Znanje in podpora

Prednosti avta na plin

Glavni prednosti avta na plin sta cenejša in okolju prijazna vožnja. Cena plina je namreč v primerjavi z bencinom do 50 odstotkov nižja, kar prinaša kar za polovico nižje mesečne stroške za nakup goriva.

Vozila, ki delujejo na LPG, v ozračje ne sproščajo trdih delcev, njihovi izpusti strupenih plinov pa so manjši od izpustov avtomobilov z bencinskim motorjem. Predelava pa prinaša prednosti tudi za motor vozila - z uporabo avtoplina bo tek motorja namreč tišji, njegovi cilindri pa se bodo obrabljali manj. Daljšo življenjsko dobo bodo imeli tudi motorno olje, katalizator in lambda sonda.

Med prednosti avta na plin lahko prištejemo tudi varno vožnjo. V primerjavi z bencinskim rezervoarjem je rezervoar za plin namreč izdelan iz okrepljenega materiala, zato lahko ob morebitnih trkih zdrži tudi velike pritiske. Za dodatno varnost skrbi tudi poseben varnostni ventil, ki prepreči uhajanje plina v avtu.

Strah, da bi ostali brez goriva, je popolnoma odveč

Avtomobili po predelavi delujejo na dve gorivi. Bencin potrebujejo za zagon motorja, po nekaj minutah delovanja pa sledi samodejen preklop na avtoplin. Ko motor ugasnemo, se varnostni ventil plina samodejno zapre in motor je spet pripravljen na pogon z bencinom. V primeru, da zmanjka avtoplina, elektronika samodejno vključi delovanje bencinskega motorja. Strah, da bi ostali brez goriva, je tako popolnoma odveč.

Avtomobil po predelavi porabi več goriva kakor vozilo na bencinski pogon, saj je količina kemično vezane energije v avtoplinu manjša. Ker pa je cena plina toliko nižja, so stroški goriva po predelavi še vedno znatno nižji kot pri vožnji z bencinom, in to kljub temu, da je poraba plina večja.

Predelava avta na plin in garancija

Se sprašujete, kaj se zgodi z vašo garancijo za nov avtomobil, če ga predelate na plinski pogon? Nekateri proizvajalci garancijo priznajo, nekateri ne. Načeloma avto po predelavi splošne garancije ne izgubi, se pa v primeru okvare motorja ugotavlja, ali je za okvaro kriva avtoplinska naprava ali kaj drugega. Dejstvo pa je, da do takih okvar ne bi niti smelo prihajati, če je avtomobil optimalno vzdrževan.

* * *