Znanje in podpora

Vodič: Ogrevanje s peleti še nikoli ni bilo tako enostavno!

Ogrevanje s peleti postaja vse bolj priljubljena oblika ogrevanja v slovenskih gospodinjstvih, saj je ekonomično, ekološko in predvsem praktično. V našem vodiču si preberite, zakaj je smiselno izbrati ogrevanje na pelete, kako lahko svojo obstoječo peč predelate v peč na pelete in tudi kakšne pelete izbrati za kar najboljši izkoristek tega naravnega energenta. 

Za varčno delovanje kateregakoli sistema za ogrevanje je ključnega pomena, da so toplotne izgube objekta minimalne. Poleg zagotavljanja čim manjših toplotnih izgub in splošnega skrbnega ravnanja z energijo, pa velja v duhu skrbi za prihodnost našega planeta razmisliti tudi o trajnostnem ogrevanju z obnovljivimi viri.  

V sodobnem svetu je namreč pri izbiri energenta za ogrevanje vedno pomembnejši dejavnik tudi vpliv na okolje. Les je domači obnovljivi vir energije. V Sloveniji imamo več kot 50 % celotnega ozemlja prekritega z gozdovi, kar pomeni, da imamo tudi zalogo lastne lesne biomase, iz katere lahko pridobivamo sodobna, naravi prijazna lesna goriva v obliki lesnih sekancev, lesnih briketov in lesnih peletov.

Pomembna prednost uporabe sodobnih goriv iz biomase je tako predvsem zagotavljanje zmanjševanja škodljivih izpustov v okolje, hkrati pa je občuten tudi prihranek pri stroških za ogrevanje naših bivalnih prostorov.  


V članku preberite:  


Kaj so peleti in kako nastanejo?

Začetki proizvodnje in uporabe lesnih peletov segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, v obdobje, ko so se zaradi svetovne naftne krize ljudje začeli zavedati pomena energetske neodvisnosti. Naftna kriza je pripeljala do razmisleka o tem, kako nujna je lokalna samooskrba in posledično energetska neodvisnost. Kriza je bila povod za razmislek o tem, kako bi lahko iz lokalnih surovin izdelali energent, ki bi bil učinkovit in cenovno ugoden, hkrati pa tudi kar najbolj ekološki. V Avstriji, ki tako kot Slovenija velja za deželo, bogato z gozdnimi površinami, so takrat že pričeli z gradnjo tovarn in predelovalnih obratov za izdelavo lesnih peletov, uporabljali pa so predvs