Znanje in podpora

Kako vem, kakšne dimenzije pnevmatik potrebujem?

Ko izbirate nove pnevmatike za svoj avtomobil, bo prvi podatek, ki ga boste potrebovali, velikost oziroma dimenzija vaših pnevmatik. Svetujemo vam, da pri izbiri velikosti pnevmatik upoštevate navodila proizvajalca vašega vozila. Preverite velikost, ki je navedena na bočnici originalne pnevmatike, in izberite velikost platišč, ki ustreza vašim pnevmatikam. Če se odločite za zamenjavo pnevmatik in/ali platišč z drugačnimi, kot so predpisane za vaše vozilo, se posvetujte s strokovnjakom in poskrbite tudi za homologacijo.

Oznake na platiščih in pnevmatikah 

Kaj pomenijo oznake – številke in črke – na platiščih? Poglejmo primer: 6J x 15 H2 ET43.

  • Število 6 označuje, kakšna je širina platišča v colah.
  • Črka J označuje profil platišča (najpogostejši profil platišča za osebna vozila).
  • Število 15 označuje premer platišča v colah.
  • Oznaka H2 definira profil obrobja platišča, saj obstaja več vrst obrobij platišč. ET43 pa je razdalja med središčno črto širine platišča in robom platišča. Zakaj so te oznake pomembne? Širina platišča določa minimalno, priporočeno in maksimalno širino pnevmatike.   

In kaj pomenijo oznake na pnevmatikah? Primer oznake je videti takole: 295/35 R 19.

  • 295 pomeni širino pnevmatike v milimetrih.
  • Številka 35 označuje razmerje med višino in širino preseka pnevmatike (presečno razmerje).
  • R označuje pnevmatiko z radialno karkaso.
  • 19 označuje premer platišča v colah. 
Kaj pa, če izberem večje pnevmatike? 

Za maksimalno varnost pri vožnji, če je le mogoče, upoštevajte velikost originalnih pnevmatik vašega vozila. Čeprav pnevmatike večjih dimenzij omogočajo boljši odziv vozila in natančnejše krmiljenje skozi ovinke, pa velikost pnevmatike vpliva tudi na zaviranje, na delovanje motorja, na porabo goriva ter nenazadnje tudi na udobje pri vožnji (vožnja je zahtevnejša, nepravilnosti cestišča pa so občutnejše). Pri izbiri večjih platišč in pnevmatik od tovarniških boste torej naredili kompromis med boljšim videzom in varnostjo ter udobjem med vožnjo

Pnevmatike za vozila na štirikolesni pogon 

Tudi pri izbiri pnevmatik za vozila, ki imajo pogon na vsa štiri kolesa, je vselej priporočljivo upoštevati priporočila proizvajalca. Še posebej pomembno pa je, da za vsa štiri kolesa izberete enake pnevmatike. To pomeni enako velikost, model, profil in indeks obremenitve pnevmatike. Slednje pa ne velja v primeru, če so različni modeli pnevmatik za prednjo in zadnjo os odobreni ali predpisani s strani proizvajalca vozila. 

Vpliv vremenskih pogojev na izbiro pnevmatik 

Pnevmatike se morajo optimalno prilagajati podnebnim spremembam. Dež, sneg, veter in mraz so namreč dejavniki, ki bistveno vplivajo na vedenje in učinkovitost pnevmatik. Pnevmatike torej izberite glede na letni čas in razmere na cestišču. V poletnih mesecih, ko je asfalt razgret, se bodo najbolje obnesle letne pnevmatike, v zimskih razmerah oziroma takoj, ko temperatura pade pod 7 °C, pa boste potrebovali prožnejše zimske gume. Celoletne pnevmatike izberite le v primeru, če se ne vozite veliko in živite v krajih, kjer temperatura pozimi ne pade pot 3 °C.  

V deževnem vremenu je povečano tveganje za nevarnost zdrsa (akvaplaning oziroma splavanje na vodi), pa tudi zavorna pot je kar trikrat daljša kot na suhem cestišču, zato je pomembno, da imajo pnevmatike dober profil, ki mora biti po zakonskih predpisih globok vsaj 1,6 mm, priporočljivo pa je, da je profil na pnevmatikah globok vsaj 3 mm. Več kot je profila, lažje pnevmatika odvaja vodo in bolje se drži cestišča. 

Redno preverjanje stanja pnevmatik 

V vseh letnih časih in vremenskih razmerah je treba preverjati stanje pnevmatik. Vožnja po suhem cestišču je sicer bistveno varnejša kot na mokrem, pa vendar morate upoštevati naslednje:  

  • najmanj enkrat mesečno preverite tlak v pnevmatikah (če niso dovolj napolnjene z zrakom, podaljšajo zavorno pot in povečajo porabo goriva; v poletnem času in med potovanji tlak preverjajte pogosteje); 
  • redno preverjajte globino profila pnevmatik in jih zamenjajte, kadar se obrabijo; 
  • glede na letni čas in temperature menjajte zimske pnevmatike z letnimi (bolj kot na zakonske roke bodite pozorni na dejanske vremenske razmere); 
  • poskrbite za pravilno hrambo pnevmatik v času, ko jih ne uporabljate. 
Kaj mi pove energijska nalepka na pnevmatikah? 

Evropska energijska nalepka na novih pnevmatikah ali EU-nalepka omogoča potrošniku neposreden in hiter vpogled v vozne lastnosti pnevmatike. Na nalepki so zapisane informacije o izkoristku goriva, oprijemu na mokri cesti ter zunanjem hrupu.  

  • EU-oznaka za pnevmatiko opredeljuje zmožnost pnevmatike pri zaviranju na mokrem cestišču, ki je opredeljen z razredi od A do F (za osebna vozila). Razred A ponazarja najboljši oprijem, razred F pa najslabši. 
  • Definicija izkoristka goriva na EU-oznaki je opredeljena z barvno lestvico z razredi od A do G. Razred A (zelena barva) pomeni najboljši izkoristek goriva, razred G (rdeča barva) pa pomeni najslabšega. 
  • EU-oznaka za gume v treh razredih odraža izpust zunanjega hrupa pnevmatike v decibelih (dB). 
Ustrezne pnevmatike za mestno vožnjo 

Za vožnjo po mestu izberite pnevmatike z najkrajšo zavorno potjo, tako za vožnjo po mokrem kot po suhem cestišču. Izberite pnevmatike z daljšo življenjsko dobo, kajti vožnja po mestu vključuje pogosto zaviranje in ustavljanje, pri tem pa se pnevmatike hitreje obrabijo. Pnevmatike z nizkim kotalnim uporom omogočajo prihranek goriva, redno pa preverjajte tudi zračni tlak, saj premalo napolnjene pnevmatike občutno podaljšajo zavorno pot, hkrati pa povečajo tudi porabo goriva.  

Izbira pnevmatik za vožnjo po hitrih cestah in avtocestah 

Če se vozite večinoma po hitrih cestah in za daljša potovanja, izberite takšne pnevmatike, ki omogočajo udobno vožnjo tudi v smislu vibracij in hrupa. Druga pomembna lastnost pnevmatik za hitre ceste je maksimalen oprijem in stabilna vožnja tudi pri velikih hitrostih. Če ste ljubitelj športnih avtomobilov, pa izberite pnevmatike, ki omogočajo kar najbolj natančno krmiljenje in dobro stabilnost v zavojih. 

Zakaj je treba preverjati starost pnevmatik? 

Pred nakupom pnevmatik obvezno preverite, kdaj je bila pnevmatika izdelana. Gume, stare do deset let, naj bi ohranile vse lastnosti kot nove, seveda ob predpostavki, da so bile ustrezno in pravilno skladiščene. Guma se namreč začne starati šele z uporabo

Kako torej preveriti starost pnevmatike? Poiščite štiri številke na pnevmatiki, ki so napisane za oznako DOT: prvi dve namreč označujeta teden, zadnji dve pa leto izdelave pnevmatike. 

Če boste upoštevali vse zapisano in preverili tudi najnovejše objavljene teste pnevmatik posameznih proizvajalcev, boste zagotovo izbrali najprimernejše pnevmatike za svoje vozilo. 

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.