Znanje in podpora

Kaj sploh je avtoplin?

Večina ljudi ve, da obstaja možnost predelave avtomobila na plin, mnogi pa ob tem ne vedo natanko, za kakšen plin pravzaprav gre. Kaj torej sploh je avtoplin, kako vse ga imenujemo in za kaj se uporablja?

Kaj je avtoplin?

Utekočinjen naftni plin, ki ga imenujemo tudi UNP je posebna vrsta plina, ki ga sestavljata butan in propan. Ne gre ga zamejevati za zemeljski plin, saj je utekočinjen naftni plin v bistvu stranski proizvod, ki nastane pri izdelavi surovega zemeljskega plina in surove nafte.

Pri nas se je utekočinjenega naftnega plina prijelo ime avtoplin ali avto plin, sicer pa je sprejeta mednarodna kratica kar LPG, po njegovem angleškem imenu Liquified Petroleum Gas.

Avtoplin je idealen, če bi radi veliko prihranili pri stroških za prevoz.

Zakaj avtoplin?

LPG je idealen, če želite, da je vaša poraba goriva manjša in bi radi veliko prihranili pri stroških za prevoz. Količinsko je poraba sicer nekoliko večja kot pri bencinu, a je v končni fazi strošek za gorivo približno polovico nižji. Poleg tega je cena LPG tako ugodna, da je poraba goriva manjša oziroma so stroški zanj za polovico nižji, kar pomeni, da boste kljub investiciji v predelavo v končni fazi ogromno prihranili.

Čeprav cena zanesljivo spada med bistvene prednosti, avtoplina je treba poudariti tudi, da je LPG občutno manj škodljiv za okolje kot bencin ali nafta.  

Alternativno gorivo LPG je prijazno do okolja

Avtomobilski promet je eden največjih onesnaževalcev okolja, zato je skrajni čas, da začnemo tudi na tem področju kaj spreminjati. Vsak posameznik je odgovoren, da najprej začne pri sebi. Predelava vozila na LPG je majhen a pomemben korak, saj se v primerjavi z izgorevanjem bencina pri avtoplinu veliko manj škodljivih izpustov. Znižajo se izpusti toplogrednih plinov (ogljikovega dioksida, dušikovega oksida in ogljikovodikov), ter drugih škodljivih emisij (ogljikovega monoksida, žveplovega dioksida …).

Avtoplin natočite na Petrolu

Avtoplin lahko natočite na več kot 100 Petrolovih bencinskih servisih po vsej Sloveniji: ob celotnem avtocestnem križu, v vseh večjih mestih ter na mestnih vpadnicah in regionalnih cestah. Prodajamo ga pod blagovno znamko Q Max LPG avtoplin, ki je del naše družine visoko kakovostnih goriv Q Max. Ta združuje najnaprednejše zahteve sodobne motorne tehnologije s prijaznostjo do okolja ter maksimalno močjo in izkoristkom vašega motorja, tudi v najbolj zahtevnih pogojih vožnje.  

* * *