Znanje in podpora

Pravilno nastavite temperaturo v vašem domu – in prihranite!


Ste vedeli, da lahko v gospodinjstvu stroške ogrevanja zmanjšate tudi s pravilnimi nastavitvami temperature? Znižanje temperature za 1°C v vašem gospodinjstvu prinaša kar za okoli 6 % manjšo porabo energije, ne glede na vir vašega ogrevanja! To pa je na letni ravni primerljivo s prihrankom dobrega pol soda kurilnega olja ali enega kubičnega metra drv.
 

Stroški ogrevanja v hladnem delu leta marsikomu povzročajo sive lase, saj predstavljajo velik strošek. Kako ga zmanjšati? Večina gospodinjstev za regulacijo ogrevalnega sistema uporablja termostatske radiatorske ventile (več kot 30 %), sobni termostat z možnostjo časovne nastavitve temperature in sobni termostat z nastavljanjem samo temperature.

Pravilno nastavite temperaturo v vašem domu – in prihranite

S pravilno naravnano temperaturo lahko gospodinjstva zmanjšajo stroške ogrevanja v hladnejšem delu leta. Idealna temperatura za bivalne prostore je med 20 in 22° C, za spalnico med 16 in 18° C ter za kuhinjo med 18 in 19° C. Višje stopinje so potrebne v otroški sobi in kopalnici, kjer se priporoča 23° C.

Ste vedeli, da vsaka stopinja nad 20° C poveča porabo energije za okoli 6 %? 

Zato je vložek v termostatske naprave več kot upravičen.

V Sloveniji se temperatura v času kurilne sezone najpogosteje giblje med 21 in 22° C. Prihranke lahko še povečate z investicijo v izolacijo ovoja stavbe, stavbno pohištvo, ogrevalni sistem s toplotno črpalko itd. Tovrstne investicije ne prinašajo zgolj večjih prihrankov (tudi do 50 %), ampak tudi  zmanjšanje izpustov CO2

V vsakem primeru pa veljajo nekatere preproste smernice. Če vam je v prostoru pretoplo, si namesto odpiranja oken raje nastavite nižjo temperaturo. 

Zadnja sprememba

01.03.2023 ob 00:00

Kategorije

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.