Znanje in podpora

Vodič: Ogrevanje s peleti še nikoli ni bilo tako enostavno!

Ogrevanje s peleti postaja vse bolj priljubljena oblika ogrevanja v slovenskih gospodinjstvih, saj je ekonomično, ekološko in predvsem praktično. V našem vodiču si preberite, zakaj je smiselno izbrati ogrevanje na pelete, kako lahko svojo obstoječo peč predelate v peč na pelete in tudi kakšne pelete izbrati za kar najboljši izkoristek tega naravnega energenta. 

Za varčno delovanje kateregakoli sistema za ogrevanje je ključnega pomena, da so toplotne izgube objekta minimalne. Poleg zagotavljanja čim manjših toplotnih izgub in splošnega skrbnega ravnanja z energijo, pa velja v duhu skrbi za prihodnost našega planeta razmisliti tudi o trajnostnem ogrevanju z obnovljivimi viri.  

V sodobnem svetu je namreč pri izbiri energenta za ogrevanje vedno pomembnejši dejavnik tudi vpliv na okolje. Les je domači obnovljivi vir energije. V Sloveniji imamo več kot 50 % celotnega ozemlja prekritega z gozdovi, kar pomeni, da imamo tudi zalogo lastne lesne biomase, iz katere lahko pridobivamo sodobna, naravi prijazna lesna goriva v obliki lesnih sekancev, lesnih briketov in lesnih peletov.

Pomembna prednost uporabe sodobnih goriv iz biomase je tako predvsem zagotavljanje zmanjševanja škodljivih izpustov v okolje, hkrati pa je občuten tudi prihranek pri stroških za ogrevanje naših bivalnih prostorov.  


V članku preberite:  


Kaj so peleti in kako nastanejo?

Začetki proizvodnje in uporabe lesnih peletov segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, v obdobje, ko so se zaradi svetovne naftne krize ljudje začeli zavedati pomena energetske neodvisnosti. Naftna kriza je pripeljala do razmisleka o tem, kako nujna je lokalna samooskrba in posledično energetska neodvisnost. Kriza je bila povod za razmislek o tem, kako bi lahko iz lokalnih surovin izdelali energent, ki bi bil učinkovit in cenovno ugoden, hkrati pa tudi kar najbolj ekološki. V Avstriji, ki tako kot Slovenija velja za deželo, bogato z gozdnimi površinami, so takrat že pričeli z gradnjo tovarn in predelovalnih obratov za izdelavo lesnih peletov, uporabljali pa so predvsem lokalno surovino.   

Les, osnovna surovina za izdelavo peletov 

Peleti so tako imenovana lesna biomasa, narejena s stiskanjem suhe žagovine oziroma drugega odpadnega lesa. Za lesne pelete se torej kot surovina najpogosteje uporabljajo žagovina, opilki in lesni prah, ki nastajajo ob predelavi lesa v različnih lesnih obratih. Uporabljajo pa se lahko tudi veje, lubje ter neuporabni kosi lesa, ki niso primerni za drugo predelavo.  

Postopek izdelave peletov 

Pelete izdelujejo po posebnem postopku, ki ga imenujemo peletiranje. Lesno surovino najprej grobo zmeljejo v kladivnih lesnih mlinih. Grobemu mletju sledi fino mletje. Ker ima žagovina svežega lesa lahko celo do 50 % vlage, je potrebno sušenje. V tem procesu se vsebnost vlage zniža na približno 8 %. Sledi stiskanje materiala skozi posebno matrico v specializirani napravi, ki jo imenujemo peletrika. 

V procesu stiskanja se material segreje, kar povzroči izločanja lignina, ki služi kot naravno vezivo, zato peletom ni treba dodajati umetnih veziv. 

Ker so lahko matrice v peletrikah različnih dimenzij, nastajajo različne debeline in dolžine lesnih peletov. Peleti iz naprave prihajajo relativno vroči, zato je potrebno še ohlajanje, po potrebi pa tudi sejanje, da odstranijo majhne delce, drobir in prah. Pelete nato še zapakirajo, običajno v 15-kilogramske vreče. Nekaj peletov ostane tudi v razsutem stanju v cisternah in čakajo na porabo, transport ali naknadno pakiranje. V zadnjih letih je poraba peletov v Evropski uniji krepko narasla in zgolj lokalna proizvodnja iz odpadnega lesa ne more več dohajati vseh potreb trga. Zato v EU, še posebno v državah kot so Francija, Nemčija in Italija, že lahko kupite tudi lesne pelete, izdelane v Kanadi in ZDA, ki so jih z ladjami prepeljali čez Atlantik.  

Od česa je odvisna kakovost peletov? 

Kakovost peletov je neposredno povezana z vsebnostjo vode, deležem pepela, gostoto in od njihove mehansko obstojnostjo. Kakovostni peleti vsebujejo 10 % ali manj vlage. Manj kakovostne pelete lahko že na pogled prepoznate tudi po velikem deležu drobnih delcev in prahu v vreči. Znana certifikata za kakovostne lesne pelete sta na primer DIN Plus in EnPlus. Teste kakovosti peletov pa vsako leto opravlja in javno objavi tudi Zveza potrošnikov Slovenije.  

Zdravo in okolju prijazno ogrevanje je naša skupna odgovornost! 

Ogrevanje na biomaso je CO2 nevtralno, kar pomeni, da je tudi najbolj ekološko.  

Fosilna goriva med izgorevanjem v ozračje izločajo ogljikov dioksid, ki je bil prej ujet pod zemljo, zato nastane učinek tople grede, medtem ko so lesni briketi nevtralno gorivo, saj se med njihovim gorenjem v ozračje sprošča samo CO2. Tudi zaradi tega dejstva peleti v zadnjih letih postajajo ena od najbolj priljubljenih oblik ekološkega goriva tudi pri nas. 

Čeprav so peleti odpadni lesni material, veljajo za okolju prijazen, sodoben in cenovno ugoden energent za ogrevanje bivalnih in drugih prostorov ter sanitarne vode. 

Kakšni so stroški prehoda na ogrevanje na pelete? 

V slovenskih gospodinjstvih je postalo ogrevanje bivalnih površin v zadnjih letih najvišji in za marsikoga že absolutno previsok strošek. Vse več družin oziroma lastnikov domov se tako odloča za zamenjavo energenta in izbiro cenovno dostopnejšega načina ogrevanja. Ogrevanje na pelete je ena najcenejših oblik ogrevanja, ki pa je hkrati tudi okolju prijazno.

Glavna in največja investicija je tako nakup kurilne naprave glede na izbiro ogrevalne tehnike. Takšna investicija predstavlja naložbo, ki se zelo hitro povrne, v povprečju že v treh do petih letih. V okviru spodbujanja okolju prijaznih načinov ogrevanja pa so Slovencem na voljo tudi številne možnosti za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud Eko sklada v obliki bolj ugodnih kreditov in subvencij, ki lahko še olajšajo odločitev za investicijo.  

Prihranek pri ogrevanju s peleti bo dolgoročno zagotovo opravičil začetni strošek za zamenjavo in nakup sodobne peči na pelete. Kotli in kaminske peči na pelete obratujejo že z minimalno močjo 5 kW, kar lahko pomeni občuten prihranek pri energiji. Prav tako se lahko poljubno odločate bodisi za ogrevanje posameznih prostorov s kaminskim vložkom na pelete ali pa za svoj dom izberete centralno ogrevanje na pelete. Poljubno lahko izbirate velikost kotla, ki bo odvisna od izbrane velikosti zalogovnika za shranjevanje peletov. Sodobni kotli imajo navadno že povsem samodejno dovajanje peletov in regulacijo, preprosto je tudi čiščenje, količina odpadnega pepela pa je neposredno povezana tudi z izbrano kakovostjo peletov. 

Če pa še vedno kolebate, ali je ogrevanje na pelete prava izbira za vaš dom, se lahko namesto nakupa posebne kurilne naprave, ki je namenjena ogrevanju na pelete, odločite tudi za kombinirane peči, ki omogočajo uporabo tako peletov kot tudi klasičnih drv.

Pri odločitvi in prehodu med ogrevalnimi sistemi vam bodo na pomoč priskočili tudi strokovnjaki v Energetskem centru Petrol. Ne oklevajte, obrnite se po nasvet k strokovnjaku

Prednosti in slabosti uporabe sodobnih peletnih peči 

Ko se odločamo za spremembo načina ogrevanja, je treba razmisliti o ekonomičnosti, nikakor pa ne smemo zanemariti tudi lastnega življenjskega sloga. Če smo vajeni mestnega življenja in centralnega mestnega daljinskega ogrevanja, se ob selitvi v lastno hišo, kjer priklop na daljinsko ogrevanje ni možen, zagotovo ne bomo odločili za ogrevanje, ki od nas zahteva nalaganje polen na ogenj vsake pol ure. Tega bi se verjetno težko privadili in bi nam paralo živce. V takšnem primeru je racionalnejša in udobnejša izbira centralno ogrevanje na pelete in avtomatično doziranje, da se nam življenje ne bi obrnilo povsem na glavo.  

Sodobne peletne peči dandanes zagotavljajo popolno temperaturno udobje tudi v okolju, kjer ni priključkov na sisteme daljinskega ogrevanja. Peletne peči so izredno energetsko učinkovite in ekološke, zaradi česar postajajo prihodnost ogrevanja številnih sodobnih domov. Še tako zahtevni kupci bodo zlahka našli najbolj primerno peč zase, saj lahko izbirajo med različnimi velikostmi, modeli, barvami in dizajni. Ključna prednost takšne peči pa je tudi ta, da z nakupom odpadejo vse skrbi glede stalnega temperaturnega udobja, saj omogočajo samodejno doziranje, ki preprečuje, da bi ogenj ugasnil, ogrevanje pa lahko tudi poljubno nastavite na želeno temperaturo. 

Kotli na lesno biomaso 

V kotlih za pelete poteka industrijska pretvorba energije lesne biomase v toplotno energijo. Sodobni kotli na biomaso omogočajo učinkovito in okolju prijazno pridobivanje energije, hkrati pa se v okolje izločajo le minimalni izpusti škodljivih snovi. Kotli na lesno biomaso uporabniku zagotavljajo udobje in ekonomičnost, ponašajo pa se tudi z dolgo življenjsko dobo. 

Kaminske peči na pelete 

Kaminska peč na pelete opravlja osnovno funkcijo ogrevanja prostora, hkrati pa uporabniku v dom prinese prav posebno romantiko. Kaminske peči so po svojih funkcijah različne. Lahko so toplozračne ali toplovodne. Toplozračna kaminska peč za ogrevanje izkorišča sevanje in kroženje zraka, toplovodna kaminska peč pa prostor segreva s pomočjo toplotnega izmenjevalca, zato jo zlahka povežemo tudi s sistemom centralnega ogrevanja. Peleti sodijo med najcenejše energente, izkoristek kaminov pa je več kot 90-odstoten. 

Centralno ogrevanje na pelete: kako deluje? 

Centralno ogrevanje na pelete omogoča popolnoma enako kot v sistemih daljinskega centralnega ogrevanja, da se toplota z vodo prenaša do radiatorjev oziroma do izbranega talnega ali stenskega ogrevanja. Za centralno ogrevanje na pelete sploh ni treba razmišljati o tem, iz katere vrste lesa so peleti narejeni, saj bodo ne glede na vrsto lesa peleti po učinkovitosti bolj ali manj enaki, pomembno je le, da v njih ni primesi.  

Ogrevanje bivalnih prostorov tako kar najbolj udobno zagotavljate z uporabo 100 % obnovljivih virov, s čimer bistveno prispevate tudi k čistejšemu okolju. 

Sodobne peči na pelete, ki omogočajo centralno ogrevanje, delujejo povsem avtomatsko. To pomeni, da lahko približno pet do deset dni delujejo samostojno, brez kakršnekoli potrebe po nadzoru človeka. Gorilec v peči se tako samostojno prižge, sam pa se tudi izklopi, ko je toplote dovolj. Tudi čiščenje je samodejno, in sicer z avtomatskim izpihom. Le-ti so na voljo za vse energetske razpone potreb centralnega ogrevanja. Pri standardiziranih peletih tako proces izgorevanja z nizkimi izpusti doseže približno 95-odstotno energetsko učinkovitost. 

Peleti namesto kurilnega olja s predelavo obstoječe peči   

V zadnjem času se, zaradi številnih prednosti ogrevanja na biomaso, vse več uporabnikov odloča za ogrevanje na pelete. Peleti so primerni za večino visokotemperaturnih ogrevalnih sistemov, ki so še vedno najbolj razširjeni v slovenskih domovih.  

Če pa ste tudi vi med tistimi uporabniki, ki ne želite takoj zamenjati svoje peči na kurilno olje oziroma nakup peči na lesne pelete za vas predstavlja preveliko investicijo, je mogoče za ogrevanje s peleti predelati tudi vašo staro peč na kurilno olje ali drva. V tem primeru boste morali zamenjati predvsem gorilnik, kar bo seveda občutno ceneje, kot če bi se odločili za nakup povsem nove peči. Pričakujete pa lahko nekoliko manjše izkoristke in morda še kakšne druge zaplete zaradi stare peči, ki seveda ni najsodobnejša in ni bila izdelana za pelete. Ob tem vas moramo opozoriti, da na ta način žal ni mogoče prilagoditi prav vsake peči, zato se v primeru, če razmišljate o tovrstni predelavi obstoječe peči, posvetujte s strokovnjakom.  

Pravilno skladiščenje peletov in energetska učinkovitost 

Ker gre pri peletih vendarle za lesno strukturo, jih je treba kar najbolje zaščititi pred vlago, kar pomeni, da je treba zagotoviti njihovo pravilno skladiščenje. Pelete skladiščite v suhem prostoru, stran od toplotnih virov. Najbolje je, da jih skladiščite neprodušno zaprte, v originalnih vrečah. 

Vlaga peletom znižuje njihovo energetsko učinkovitost, posledično pa to za uporabnika pomeni nepotrebno izgubo energije. Poglejmo: peleti, ki imajo standardno vlažnost (do 10 %), pri kurjenju petnajstih kilogramov uparijo 1,05 litra vode, za kar porabite približno 2,45 MJ energije. Peleti, ki imajo višji odstotek (15 %) vlažnosti, pri kurjenju petnajstih kilogramov uparijo 1,5 litra vode, za kar pa porabite že približno 3,5 MJ energije. Razlika nikakor ni zanemarljiva, predvsem zato, ker je nepotrebna in gre izključno za posledico neustreznega skladiščenja peletov. 

Zakaj so peleti najboljša izbira lesne biomase? 

Peleti pred drugimi oblikami biomase kot so drva, sekanci in briketi prednjačijo predvsem zato, ker za njihovo skladiščenje ne potrebujete toliko prostora.  

Peleti zagotavljajo kar 50 % nižje stroške ogrevanja z najmanj dela za uporabnika. 

Tudi za transport so peleti precej lažji od klasičnih drv, lahko pa jih skozi kurilno sezono dokupujete tudi sproti in se izognete potrebi po skladiščenju velikanskih zalog pri vas doma.  

Za katero vrsto peletov se boste odločili? 

Ker je na trgu več različnih vrst peletov, moramo poznati osnovne razlike med njimi. Peleti so namreč lahko izdelani iz različnih vrst lesa, zaradi česar imajo različne kurilne vrednosti. Vsaka vrsta lesa ima svoje prednosti in slabosti, kar seveda velja tudi za pelete, ki so bili iz posamezne vrste lesa izdelani. Dobro je, če te lastnosti poznamo, na primer: peleti, ki so nastali iz lesa iglavcev, imajo v primerjavi z briketi, nastalimi iz lesa listavcev, višjo kurilno vrednost. Les listavcev je namreč trši od lesa iglavcev, kar pomeni, da se težje in slabše suši.  

Na splošno pa se za izdelavo lesnih peletov uporablja sredico listavcev in iglavcev, brez dodatnih kemičnih primesi. Naravni postopek stiskanja peletov poteka pod pritiskom v posebnih napravah, ki smo jih v začetku že podrobneje opisali.  

Lesni peleti: uporabna vrednost in cena 

Povprečna kurilna vrednost lesnih peletov je praviloma višja od 5,0 kWh/kg, kar v praksi pomeni, da poraba 2 kg peletov v primerjavi pomeni porabo enega litra kurilnega olja. Lesni peleti so primerni tudi za uporabo v pečeh za centralno ogrevanje, pa tudi za kurjenje v kaminih, zato zlahka navdušujejo pravzaprav vse ciljne skupine zadovoljnih uporabnikov.  

Cena lesnih peletov kakovostnega razreda A1 je v primerjavi s fosilnimi gorivi precej ugodna, in ker je biomase pri nas dovolj, lahko pričakujemo, da v kratkem tudi ne bo bistveno narastla. Tudi cene peletov iz uvoza so razmeroma nizke. Ogrevanje na biomaso se brez dvoma tudi v Sloveniji najbolj izplača. V primerjavi z vsemi drugimi energenti lahko z uporabo peletov pri stroških ogrevanja prihranite od 30 pa celo do 60 odstotkov

Smrekovi peleti 

Smrekovi peleti so narejeni iz stoodstotnega smrekovega lesa. Ne vsebujejo primesi lubja, zato se ponašajo z nizko vsebnostjo pepela in vode, neredko tudi pod 8 %. Smrekovi peleti se zaradi tega uvrščajo med visokokakovostne pelete razreda A1, ki dosegajo kurilno vrednost do 17,1 MJ/kg. Smrekovi peleti kakovostnega razreda A1 zagotavljajo odličen izkoristek lesne biomase, nizek delež pepela, nizko vsebnost vlage ter posledično tudi najvišji izkoristek, zato so najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. 

Bukovi peleti 

Bukove pelete izdelujejo iz posušene žagovine lesa bukev in iglavcev, brez primesi. Ker ne vsebujejo dodatkov in veziv, zagotavljajo čisto izgorevanje in zelo malo pepela. Bukovi peleti so primerni za uporabo v kaminih, krušnih pečeh in tudi za centralno ogrevanje na pelete. Zaradi nizke vsebnosti vlage, ki je pod desetimi odstotki, tudi bukovi peleti sodijo med kakovostne pelete z visokim izkoristkom.  

Mešani peleti 

Peleti, izdelani izključno iz lesa listavcev, na trgu niso na voljo. Ker je les listavcev izredno trd in gost, je treba pri izdelavi peletov dodajati primesi iz deleža iglavcev oziroma drugih vezivnih materialov, da se stiskanci sploh lahko sprimejo. Lesni briketi iz mešanice lesa listavcev (iz žagovine trdih listavcev, kot sta npr. bukev in hrast) in iglavcev v različnih deležih sodijo v kakovostni razred A2 in so primerni za uporabo v vseh domačih sistemih.  

Nakup peletov na preprost in udoben način  

V Petrolu vam nudimo dostavo peletov, konkurenčne cene, možnost obročnega plačila ter seveda tudi možnost udobnega naročila peletov iz domačega naslanjača kar preko spleta, v Petrol eShop. 

Kako se torej lotiti nakupa peletov? 

Nakup peletov in ostalih izdelkov iz lesne biomase lahko opravite na enem izmed več kot 300 Petrolovih bencinskih servisov po vsej Sloveniji, zato so morebitne skrbi glede pomanjkanja ali skladiščenja popolnoma odveč.  Na naših prodajnih mestih lahko sproti kupujete manjša pakiranja (vreče ali škatle), večja paletna naročila lesnih peletov pa vam Petrol tudi brezplačno dostavi do vrat vašega doma. 

Pelete lahko naročite tudi iz udobja svoje dnevne sobe, v naši spletni trgovini eShop, kjer vam naročene pelete brezplačno dostavimo do vrat vašega objekta. 

Izbirajte med različnimi vrhunskimi peleti iz naše ponudbe:  

  • Petrolovi lesni peleti Forest so biomasno gorivo, izdelano iz 20 % smrekovega ter 80 % bukovega lesa in ne vsebujejo dodanih primesi nerastlinskega izvora. Odlikuje jih visoka kakovost in imajo visoko kurilno vrednost, nizka vsebnost pepela pa omogoča udobno uporabo.  
  • Lesni peleti Forest Premium so visokokakovostni lesni peleti, izdelani iz 100 % smrekovega lesa, popolnoma brez  dodanih primesi. Pelete Forest Premium izdelujejo iz suhega odpadnega lesa, žagovine in lesnih oblancev, stisnjenih v značilno obliko. Ti peleti zagotavljajo uporabniku visok izkoristek z malo pepela, zato veljajo za napredno ekološko ogrevanje.  
  • Petroleti, pa so lesni peleti slovenskega porekla, izdelani iz 100 % lesa iglavcev, torej iz suhega odpadnega lesa, žagovine in lesnih oblancev, brez dodanih primesi. Zagotavljajo nižje stroške ogrevanja, večji izkoristek goriva, malo pepela in ekološko napredno ogrevanje za ugodno ceno.  

Če želite naročiti večjo količino lesnih peletov, lahko to opravite na katerem koli bencinskem servisu Petrol, ali pa preko spletne trgovine Petrol eShop. 

* * *