Znanje in podpora

Čiščenje sončne elektrarne: s solarnih modulov odstranite saje in prah za večji izkoristek fotovoltaičnih celic

Z rednim čiščenjem solarnih panelov je lahko vaša sončna elektrarna tudi do 25 % bolj učinkovita. Z najsodobnejšo tehnološko opremo jo za vas očistimo v Petrolu.

Zdaj tudi po akcijski ceni za člane Petrol kluba – za 0 Zlatih točk!

Zakaj čistiti sončno elektrarno?

Odgovor je preprost – si predstavljate, kako umazana bi bila okna vašega stanovanja, če jih ne bi nikoli umili, ali pa kako zapackano bi bilo vetrobransko steklo vašega avtomobila, če ne bi nikoli očistili šip in vklopili brisalcev?

Isto velja za panele vaše sončne elektrarne. Ker je ta nameščena zunaj, na strehi, je njeno delovanje izpostavljeno vremenu in vplivom iz okolja: odpadlim listom, cvetnemu prahu, pesku in ptičjim iztrebkom, pa tudi sajam, izpustom in smogu. Za nečistočo so dovzetni prav vsi solarni moduli, ne glede na naklon njihove namestitve, rosa, dež ali veter pa nikakor niso dovolj za temeljit boj proti umazaniji.

Čiščenje fotovoltaičnih panelov je torej zelo pomembno, saj bolj čisti paneli proizvedejo več električne energije, redno čiščenje pa bo pomagalo tudi preprečiti motnje v delovanju sončne elektrarne.

Z rednim čiščenjem sončne elektrarne boste tako:
  • Podaljšali življenjsko dobo solarnih panelov. 
  • Zvišali letno proizvodnjo oz. donosnost investicije. Čist solarni panel ima večjo prevodnost svetlobe do celic kot umazan. 
  • Zagotovili kar najboljše delovanje sončnih celic, saj lahko zaradi očiščenih modulov vaša sončna elektrarna deluje od 15 % do 25 % bolj učinkovito.
Pa ne le to! Z redno skrbjo za čistočo solarnih panelov boste, poleg tega:
  • Zmanjšali možnosti za pojav vročih točk. Gre za točke, kjer se zaradi bremena električnega toka sprošča toplota, kar poškoduje solarni modul. Glavni razlog za nastanek vročih točk je senčenje fotovoltaičnega generatorja. Velik dejavnik pa je tudi dlje časa trajajoča umazanija na steklu (predvsem dimniške saje in večji ptičji iztrebki), kjer se po več kot treh letih zelo poveča možnost, da steklo na tej točki postane motno. 
  • Poskrbeli za vizualni pregled svoje sončne elektrarne in tako pravočasno prepoznali morebitne poškodbe na njej
  • Zagotovili lepši estetski videz vaše sončne elektrarne.

Manjši kot je naklon strehe, bolj priporočljivo je čiščenje. Pri naklonih manjših od 20 stopinj se priporoča letno čiščenje – v izogib možnostim za nastanek motnega stekla na spodnjih robovih solarnih panelov.

Kako očistiti sončno elektrarno?

Kako se torej lotiti pranja fotovoltaičnih modulov in kako pogosto jih je treba očistiti?

Pogostost čiščenja solarnih modulov je odvisna od tega, kje je vaša sončna elektrarna nameščena in kakšen je njen naklon. Tako velja, da je treba pogosteje čistiti sončne celice, ki so nameščene pod manjšim naklonom, ter tiste, ki so izpostavljene makadamskim cestam ali drugim virom prahu in nečistoč. V vsakem primeru pa je pametno, da sončno elektrarno očistite enkrat na leto oziroma vsaj na dve leti.

Če čiščenje sončne elektrarne zaupate Petrolu, bo za lesk vaših sončnih celic poskrbela naša izurjena ekipa z leti izkušenj, ki sončne elektrarne tudi namešča, uporabili pa bodo najsodobnejšo tehnološko opremo. Nečistoč na solarnih modulih se bodo lotili z namenskimi ščetkami s pomočjo teleskopskih palic, ki ne bodo opraskale površine, pri čiščenju pa uporabili osmozno vodo, ki zagotavlja kvalitetno umivanje fotovoltaičnih panelov brez poškodb.

In zakaj osmozna voda in ne voda iz pipe? Ker gre za vodo, očiščeno apnenca in drugih mineralov, ki lahko poškodujejo sončne celice. Apnenec in minerali se ob uporabi vode, ki ni osmozna, nakopičita na površini solarnih panelov, posledica česar so lahko mehanske poškodbe in motnje v delovanju vaše sončne elektrarne.

Pri Petrolu bo za lesk vaših sončnih celic z najsodobnejšo tehnološko opremo poskrbela naša izurjena ekipa.

Čiščenje prepustite profesionalcem

Osmozna voda pa ni edini razlog, da je čiščenje sončne elektrarne pametno prepustiti profesionalcem.

Odločitev kdo vam bo opravil čiščenje sončne elektrarne je zelo pomembna - marsikateri lastnik sončne elektrarne si je tako že naredil slabo uslugo s tem, da je čiščenje solarnih modulov prepustil neizkušenim izvajalcem ali pa se ga je lotil sam, z različnimi čistili, “trdo” vodo in žičnatimi čistilnimi krtačami. Praske na sončnih celicah, nalaganje oblog, zvita in poškodovana konstrukcija, hoja po sončnih celicah ter slabo očiščena površina modulov so le nekateri možni zaključki tovrstnega čiščenja v lastni režiji ali z nepreverjenimi izvajalci. Pomembno je vedeti, da hoja ali stopanje po solarnih panelih ni dovoljeno, saj jih s tem poškodujemo – delaminacija. 

Zato se za čiščenje vaše sončne elektrarne obrnite na izvajalca, ki mu zaupate. V Petrolu nas odlikuje zanesljivost in strokovnost, rezultat naše več kot 70-letne prisotnosti na trgu. Pošljite nam povpraševanje in s strokovnim čiščenjem solarnih modulov poskrbite, da bodo ti še vedno optimalno napajali vaš dom.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.