Znanje in podpora

S peleti in briketi do udobnega ogrevanja doma

Združite tradicionalno vrsto ogrevanja in sodobno tehnologijo, ki zagotavlja visok izkoristek ter ugodno ogrevanje doma. Preverite, zakaj se ogrevanje z biomaso – peleti, briketi in sekanci – splača tudi vam. 

Cenovno ugodno in okolju prijazno ogrevanje

Z jesenjo in prvimi hladnimi dnevi se prične tudi razmišljanje o tem, kako bi ogreli prostore v svojem domu. Večina toploto še vedno povezuje z ognjem in prasketajočimi poleni v peči. In ravno ogrevanje z lesno biomaso je tisto, h kateremu se po več desetletjih ponovno vračamo.

Pa ne zaradi nostalgične navezanosti (ki je sicer zelo prijetna, ni pa vedno najbolj koristna in smiselna), temveč iz dveh preprostih razlogov: lesna biomasa, kamor spadajo tudi peleti in briketi, je cenovno ugodna in okolju prijazna.

Biomasa, kamor spadajo tudi peleti in briketi, je cenovno ugodna in okolju prijazna.

Biomasa in odgovornost do okolja

Sodobni kotli na lesne pelete, brikete ali sekance spadajo med okolju prijazne načine ogrevanja z obnovljivimi viri, kar je pomembno z dveh plati:

  • Po eni strani tovrstno ogrevanje minimalno onesnažuje okolje,
  • po drugi strani pa ravno zaradi tega lahko zaprosite za nepovratna sredstva Eko sklada, ki jih država namenja tistim, ki se odločijo za ogrevanje z obnovljivimi viri energije in tako za odgovoren odnos do narave.

Pri tem seveda ne gre le za izpuste pri zgorevanju. Biomasa se namreč izdeluje iz ostankov lesa, ki bi bili sicer neuporabni, les pa je obnovljiv vir energije in pri ustreznem gospodarjenju ne povzroča škode. Lahko bi rekli 'dve muhi na en mah' – poceni in ekološko hkrati.

Praktična rešitev za dolge zimske dni

Nekdaj je veljalo, da peč na trda goriva ni tako praktična kot ogrevanje s kurilnim oljem, saj je bilo treba vsako jutro zakuriti, večkrat na dan dodajati drva, ko je ogenj zvečer pojenjal, pa smo se zbudili v hladno jutro.

Danes so stvari popolnoma drugačne: tudi kotlov na lesno biomaso ni več potrebno ves čas polniti, poleg tega imajo odličen izkoristek, ki poskrbi, da se prostor še dolgo ogreva. Sodobna tehnologija in tradicionalen energent delata čudeže!

* * *