Znanje in podpora

Poplave 2023: Kako lahko uveljavljam nižjo ceno elektrike zaradi škode na objektu?

Državni zbor je avgusta 2023 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov s katerim je opredeljeno tudi, kako pomagati odjemalcem električne energije, ki jih je prizadela naravna nesreča. V Petrolu smo odgovorno podprli idejo Ministrstva za okolje, podnebje in energijo: poplavljenim gospodinjstvom bomo električno energijo dobavljali ugodneje. Po koliko, kdaj in kako ter na vsa druga vprašanja, povezana z zakonom, odgovarjamo v nadaljevanju. Nabor odgovorov bomo sproti dopolnjevali. 

Koliko bodo za elektriko plačevala v poplavah prizadeta gospodinjstva?  

Dobavitelji električne energije bomo vsem upravičenim odjemalcem od avgusta do decembra 2023 električno energijo dobavljali po znižani ceni: 1 € / MWh.

Dodatno se bomo v tem času odpovedali zaračunavanju fiksnih stroškov poslovanja.  To pomeni, da bi se povprečnemu slovenskemu odjemalcu mesečni račun znižal za skoraj 60 %.

Kdaj bo nova cena elektrike za poplavljena gopodinjstva vidna na moji položnici?  

Nova cena bo na položnici prvič vidna oktobra 2023. 

Dobavitelji električne energije smo s strani odgovornih organov vse potrebne informacije, ki nam omogočajo izpolnitev dane obljube, namreč prejeli šele v začetku oktobra. Takoj smo stornirali avgustovski račun za elektriko, ki smo ga našim odjemalcem, ki jim pripada nižja cena, že poslali in ki je še moral upoštevati veljavne cene. Poslali smo jim tudi nov račun z obračunom električne energije, ki: 

  • Upošteva znižano ceno elektrike, isto za veliko, malo in enotno tarifo: 1 € / MWh
  • Zajema obdobje dveh mesecev, od 1. avgusta do 30. septembra 2023. 

Obračun ne vključuje mesečnega nadomestila v višini 1,98 €. 

Odjemalcem, ki ste račun za avgust 2023 že poravnali, smo prejeti znesek šteli v dobro in ga navedli na 1. strani računa. Preplačilo bomo uporabili za vse vaše obveznosti pri kakršnih koli prihodnjih računih.  

Na vsa morebitna vprašanja vam z veseljem odgovorimo na brezplačni telefonski številki 080 22 66 ali na elektronskem naslovu podpora.strankam@petrol.si.   

Ali vas moram za znižano ceno elektrike kontaktirati kot svojega dobavitelja električne energije? 

Ne, ni vam treba stopiti v stik z nami.

Dobavitelji električne energije smo vse potrebne podatke o odjemalcih, upravičenih do nižje cene elektrike po interventnem