Znanje in podpora

Kako napolniti avtomobilsko pnevmatiko in kakšen mora biti tlak?

Vzdrževanje pravilne ravni tlaka v pnevmatikah je pomemben element varnosti na cesti. Ne le to – napolnjena pnevmatika se bo na cesti prav tako obnašala bolj ekonomično, kar pomeni manjšo porabo goriva. A na žalost si vse premalo ljudi vzame dovolj časa za redno vzdrževanje tlaka v njih, nekaterim pa se postopek zdi preveč tehnično zahteven, da bi se česa takega sploh upali lotiti.

Danes bomo pokazali, da je postopek polnjenja pnevmatike mnogo enostavnejši, kot si morda predstavljate, sestoji pa iz nekaj preprostih korakov - nič težje ni od menjave počene avtomobilske gume!

1. Najprej ugotovite, kakšen je najprimernejši tlak za vaše vozilo

Tlak v pnevmatikah mora biti prilagojen specifikacijam vašega vozila. Oznaka na pnevmatikah prikazuje najvišji tlak, vendar ni nujno, da bo le-ta tudi najprimernejši za vaše vozilo. Odgovor se skriva v notranjosti vašega avtomobila: poglejte, kaj piše na nalepki, ki se nahaja na voznikovi strani. Običajno je priporočeni tlak v pnevmatikah med 2.068 in 2.413 bari.

2. Preverite, ali pnevmatika potrebuje polnjenje

Najenostavneje je to storiti že s prostim očesom; če pnevmatika že na pogled deluje prazno, je odgovor na dlani. Če niste povsem prepričani, pa lahko vedno uporabite merilno napravo, ki vam bo pomagala pri natančni izmeri tlaka.

Pri tem pa pozor: tlak v pnevmatikah vedno preverjajte ko so gume še "hladne", torej preden začnete z vožnjo. Platišča in gume se med vožnjo namreč precej segrejejo, z njimi pa tudi zrak v pnevmatikah. Skupaj s temperaturo zraka v gumah pa bo naraščal tudi tlak. 

Strokovnjaki priporočajo, da tlak v pnevmatikah preverjate vsaj enkrat na 14 dni - tlak v vaših pnevmatikah namreč znatno vpliva na njihovo obrabo, pa tudi na porabo goriva. Od pravilnega tlaka v pnevmatikah je tako odvisna ne le varnost, ampak tudu varčnost vašega vozila. 

Merilnik za tlak v pnevmatikah je sila enostaven za uporabo:

  • Prepričajte se, da vaš avtomobil stoji na ravni površini, po potrebi ga premestite.
  • Sklonite se do pnevmatike in odstranite pokrovček na njej.
  • Vzemite merilnik za tlak v pnevmatikah in njegovo konico trdno pritisnite na steblo.
  • Če presodite, da merilnik ne odčitava pravilnih vrednosti, ga pritisnite še bolj trdno, nato pa ponovite prejšnji korak.

Tlak v pnevmatikah mora biti prilagojen specifikacijam vašega vozila. Oznaka na pnevmatikah prikazuje najvišji tlak, vendar ni nujno, da bo le-ta tudi najprimernejši za vaše vozilo.

3. Ko izmerite tlak v pnevmatikah, je čas za polnjenje ali praznjenje

Ste torej ugotovili, da bo treba pnevmatiko napolniti? Nič lažjega!

Zavijte na najbližji Petrol ter pnevmatike napolnite v nekaj enostavnih korakih: 

  • Vozilo varno zaustavite pri stebričku za polnjenje pnevmatik.
  • V priročniku za uporabo vozila, na stebričku voznikovih/sovoznikovi