Znanje in podpora

Ali je sevanje IR panelov varno? Seveda!

V sodobnem svetu živimo nenehno obkroženi z različnimi vrstami sevanja, tudi škodljivega, zato je vprašanje o tem, kako zdrava za nas je neka tehnologija, še kako na mestu. Infrardeče sevanje, ki ga oddajajo IR paneli  je naravno sevanje oziroma toplota, ki ima v resnici veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje in je 100 % varno. Preberite, kako delujejo IR paneli in zakaj je dobro, da jih imate v svojem stanovanju. 
 

Ogrevanje, kot bi doma imeli svoje sonce

IR je kratica, ki v angleščini pomeni “infrared radiation” oziroma po slovensko infrardeče sevanje ali infrardečo svetlobo. Gre za elektromagnetno valovanje, ki ima daljšo valovno dolžino kot vidna svetloba, zato je za človeško oko nevidno. Infrardečemu valovanju rečemo tudi toplotno valovanje oziroma sevanje, saj ga oddaja vsako telo, ki ima temperaturo, ki je višja od 0 K (-273° C). Zaznamo ga kot toploto, kar pa izkoriščamo na različnih področjih –v medicini za zdravljenje poškodb in ohranjanje temperature v inkubatorjih, v živinoreji za ogrevanje mladičkov, v savnah, pečicah in seveda za ogrevanje z IR paneli.

Običajni ogrevalni sistemi kot so na primer peči na drva, pelete, plin, kurilno olje ali  pa toplotne črpalke delujejo na principu konvekcijske toplote. To pomeni, da ogrevajo zrak v prostoru, ki postopno ogreje tudi ostale predmete. Pri tem se pojavi neenakomerna porazdeljenost toplote po prostoru. Topel zrak se zadržuje pod stropom, hladen pa pri tleh, še dodatno pa je celotna zračna masa v sobi podvržena velikim toplotnim izgubam zaradi odpiranja oken in vrat. S takim ogrevanjem dosežemo občutek toplote šele takrat, ko se segreje ves zrak v prostoru, kar lahko traja zelo dolgo časa.

IR paneli po drugi strani za ogrevanje ne uporabljajo direktne toplote, pač pa električno energijo pretvarjajo v infrardeče valovanje. Gre za povsem naraven proces, ki ga občutimo enako, kot če bi stali na prijetnem spomladanskem soncu,  s to razliko da sonce oddaja še druga elektromagnetna valovanja, od katerih so nekatera škodljiva. 

IR valovanje segreva stene in opremo v prostoru, kjer se toplota kopiči in se enakomerno oddaja nazaj v prostor

IR-C valovanje je tisto, kar dobimo od IR panelov za ogrevanje stanovanjskih prostorov, in kar občutimo kot samo prijetno toploto.  Paneli oddajajo elektromagnetno valovanje, ki povzroči, da se molekule v predmetih, ki jih to valovanje zadene, začnejo premikati in vibrirati in tako oddajati toploto. Kljub temu da se paneli pri delovanju močno segrejejo, se jih lahko dotaknemo brez oklevanja. IR valovanje segreva stene in opremo v prostoru, kjer se toplota kopiči in se enakomerno oddaja nazaj v prostor. Za razliko od ostalih načinov ogrevanja postane v prostoru z IR paneli ljudem zelo hitro toplo, zrak pa ni nikoli suh. Prav tako se v takem prostoru zdi za 2 do 3 stopinje topleje, kar pomeni, da lahko termostate nastavimo na manj, pa vseeno dosežemo udoben občutek. Več o delovanju IR panelov si lahko preberete v tem članku.

IR paneli torej delujejo na povsem naravnem principu in imajo v primerjavi s klasičnim ogrevanjem nekaj povsem praktičnih prednosti. Kaj pa IR paneli v resnici pomenijo za naše zdravje?

Ugodno za zdravje

Mednarodna komisija za varstvo pred neionizirajočimi sevanji (ICNIRP) je potrdila, da IR-C sevanje v območju 3-1000µ ne predstavlja nobene praktične nevarnosti za zdravje.

Sevanje IR panelov je za človeka povsem naravno in varno, saj je naša koža ustvarjena za absorpcijo sončnega infrardečega sevanja, ki nas ogreje in nam poživi imunski sistem. Tehnologija se zato poleg ogrevanja uporablja še v medicinske, terapevtske in druge namene.  

Sevanje IR panelov je za človeka povsem naravno in varno, saj je naša koža ustvarjena za absorpcijo sončnega infrardečega sevanja.

Inkubatorji

Po odkritju infrardečega sevanja v začetku 19. stoletja je dr. Martin A Couney leta 1896 začel na sejmih predstavljati prednosti inkubatorjev. Infrardeče sevanje v inkubatorjih namreč odlično ohranja optimalno toploto dojenčka, da se ta lahko razvija, ne da bi energijo potrošil za vzdrževanje telesne temperature. To tehnologijo uporabljamo še danes, tako za inkubatorje kot za tako imenovane tople posteljice, kamor babice položijo novorojenčke takoj po rojstvu.

Infra savna

Prednosti infrardečega sevanja izkoriščamo tudi v savni, kjer se s pomočjo grelca dvigne naša bazična temperatura, kar povzroči razstrupljanje telesa na celični ravni. S tem se krepi naš imunski sistem, naši biokemični procesi pa začnejo potekati bolje.

Zdravljenje poškodb

Ker infra sevanje prodre globoko v kožo, mišice in kosti, s tem pospešuje cirkulacijo krvi v vseh organih in zato naša poškodovana in boleča tkiva hitreje dobijo hranilne snovi in kisik. Bolečina hitreje mine, vnetja pa se pospešeno zdravijo. Infra terapija se danes pogosto uporablja tako v medicini, zobozdravstvu in celo veterini, saj gre za varno in naravno metodo. Vendar to še ni vse. Po svetu potekajo raziskave, ki nakazujejo, da bi s pomočjo infrardečega sevanja lahko celo zdravili rakava obolenja.

Boljši zrak za astmatike in alergike

Pri konvekcijskem ogrevanju nastajajo razlike v temperaturi, ki ustvarjajo suh zrak ter povzročajo dvigovanje prahu, kar je lahko zelo neugodno za astmatike in ljudi z alergijami. Nasprotno pa IR ogrevanje ohranja primerno vlažnost v prostoru in ne dviguje prahu, s čimer ustvarja varno in zdravo okolje. Ker IR ogrevanje segreva stene, jih s tem tudi suši, kar pa je izjemna lastnost, ki jo lahko s pridom izkoristimo v vlažnih prostorih, da preprečimo nastanek plesni.

Kaj pa ostali pomisleki, povezani z uporabo IR panelov?

Ugotovili smo, da je IR sevanje povsem varno in celo koristno za naše zdravje. Prav tako varna pa je tudi tehnologija samega ogrevanja z IR paneli. Tukaj je nekaj najpogostejših pomislekov, ki se pojavijo pri ljudeh, ki razmišljajo o tej vrsti ogrevanja.  

Ali je varno pustiti IR panele prižgane čez noč?

Seveda. Ob ustrezni montaži je IR panel povsem varen. Temperaturo nastavite med 16 in 17° C, toliko, da v prostoru ni vroče.  

Ali se lahko na IR panelu opečemo?

IR paneli se segrejejo na temperaturo med 85 in 95° C. Vendar se za to temperaturo ne skriva veliko energije. IR paneli je imajo manj kot 0,1 W/cm2, kar je dovolj, da površino dojamemo kot vročo, ni pa dovolj, da bi nas opeklo, saj je naša koža sposobna tako količino energije absorbirati in porazdeliti. Za primerjavo: posoda, v kateri vre voda, ima 30W/cm2 energije in zato lahko takoj povzroči opekline.

Ali lahko IR paneli povzročajo glavobol?

Ne. Nikakor. Glavobol je lahko simptom pregrevanja telesa, ki pa se lahko pojava zaradi katerega koli načina ogrevanja. Pomembno je, da pri IR panelih podnevi nastavite temperaturo med 18 in 20° C, ponoči pa med 16 in 17° C.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.