Znanje in podpora

Varčnejša raba pečice

Pečica je zagotovo eden izmed najpomembnejših aparatov v kuhinji, saj je nepogrešljiva pri pripravi okusnih in sočnih jedi ter sladic. Novejše pečice imajo funkcijo pirolize, ki omogoča, da se same (skoraj popolnoma) očistijo, medtem ko starejši modeli brez te funkcije še vedno zagotavljajo odličnost okusov. Kljub temu pa se pri izbiri pečice ne smemo osredotočiti le na njene kuharske zmogljivosti, ampak tudi na porabo električne energije.

Da bi pri peki privarčevali z energijo, lahko uporabimo nekaj trikov. Ena od možnosti je, da pečico ugasnemo 10 minut pred koncem peke – toplota bo namreč še nekaj časa ostala. Nekateri proizvajalci pečic ta nasvet celo vključujejo v navodilih za uporabo. Prav tako ni priporočljivo odpirati vrat pečice med peko, saj s tem izgubimo do 25 °C toplote. Za manjše porcije hrane je bolje uporabiti kuhalnik ali mikrovalovno pečico namesto pečice, ki ima večjo porabo energije. Prav tako se je potrebno izogibati nepotrebnemu predgrevanju pečice in poskrbeti, da je pečica redno očiščena.

Vas zanima, kakšno porabo ima vaša pečica? Povprečna letna poraba pečice energijskega razreda A je 260 kWh, D 340 kWh in G 570 kWh. Več o energijskih nalepkah lahko preberete tukaj. Za pravilen izračun porabe elektrike pa je potrebno preveriti moč aparata in jo pomnožiti z urami delovanja.

Poraba električne pečice je odvisna od več dejavnikov:  

V primeru dvotarifnega merjenja električne energije bo uporaba pečice za vas ob koncih tedna in prazniki ugodnejša. 

Če imate v stanovanju dvotarifno merjenje električne energije, vam bo uporaba pečice ob koncih tedna in praznikih prinesla prihranek, saj je takrat na voljo nižja tarifa za električno energijo. Vendar pa nižja tarifa ne velja samo ob koncih tedna in praznikih, temveč tudi med delovniki od 22. do 6. ure zjutraj. Zato je smiselno pri načrtovanju peke jedi upoštevati čas, ko je na voljo nižja tarifa in s tem privarčevati pri stroških za električno energijo.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.