Znanje in podpora

Kako vem, kakšne dimenzije pnevmatik potrebujem?

Ko izbirate nove pnevmatike za svoj avtomobil, bo prvi podatek, ki ga boste potrebovali, velikost oziroma dimenzija vaših pnevmatik. Svetujemo vam, da pri izbiri velikosti pnevmatik upoštevate navodila proizvajalca vašega vozila. Preverite velikost, ki je navedena na bočnici originalne pnevmatike, in izberite velikost platišč, ki ustreza vašim pnevmatikam. Če se odločite za zamenjavo pnevmatik in/ali platišč z drugačnimi, kot so predpisane za vaše vozilo, se posvetujte s strokovnjakom in poskrbite tudi za homologacijo.

Oznake na platiščih in pnevmatikah 

Kaj pomenijo oznake – številke in črke – na platiščih? Poglejmo primer: 6J x 15 H2 ET43.

  • Število 6 označuje, kakšna je širina platišča v colah.
  • Črka J označuje profil platišča (najpogostejši profil platišča za osebna vozila).
  • Število 15 označuje premer platišča v colah.
  • Oznaka H2 definira profil obrobja platišča, saj obstaja več vrst obrobij platišč. ET43 pa je razdalja med središčno črto širine platišča in robom platišča. Zakaj so te oznake pomembne? Širina platišča določa minimalno, priporočeno in maksimalno širino pnevmatike.   

In kaj pomenijo oznake na pnevmatikah? Primer oznake je videti takole: 295/35 R 19.

  • 295 pomeni širino pnevmatike v milimetrih.
  • Številka 35 označuje razmerje med višino in širino preseka pnevmatike (presečno razmerje).
  • R označuje pnevmatiko z radialno karkaso.
  • 19 označuje premer platišča v colah. 
Kaj pa, če izberem večje pnevmatike? 

Za maksimalno varnost pri vožnji, če je le mogoče, upoštevajte velikost originalnih pnevmatik vašega vozila. Čeprav pnevmatike večjih dimenzij omogočajo boljši odziv vozila in natančnejše krmiljenje skozi ovinke, pa velikost pnevmatike vpliva tudi na zaviranje, na delovanje motorja, na porabo goriva ter nenazadnje tudi na udobje pri vožnji (vožnja je zahtevnejša, nepravilnosti cestišča pa so občutnejše). Pri izbiri večjih platišč in pnevmatik od tovarniških boste torej naredili kompromis med boljšim videzom in varnostjo ter udobjem med vožnjo

Pnevmatike za vozila na štirikolesni pogon 

Tudi pri izbiri pnevmatik za vozila, ki imajo pogon na vsa štiri kolesa, je vselej priporočljivo upoštevati priporočila proizvajalca. Še posebej pomembno pa je, da za vsa štiri kolesa izberete enake pnevmatike. To pomeni enako velikost, model, profil in indeks obremenitve pnevmatike. Slednje pa ne velja v primeru, če so različni modeli pnevmatik za prednjo in zadnjo os odobreni ali predpisani s strani proizvajalca vozila. 

Vpliv vremenskih pogojev na izbiro pnevmatik 

Pnevmatike se morajo optimalno prilagajati podnebnim spremembam. Dež, sneg, veter in mraz so namreč dejavniki, ki bistveno vplivajo na vedenje in učinkovitost pnevmatik. Pnevmatike torej izberite glede na letni čas in razmere na cestišču. V poletnih mesecih, ko je asfalt razgret, se bodo najbolje obnesle letne pnevmatike, v zimskih razmerah oziroma takoj, ko temperatura pade pod 7 °C, pa boste potrebovali prožnejše zimske gume. Celoletne pnevmatike izberite le v primeru, če se ne vozite veliko in živite v krajih, kjer temperatura pozimi ne pade pot 3 °C.  

V deževnem vremenu je povečano tveganje za nevarnost zdrsa (akvaplaning oziroma splavanje na vodi), pa tudi