Znanje in podpora

Pomen energijskih nalepk

Pri nakupu novih gospodinjskih aparatov je pomembno, da preverimo, ali so energetsko učinkoviti. Ste vedeli, da sodobni hladilniki porabijo približno 30 % manj energije kot tisti, ki so bili proizvedeni pred 15 ali več leti? Danes je prav gotovo smotrno izbrati najvišji energetski razred ter obenem pred nakupom primerjati več naprav z isto oznako energetskega razreda, saj se lahko poraba energije med modeli razlikuje.

Energijska nalepka je pomembno orodje, ki nam omogoča boljše razumevanje in primerjavo energetske učinkovitosti aparatov, kot so hladilniki, televizorji, pomivalni stroji in podobno. S pomočjo nalepk lahko sprejmemo bolj informirane, trajnostne in stroškovno učinkovite nakupne odločitve, ki pa seveda vplivajo na nadaljnjo porabo energije v domačem gospodinjstvu.

Podatki so različni glede na vrsto izdelkov. Pri hladilnikih je prikazana letna poraba energije,  pri pomivalnih, pralnih in pralno-sušilnih strojih je prikazana poraba na 100 ciklov, pri zaslonih in svetilih pa poraba na 1000 ur porabe.

Energijska nalepka se uporablja že od leta 1992, v letu 2021 pa so v državah EU uvedli nove energijske nalepke.

Infografika - Pomen energijskih nalepk

Nova raziskava Evropske potrošniške organizacije (BEUC) je pokazala, da lahko dosedanje označevanje energetskih razredov (od A+++ do G) povzroči zmedo med potrošniki, še posebej zaradi oznak s plusi (A+, A++, A+++). Zato so uvedli nove razrede od A do G, z namenom preprostejšega in bolj razumljivega označevanja. Novi energetski razredi imajo tudi zaostrene pogoje za dosego posameznega razreda, pri čemer je razred A namenjen najbolj energetsko učinkovitim izdelkom. To spodbuja razvoj še bolj varčnih izdelkov v prihodnosti.
 

Manj razredov pomeni večjo učinkovitost. Energijsko najbolj varčen je razred A, najmanj pa razred G.

Kako so vam nove energijske nalepke lahko v pomoč pri izbiri novega aparata? Z njihovo pomočjo boste bolje razumeli, kako energijsko učinkovit je izdelek in z nakupom energijsko učinkovitejših izdelkov zmanjšali stroške za energijo.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.