko ga je treba spustiti ven, lahko po potrebi ponovno izmerite tlak v pnevmatikah.

To je v vsakem primeru treba storiti na koncu postopka, da se prepričate, ali ga je v njih zares zadostna količina. Od te točke naprej je postopek enak, kot v primeru, da ste v prejšnjem koraku določili, da je pnevmatiko treba napolniti.

Vzemite konico črpalke in jo trdno pritisnite na ventil. Če je povezava med pnevmatiko in črpalko dobro zatesnjena, boste lahko slišali, kako zrak vstopa vanjo. Priporočeno je, da med polnjenjem pogosto izmerite tlak v pnevmatikah, saj boste le tako lahko zares prepričani, da ga je v njih dovolj. Ob koncu polnjenja ne pozabite namestiti pokrovčka, saj v nasprotnem primeru zlahka pride do zračnega uhajanja.

4. Vožnja s premalo napolnjenimi gumami je nevarna za vse udeležence v prometu!

Če se boste vozili s premalo napolnjenimi pnevmatikami, bo stabilnost vašega vozila bistveno manjša, kot bi bila sicer. Poleg tega bo vaše vozilo slabše vodljivo, med zaviranjem pa bo imelo manj oprijema. Dejanski vpliv tlaka v pnevmatikah na varno vožnjo pa preverite v spodnjem videoposnetku:

Predvajaj

Redno preverjanje tlaka je zato ključen element zagotavljanja prometne varnosti. Vožnja s premalo napolnjenimi pnevmatikami vodi tudi do hitrejše obrabe le-teh, kar pomeni, da jih boste ob neustrezni skrbi za ohranjanje ustrezne ravni tlaka v njih morali predčasno zamenjati, to pa seveda ni najbolj smotrno z ekonomskega vidika.

Za vulkanizerske storitve in nadzor tlaka v pnevmatikah lahko tudi obiščete vrhunske servisne delavnice TipStop.

Preverite seznam delavnic

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.