Znanje in podpora

IR paneli – varno in zdravo ogrevanje

Izbor pravega ogrevanja za stanovanje ali hišo je izjemnega pomena. Če želite varno, varčno in sodobno ogrevanje, ki po vrhu vsega še ugodno vpliva na vaše zdravje, morate razmisliti o IR panelih. Preprosta montaža in upravljanje ter nizki stroški so odlike tega tehnološko dovršenega sistema, ki bo spremenil način, na katerega razmišljate o ogrevanju. Preberite si, kakšne so odlike IR panelov in ogrevanja z njimi.

Kaj so IR paneli?

IR je kratica, ki pomeni infrardeče sevanje ali infrardečo svetlobo. Gre za elektromagnetno valovanje, ki ima daljšo valovno dolžino kot vidna svetloba, zato je za človeško oko nevidno. Infrardeče valovanje se začne pri 700 nm, kjer se konča rdeč vidni spekter, in se nadaljuje nekje do 1 mm. Že leta 1800 ga je odkril astronom Sir William Herschel, ki je spoznal, da se malo več kot polovico sončne energije na Zemljo prenese v obliki infrardečega valovanja. Sicer lahko IR valovanje dalje razdelimo v IR-A, IR-B in IR-C, pri čemer je prvo najbližje vidnemu spektru, drugi dve pa se od njega postopno oddaljujeta, pri čemer je vsaka od teh skupin primerna za različno uporabo.  

Infrardečemu valovanju rečemo tudi toplotno valovanje oziroma sevanje, saj ga oddaja vsako telo, ki ima višjo temperaturo od 0 K (-273° C). Zaznamo ga kot toploto, kar pa izkoriščamo na različnih področjih.

Ogrevanje z IR paneli je zato za človeka povsem varno, saj ti oddajajo le toploto, ki je identična sončni. Sami  paneli so običajno videti kot tanke plošče ali ogledala, ki se jih namesti na steno ali strop. Nekateri so lahko vgrajeni celo v pohištvo ali pa se jih zamaskira v slike. Njihova montaža je hitra in preprosta, saj potrebujejo le električno napajanje. Rokovanje z njimi je na moč preprosto: upravljate jih brezžično z eno samo napravo, kar sledi trendom pametnega doma, kjer si želimo udobno in preprosto nadzorovanje vseh naših naprav. 

Ogrevanje z IR paneli je povsem varno, saj paneli oddajajo le toploto, ki je identična sončni.

Ogrevanje, podobno gretju na soncu

Običajni ogrevalni sistemi kot so na primer peči na drva, pelete, plin, kurilno olje ali  pa toplotne črpalke delujejo na principu konvekcijske toplote.  

To pomeni, da ogrevajo zrak v prostoru, ki postopno ogreje tudi ostale predmete. Pri tem se pojavi neenakomerna porazdeljenost toplote po prostoru: topel zrak se zadržuje pod stropom, hladen pa pri tleh, še dodatno pa je celotna zračna masa v sobi podvržena velikim toplotnim izgubam zaradi odpiranja oken in vrat. S takim ogrevanjem dosežemo občutek toplote šele takrat, ko se segreje ves zrak v prostoru, kar lahko traja zelo dolgo časa.

IR paneli po drugi strani za ogrevanje ne uporabljajo direktne toplote, pač pa električno energijo pretvarjajo v infrardeče valovanje. Gre za povsem naraven proces, podoben gretju na soncu, s to razliko da sonce oddaja še druga elektromagnetna valovanja, od katerih so nekatera škodljiva. IR-C je tisto, kar dobimo od običajnih panelov in ga občutimo kot samo prijetno toploto.  

Kljub temu da se paneli pri delovanju močno segrejejo, se jih lahko dotaknemo brez oklevanja. IR valovanje segreva stene in opremo v prostoru, kjer se toplota kopiči in se enakomerno oddaja nazaj v prostor. Za razliko od ostalih načinov ogrevanja postane v prostoru z IR paneli ljudem zelo hitro toplo, zrak pa ni nikoli suh. Prav tako se v takem prostoru zdi za 2 do 3 stopinje topleje, kar pomeni, da lahko termostate nastavimo na manj, pa vseeno dosežemo udoben občutek. S tem se povečajo naši prihranki, saj porabimo manj električne energije, izgub ob zračenju praktično ni, prav tako pa se panelu ni potrebno kar naprej vklapljati in izklapljati, da bi dosegel primerno temperaturo.

IR valovanje segreva stene in opremo v prostoru, kjer se toplota kopiči in se enakomerno oddaja nazaj v prostor.

Naravno in zdravo

Sevanje IR panelov je povsem naravno in varno. Tehnologija se uporablja še v medicinske, terapevtske in druge namene. Z njo ogrevajo nedonošenčke v inkubatorju, infra savne pa so znane kot dobre za zdravje, saj se ta tehnologija uporablja za zdravljenje marsikatere poškodbe ali obolenja. Pri konvekcijskem ogrevanju nastajajo razlike v temperaturi, ki ustvarjajo suh zrak ter povzročajo dvigovanje prahu, kar je lahko zelo neugodno za astmatike in ljudi z alergijami. Nasprotno pa IR ogrevanje ohranja primerno vlažnost v prostoru in ne dviguje prahu, s čimer ustvarja varno in zdravo okolje.  

Ker IR ogrevanje segreva stene, jih s tem tudi suši, kar pa je izjemna lastnost, ki jo lahko s pridom izkoristimo v vlažnih prostorih, da preprečimo nastanek plesni.

IR tehnologija se poleg ogrevanja uporablja še v medicinske, terapevtske in druge namene.

Koliko IR panelov potrebujem?

Ko se odločate za ogrevanje z IR paneli, se oglasite v Petrolovem Energetskem centru, kjer vam bodo naši strokovnjaki pomagali izbrati pravo rešitev.  

Sicer pa si okvirno lahko pomagate z naslednjimi nasveti: 

  • Moč nameščenih panelov je odvisna od števila zunanjih sten, izolacije in velikosti prostora, nekako pa velja, da je v povprečju potrebno doseči 65 W na kvadratni meter.
  • Skupna moč montiranih panelov naj bo višja, kot ste prvotno izračunali. Paneli bodo tako prižgani manj časa, prostori pa bodo hitreje segreti. V vlažnih prostorih, kot je recimo kopalnica, priporočamo več moči.  
  • V prostoru je bolje imeti več manjših, šibkejših panelov kot enega velikega, močnejšega, da se toplota čim bolje razporedi.  
  • Čeprav lahko IR panele namestimo tako na strop kot na stene, je druga možnost manj priporočljiva, saj je tako toplotni izkoristek približno 30 % manjši, kar sicer lahko kompenziramo s toliko močnejšim panelom.
  • Ker paneli ogrevajo stene in opremo, morajo biti od pohištva oddaljeni vsaj 1,5 m, od tal pa 2,3 m. Lesene talne obloge dobro akumulirajo toploto, zato so dobra dopolnitev IR ogrevanja, medtem ko PVC talne obloge zanj niso primerne.
Za vsak objekt

Zaradi svoje tehnologije so IR paneli primerni za vsak objekt. Namestimo jih lahko v stanovanja, z njimi ogrevamo celotne hiše, ki so lahko celo stare in energetsko potratne. Ker se namesti na strop ali stene, je IR ogrevanje primerno za prostore, kjer drugačno ogrevanje sploh ni mogoče. Lahko so primarni vir toplote ali pa z njimi zadovoljimo zgolj potrebo po dogrevanju. To lahko storimo tudi s prenosnim panelom, čeprav je najbolj priporočljivo, da ga namestimo na strop ali vsaj steno. Paneli so požarno varni in so primerni tudi za lesene in montažne objekte.  

IR paneli predstavljajo ogrevanje z zelo nizkimi investicijskimi stroški, njihova življenjska doba je nad 30 let, pri tem pa ne potrebujejo vzdrževanja ali servisiranja. Montaža je tako preprosta, da jo lahko opravite sami, za vas pa jo lahko opravijo naši izkušeni strokovnjaki, ter vam tako prihranijo dragocen čas, vi pa le uživate v udobnem in zdravem ogrevanju.

Ker IR panele lahko namestimo na strop ali stene, so primerni za prostore, kjer klasično ogrevanje ni mogoče.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.